Categories: SănătateUltima ora

Timisoara va avea banca de tesuturi

Prima bancă de ţesuturi din România care va funcţiona în afara Bucureştiului va fi ridicată în apropierea Spitalului Judeţean. Acest demers reprezintă o urmare firească a reuşitelor în domeniul prelevării de organe, SCJUT înregistrând performanţe neegalate în ţară.

Banii pentru construirea băncii de ţesuturi vor veni din fonduri Phare, obţinute de Ministerul Sănătăţii, iat terenul va fi pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Timiş, în apropierea celei mai mari unităţi sanitare din vestul României.. „Noi am alocat terenul necesar în zona Spitalului Judeţean. Proiectul este finanţat de Ministerul Sănătăţii. Este foarte important să avem această bancă de ţesuturi în Timisoara, mai ales ca nu va mai fi nevoie de deplasări în alte oraşe“, a declarat Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT.
La Timişoara au fost efectuate, numai în acest an, 18 prelevări de organe. Toate organele au plecat spre alte centre de transplant, asta şi pentru că nu există un spaţiu optim de stocare în oraşul de pe Bega. După deschiderea băncii de ţesuturi umane, părţile prelevate vor putea rămâne la Timişoara. Banca va fi dotată cu module speciale, care vor stoca diferite părţi ale corpului uman, acestea putând fi transplantate apoi pacienţilor din toată zona de vest. În principal se vor stoca oase, piele sau cornee. Beneficiarii direcţi ai ţesuturilor care vor fi stocate aici sunt cei care au suferit arsuri sau cei cu probleme ortopedice. În fiecare an, aproape 100 de pacienţi au nevoie, la Timişoara, transplant de piele, ligamente sau oase. În prezent, toate ţesuturile trebuie să vină de la Bucureşti, unde există singura bancă de acest gen din România. Pentru a putea lucra în noua bancă de ţesuturi, 15 medici şi asistente de la SCJUT au urmat sau urmează în străinătate cursuri de specializare.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 29 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 29.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, traseul 2, Calea Stan Vidrighin

Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, traseul 2, Calea Stan…

2 ore ago

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

17 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

22 de ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

22 de ore ago