Categories: OpiniiZâmbete amare

Talentatul domn Gheorghe Ciuhandu

În timp ce liderii USL se ciondănesc pe sondaje făcute mai mult sau mai puţin pe genunchi, în timp ce PD-L e departe de a-şi depista un candidat la primărie, Gheorghe Ciuhandu a intrat, furând grosolan startul, în campania electorală pentru alegerile locale de anul viitor. Ştie şi el probabil că, după candidaţi gen Ion Răducanu sau Ghiţă Ciobanu, în 2012 va avea probleme destul de mari în tentativa de-a mai câştiga un mandat de primar. Al cincilea! În pofida poticnelilor, uneori inerente pentru un neofit în politică, Nicolae Robu rămâne un adversar redutabil pentru actualul primar. Susţinut de un partid nu atât puternic ca organizare, cât cu priză în Timisoara, apoi şi de o alianţă, Robu poate produce anul viitor o rocadă la vârful primăriei. Cele în jur de zece procente (nu e nici egalitate între cei doi, cum susţin liberalii, nici o diferenţă de 20%, cum acreditează unii) care îi despart pe Ciuhandu de Robu pot fi surmontate, mai ales în conditiile în care Robu nu este asimilat încă drept candidat. Mai mult, Ciuhandu nu are în acest moment un partid în spate, iar problema juridică din PNŢCD s-ar putea să nu fie rezolvată până la anul. Nu mai spun că realizările „epocii Ciuhandu” sunt văzute doar de fanii primarului, grupurile de interese din jurul acestuia şi pensionarii care n-au ieşit din urbe ca să vadă cum se dezvoltă alte oraşe.

Ca atare, după 16 ani în care primăria n-a avut nicio strategie de dezvoltare, totul făcându-se la plesneala, la ciupeli (doar există un director Ciupa) şi pe interese, dintr-o dată s-a ajuns ca primăria să deruleze tot felul de proiecte. După vreo opt ani în care nu s-au găsit bani pentru Parcul Copiilor, acesta urmează să se deschidă la anul, în plină campanie electorală. Culmea, s-au găsit bani chiar în perioadă de criză! Tot la anul vor fi date în folosinţă nişte drumuri noi, una-două canalizări, chiar şi un centru de adăpost pentru copiii strazii. Colac peste pupăză, Ciuhandu şi-a propus ca, tot la anul, să inaugureze nu ştiu câte tramvaie noi, pentru care vrea să îndatoreze primaria cu 50 de milioane de euro. Senzaţional – vorba unui alt lider politic – câte poate să facă primăria într-un singur an, într-o perioadă de criză, după ani de secetă! În ceea ce priveşte cele 50 de milioane de euro, nu vreau să abordez problema decât din punct de vedere electoral. Respectiv, nu vreau să mă gândesc la comisioane, la firme de intermedieri, licitaţii suspecte, condiţii tehnice neîndeplinite, aşa cum s-a întâmplat în „Afacerea Skoda” a troleibuzelor importate de primărie.

OK, Timişoara are nevoie de tramvaie noi, dar mi se pare puţin cam deplasat, ca să nu spun nesimţire, să împovărezi viitoarele administraţii cu o datorie de 50 de milioane de euro, cu câteva luni înainte de finalul mandatului. Ca să nu mai vorbim de starea în care se află regia de transporturi a municipalităţii. Ca atare, totul are o conotaţie electorală clară. Mai mult, par nişte zvâcniri supraomeneşti ale unui primar care părea intrat la un moment dat în adormire. Astfel, e de aşteptat ca marţi, când se va vota împrumutul într-o şedinţă aniversară a CLT (de unde atâta grabă?!), să vedem o reanimare a Alianţei DA. Respectiv, ar fi normal ca PD-L şi PNL să se opună demagogiei electorale a lui Ciuhandu.
Una peste alta, mai trebuie spus că sunt şi reprezentanţi USL fericiţi de toate aceste zvâcniri. Şi nu mă refer aici la viceprimarul Sorin Grindeanu, căruia i-ar conveni un status-quo la primărie, ci la presşedintele PC Timiş, Maria Grapini. Care, hotărât lucru, va avea anul viitor mari comenzi de panglici de inăugurari de la primărie, pentru firma ei Pasmatex.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

1 minut ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

34 de minute ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

O oră ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

5 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

5 ore ago