Astmul este o boală care afectează bronhiile. Bronhiile sunt ramificaţii ale traheei, ce conduc aerul spre alveolele pulmonare. La astmatici, bronhiile se îngustează astfel încât apar dificultăţi în circulaţia aerului, atât la inspiraţie, cât şi la expiraţie.

Astmaticii se plâng de crize de sufocare (dispnee), deseori asociate cu o tuse iritantă. Respiraţia poate fi uneori uşor şuierătoare (wheezing). Majoritatea persoanelor afectate remarcă singure în ce context apar problemele lor. Aceste observaţii ajută la găsirea rapidă a originii şi factorilor declanşatori ai astmului. Factorii declanşatori sunt variaţi. În cazul astmului alergic, inspirarea unui alergen (substanţa ce provoacă alergia) poate declanşa o criză (de exemplu joaca cu o pisică, in cazul alergiei la păr de pisică, trecerea pe lângă un tei, plop cu puf). Cei mai obişnuiţi alergeni sunt: polenul, praful de cameră, părul şi scamele de animale, fungii atmosferici, unii alergeni alimentari (lapte, ouă, carne) sau medicamentoşi (acidul acetilsalicilic, penicilina).
La început, crizele sunt tipice, cu început si sfârşit brusc, cu intervale libere; mai târziu, în intervalele dintre crize, apar semnele bronşitei cronice, cu lipsă de aer (dispnee) mai mult sau mai puţin evidentă. Criza apare, de obicei, în a doua jumătate a nopţii, de obicei brutal, cu dispnee şi nelinişte, tuse seacă iritativă sau productivă (o secreţie albicioasă). Alteori este anunţată de prodroame (strănut, lacrimare, mâncărime a pleoapelor, cefalee). Setea de aer (dispneea) devine exacerbată, cu expiraţie prelungită şi şuierătoare. Bolnavul rămâne la pat sau aleargă la fereastră, pradă setei de aer. De obicei stă în poziţie şezândă, cu capul pe spate si sprijinit în mâini, ochii injectaţi, nările dilatate.
Măsuri cu caracter general care pot îmbunătăţi condiţia respiratorie: evitaţi fumatul activ si pasiv; evitaţi spray-urile de cameră şi deodorantele pe bază de aerosoli; practicarea unor sporturi nu este contraindicată; puteţi practica înotul, dar evitaţi aerul rece şi uscat ori atmosfera poluată; evitaţi medicamentele care vă pot declanşa crizele (Aspirina, Diclofenacul, Propranololul); evitaţi pe cât posibil stresurile de orice fel, problemele emoţionale pot scădea răspunsul la tratament sau chiar pot declanşa crizele; concediile la munte pot fi benefice (la altitudine concentraţia de acarieni este minimă); evitaţi deplasările la ţară cu cazări în case bătrâneşti sau nelocuite, care au mult mobilier vechi, covoare de lână, perne de puf, plapumi neaerisite. Important de reţinut este faptul că la apariţia unuia sau mai multor simptome descrise mai sus, este necesar să vă prezentaţi la medicul de familie pentru a vă consulta şi a primi medicaţia de care aveţi nevoie.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

9 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

9 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

11 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

11 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

12 ore ago