Categories: InvatamantUltima ora

Politia, la vanatoare de etnobotanice pe langa scoli

Vânzătorii de etnobotanice sunt ţinta poliţiştilor la începutul anului şcolar. Consumul aşa-numitelor droguri legale a luat amploare în ultimii ani şi, datorită preţului accesibil, tot mai mulţi tineri sunt dispuşi să le încerce. Oamenii legii caută noi metode pentru a ţine fenomenul sub control.

Conducerea Poliţiei Timiş este în război cu vânzătorii de etnobotanice. „În această perioadă se vor intensifica acţiunile pentru depistarea persoanelor sau a magazinelor de vise, în care se comercializează substanţe interzise amplasate în zona unităţilor de învăţământ”, se arată într-un comunicat al acestei instituţii. Etnobotanicele sunt la îndemâna elevilor, pentru că preţul e accesibil. Un sfert de gram pregătit pentru fumat e cel mult 18 lei, în timp ce o cantitate similară dintr-un produs de „tras pe nas” costă de două ori mai mult. Oficial, în Timişoara nu mai există astfel de magazine. Neoficial însă, plantele halucinogene pot fi cumpărate fără mare bătaie de cap. Comercianţii s-au reprofilat şi le oferă spre vânzare în jurul şcolilor. „Telefonul fără fir” funcţionează perfect, astfel că tinerii ştiu exact de unde şi de la cine pot să-şi procure drogurile legale. Asta, fără să le pese că numărul celor care au ajuns la Urgenţă, în stare gravă, este în creştere.
În februarie 2011 au fost constituite echipe mixte care să controleze magazinele de vise. Specialişti din Poliţie, Garda Financiară, ISU Banat şi Direcţia Agricolă au închis mai multe magazine de etnobotanice, după ce verficările lor au scos la iveală mai multe nereguli. Oficial, ultimul magazin de vise din Timişoara a fost închis în vară, după ce a fost jefuit de un client care nu avea bani să cumpere produsele de care avea nevoie. Guvernul a promis, de mai multă vreme, că va modifica legislaţia, astfel încât comercianţii să plătească scump. Pedepsele pentru vânzarea etnobotanbicelor ar include amenzi de până la 100.000 de lei şi chiar închisoare de la doi la opt ani. Pentru moment, totul a rămas în stadiu de proiect.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

6 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

7 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

9 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

10 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

15 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

15 ore ago