Un grup de tineri îi învaţă de patru ani pe bănăţeni să mănânce sănătos. Nu e deloc ușor, pentru că românii nu pun mare preț pe alimentele curate, fără chimicale. Acestea sunt mai scumpe, dar sunt aduse în mare parte din import, pentru că producătorii autohtoni nu găsesc unde să-și vândă legumele și fructele.
Asociaţia pentru Sprijinirea Agriculturii Ţărăneşti a preluat din Franţa un model de asigurare a hranei perfect curate, ajutând și ţăranii să nu renunţe la ocupaţia lor de bază, agricultura. În 2007, 20 de timişoreni s-au abonat la un ţăran din Belinţ pentru a primi, săptămânal, legume proaspete. Până acum, organizaţia a grupat, în jurul a trei producători principali şi a încă şapte ocazionali, peste 220 de familii. “Sunt consumatori de la oraş, iar ca venituri, în general, oameni cu salarii medii”, spune Sergiu Florean, reprezentantul Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES).
Zarzavaturile sau fructele nu sunt certificate bio, însă sunt 100% ecologice. Asta e o condiție obligatorie pentru a fi în program. “Producătorul nu are voie să folosească îngrăşăminte de sinteză, ci doar îngrăşăminte naturale”, explică Florean. Procedeul e simplu: cei interesați se abonează la unul sau mai mulţi producători și primesc săptămânal legume, fructe, ouă sau lactate. Consumatorii încheie un contract ferm pe perioada unui sezon agricol, obligându-se ca în fiecare săptămână să îşi ridice produsele.
“Foarte mulţi români confundă supermarketul cu un stil de viaţă bun. În toate societăţile occidentale evaluate, oamenii fug de supermarket”, continuă Sergiu Florean. De altfel, rafturile cu produse bio din supermarketuri sunt evitate de cumpărătorii obişnuiţi. “Produsele sunt mai scumpe și, oricât s-ar gândi la sănătate, lumea nu are bani să cumpere”, spune un manager de supermarket. Nici magazinele bio nu au mai mult succes. Cel deschis la Timișoara, primul din țară, are clienții lui, dar aceștia nu sunt extrem de numeroși, și asta tot din cauza prețurilor mai ridicate. Cea mai mare parte a produselor provin din import, deși există producători bio certificați și în România. Paradoxal, aceștia găsesc cu greu piață de desfacere pentru legumele și fructele lor.
Oamenii care se hrănesc sănătos au mai puține probleme de sănătate. „Este de la sine înţeles că oamenii care mănâncă alimente naturale, fără îngrăşăminte chimice, trăiesc mai bine şi mai mult. Studiile au demonstrat că ateroscleroza și hipercolesterolemiile sunt mai puţin prezente în cazul persoanelor care se hrănesc natural”, explică dr. Mircea Munteanu, spoecialist în boli de nutriţie şi diabet. Cu toate acestea, românii încă nu sunt obișnuiți să caute mâncarea de calitate. “Oamenilor le lipseşte educaţia. La nivelul consumatorilor nu se ştie cât de nociv e consumul legumelor din comerţ pline de îngrăşăminte chimice sau stabilizatori”, a conchis reprezentantul CRIES.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…