Romanii invata greu sa manance sanatos / FOTO

Un grup de tineri îi învaţă de patru ani pe bănăţeni să mănânce sănătos. Nu e deloc ușor, pentru că românii nu pun mare preț pe alimentele curate, fără chimicale. Acestea sunt mai scumpe, dar sunt aduse în mare parte din import, pentru că producătorii autohtoni nu găsesc unde să-și vândă legumele și fructele.

Asociaţia pentru Sprijinirea Agriculturii Ţărăneşti a preluat din Franţa un model de asigurare a hranei perfect curate, ajutând și ţăranii să nu renunţe la ocupaţia lor de bază, agricultura. În 2007, 20 de timişoreni s-au abonat la un ţăran din Belinţ pentru a primi, săptămânal, legume proaspete. Până acum, organizaţia a grupat, în jurul a trei producători principali şi a încă şapte ocazionali, peste 220 de familii. “Sunt consumatori de la oraş, iar ca venituri, în general, oameni cu salarii medii”, spune Sergiu Florean, reprezentantul Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES).
Zarzavaturile sau fructele nu sunt certificate bio, însă sunt 100% ecologice. Asta e o condiție obligatorie pentru a fi în program. “Producătorul nu are voie să folosească îngrăşăminte de sinteză, ci doar îngrăşăminte naturale”, explică Florean. Procedeul e simplu: cei interesați se abonează la unul sau mai mulţi producători și primesc săptămânal legume, fructe, ouă sau lactate. Consumatorii încheie un contract ferm pe perioada unui sezon agricol, obligându-se ca în fiecare săptămână să îşi ridice produsele.
“Foarte mulţi români confundă supermarketul cu un stil de viaţă bun. În toate societăţile occidentale evaluate, oamenii fug de supermarket”, continuă Sergiu Florean. De altfel, rafturile cu produse bio din supermarketuri sunt evitate de cumpărătorii obişnuiţi. “Produsele sunt mai scumpe și, oricât s-ar gândi la sănătate, lumea nu are bani să cumpere”, spune un manager de supermarket. Nici magazinele bio nu au mai mult succes. Cel deschis la Timișoara, primul din țară, are clienții lui, dar aceștia nu sunt extrem de numeroși, și asta tot din cauza prețurilor mai ridicate. Cea mai mare parte a produselor provin din import, deși există producători bio certificați și în România. Paradoxal, aceștia găsesc cu greu piață de desfacere pentru legumele și fructele lor.
Oamenii care se hrănesc sănătos au mai puține probleme de sănătate. „Este de la sine înţeles că oamenii care mănâncă alimente naturale, fără îngrăşăminte chimice, trăiesc mai bine şi mai mult. Studiile au demonstrat că ateroscleroza și hipercolesterolemiile sunt mai puţin prezente în cazul persoanelor care se hrănesc natural”, explică dr. Mircea Munteanu, spoecialist în boli de nutriţie şi diabet. Cu toate acestea, românii încă nu sunt obișnuiți să caute mâncarea de calitate. “Oamenilor le lipseşte educaţia. La nivelul consumatorilor nu se ştie cât de nociv e consumul legumelor din comerţ pline de îngrăşăminte chimice sau stabilizatori”, a conchis reprezentantul CRIES.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Emoții doar în primul sfert de oră! SCM Poli Timișoara a învins categoric codașa din Sighișoara

Prim-divizionara de handbal SCM Poli Timișoara închide cu bine turul, învingând, conform așteptărilor ultima clasată…

30 de minute ago

Fetele de la Poli închid sezonul regular cu o victorie frumoasă contra Bistriței

Pe o vreme rece și o ploaie măruntă, fetele de la Poli au întâlnit pe…

4 ore ago

Viceprimarul Lațcău anunță punerea în valoare a clădirilor din zona Pieței Mocioni odată cu revitalizarea zonei

Primarul Dominic Fritz a semnat în această săptămână contractul de finanțare prin care Timișoara va…

5 ore ago

Spitalul de Psihiatrie va avea un nou ambulatoriu, ridicat cu zece milioane de lei

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel va avea un nou amubulatoriu, o clădire…

5 ore ago

CSM Lugoj a trecut la pas de U Cluj în elită la volei feminin

Etapa a VIII-a din Divizia A1 de volei feminin a însemnat cel mai ușor meci…

7 ore ago

Lights of the Village a pornit la drum cu mii de vizitatori/VIDEO

Prima zi de activitate a ”Lights of the Village”, evenimentul desfășurat la Muzeul Satului Bănățean…

7 ore ago