Categories: Ultima oraUnde mergem

Invitatie pentru gurmanzi, la Bekescsaba

Vă place tocăniţa de ciolan, asezonată cu bere? Dacă răspunsul este „da”, atunci, de joi până duminică, pentru dumneavoastră, destinaţia perfectă este oraşul maghiar Bekescsaba. Festivalul de aici a ajuns la cea de-a zecea ediţie şi se anunţă drept un adevărat regal de gusturi şi arome.

Din 2001, la Bekescsaba, în Ungaria, are loc Festivalul Berii şi singura Paradă a Ciolanului din Ungaria. Evenimentul se desfăşoară în perioada 9-13 iunie, printre participanţi numărându-se cele mai cunoscute firme producătoare de bere, dar şi nenumăraţi producători locali. Pofticioşii sunt aşteptaţi chiar de joi cu porţii uriaşe de ciolan şi bere rece şi proaspătă. Conform tradiţiei, în prima zi, primul butoi de bere coboară din avion, cu ajutorul unor paraşutişti. Toată berea din acest butoi… aeropurtat va fi împărţită, gratis, participanţilor. Şi nu vă faceţi iluzii că veţi scăpa cu un păhărel cu bere. La festivalul din oraşul maghiar sunt complet interzise halbele mai mici de un litru! „Vizitatorii pot alege din mai mult de 30 de feluri de bere. Nu am uitat să asigurăm celebra noastră tocăniţă de ciolan, în perfectă armonie cu berea spumantă”, spun organizatorii festivalului. Festivalul de la Bekescsaba, deşi are numai zece ani vechime, este cel mai vizitat eveniment de acest gen din Ungaria. În fiecare zi sunt concerte şi nu trebuie uitate concursurile de băut bere. Copiii au parte de diverse reduceri şi chiar de un prânz cadou, din partea organizatorilor. Duminică, de la ora 10, are loc concursul de gătit tocană de ciolan, la care se pot înscrie şi românii. Înscrierile se fac telefonic, +36-30-458 84 81, sau prin e-mail, sorfesztival@borakft.hu. „Aşteptăm echipe cu câte trei membri, a căror sarcină va fi aceea ca, din trei ciolane întregi, de aproximativ 4-4,5 kilograme, să prepare tocană”, anunţă organizatorii. Bekescsaba, reşedinţa judeţului Bekes, este foarte aproape de graniţa de la Vărşand, la numai 20 de kilometri de Gyula, unde se găseşte un superb aquapark şi cel mai mare parc de saune din Europa. De la Timişoara până acolo sunt 143 de kilometri. Cu ocazia festivalului, multe spaţii de cazare au preţuri promoţionale. De exemplu la Fenyves Hotel Békéscsaba, trei stele, cazarea costă 150 de lei single, respectiv 190 de lei camera dublă. În oraş sunt şi pensiuni, unde cazarea este aproape 70 de lei pe noapte.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

5 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

7 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

9 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

11 ore ago