Categories: SocialUltima ora

Icoana-puzzle pentru Cartea Recordurilor

Pictează de peste un deceniu biserici de prin satele bănăţene, l-a transpus în tablouri religioase pe Gigi Becali, iar acum atacă Guinness Book. Pictorul Niţu Roman a realizat o icoană-puzzle de 300 de kilograme şi aşteaptă verdictul specialiştilor. Curioşii pot vedea lucrarea la o galerie din Lugoj.

Niţu Roman are 33 de ani şi, deşi nu a absolvit o şcoală de arte, e cunoscut în satele bănăţene ca un foarte bun pictor de biserici. „Fac pictură murală bisericească de la 21 de ani, din asta trăiesc”, spune tânărul. Are în „portofoliu” inclusiv mici biserici pictate în Italia, dar şi lucrările din interiorul mănăstirii de la Maglavit. Poate cele mai cunoscut lucrări ale tânărului sunt tablourile care îl înfăţişează pe Gigi Becali, văzut drept Moise în lucrarea „Traversarea Mării Roşii” sau drept supraveghetor suprem, într-o pictură în care Băsescu îl pedepseşte pe Tăriceanu pentru răul făcut românilor.
Acum, Niţu Roman se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor, cu o icoană reprezentând „Cina cea de taină”. Lucrarea se află la Galeria „Pro Arte” din Lugoj, fiind expusă spre vânzare. Are 300 de kilograme, cinci metri lungime şi 2,10 metri lăţime şi este, de fapt, un uriaş puzzle, cu 258 de piese tăiate din lemn de brad. Nonconformistul artist a lucrat timp de patru ani la decuparea şi şlefuirea bucăţilor de lemn. Neobişnuita icoană respectă canoanele şi s-a născut din pasiunea lui Niţu Roman pentru… puzzle şi artă neobizantină. Fundalul este acoperit cu foiţă de aur, culorile sunt vibrante, iar reprezentările lui Hristos şi ale apostolilor, conforme cu regulile bisericeşti. Niţu Roman şi-a asamblat opera în câteva luni, timp în care a putut lucra, nestingherit, în căminul cultural din Ghizela. „Am avut nevoie de mult spaţiu pentru realizarea icoanei. Trebuie să recunosc că am investit foarte mult, toate materialele fiind achiziţionate de mine”, a declarat artistul.
Niţu Roman s-a apucat de uriaşul puzzle în luna ianuarie şi spune că, până la final, costurile au ajuns la 4.000 de euro. Investiţia s-ar putea să merite înzecit. Fotografii ale icoanei şi detalii tehnice au fost transmise deja spre Guinness Book of Records, iar acum este aşteptat un răspuns din partea specialiştilor în recorduri.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

13 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

17 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

19 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

20 de ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

22 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

22 de ore ago