Categories: CulturaUltima ora

Timisoara invata sa-si povesteasca legendele

Legendele Timişoarei pot fi brandul necesar pentru promovarea ei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Ideea îi aparţine istoricului Ioan Haţegan, cercetător ştiinţific principal I la Institutul de Ştiinţe Socio-Umane „Titu Maiorescu” al Academiei Române – Filiala Timişoara.

„Timişoara are legendele ei, la care care eu lucrez în prezent şi pe care le voi tipări în zece volume a câte zece lucrări. Acestea se vor constitui ca brand de promovare a oraşului. Pe lângă acest brand, Timişoara are festivaluri internaţionale care trebuie valorificate, are moştenire culturală, are tradiţie, are realitate culturală, are un corp de ghizi, are spaţii de cazare. Avem o tradiţie istorică deosebită. Din păcate, desele războaie au făcut ca o bună parte din zestrea culturală a oraşului să dispară”, a declarat prof. Haţegan. La Timişoara s-a constituit Asociaţia Comunitară Timişoara – Capitală Culturală Europeană, la iniţiativa directorului Teatrului Naţional Timişoara, a Primăriei şi a Consiliului Judeţean Timiş. Scopul acestui consorţiu este să pună bazele unei comunităţi civile, respectiv ale unui grup de initiaţivă care să acţioneze în vederea înscrierii Timişoarei în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, după anul 2020.
Istoricul este de părere că un prim pas în acest demers ar fi reabilitarea clădirilor de patrimoniu. „Cei care-şi asumă răspunderea trebuie să înceapă să lucreze pentru realizarea infrastructurii, să-şi rezolve cel puţin clădirile din zona istorică a oraşului din totalul de 14.500 de clădiri de patrimoniu ale oraşului. Timişoara va fi oraş turistic atunci când va fi vizitată de japonezi”, susţine Haţegan.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

13 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

17 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

17 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

17 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

18 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

19 ore ago