Categories: SocialUltima ora

Timisoara, de la Orasul Florilor la Paradisul Tiganilor (I)

Clanurile țigănești din Timișoara și-au împărțit, nu neapărat frățește, aproape toate clădirile vechi din centrul orașului. Este vorba despre peste 200 de imobile din zona C.D. Loga, Mihai Viteazul şi Trandafirilor. Așa-numiții romi de mătase nu au fost niciodată acuzați serios de afaceri necurate. Timișoara a ajuns astfel raiul țiganilor: cei mai bogați membri ai etniei locuiesc în orașul de pe Bega. Primul dintre ei, Ionelaș Cârpaci.

Topul celor mai bogați țigani din România a fost întocmit de site-ul Vertical News. Pe primul loc în acest clasament e Ionelaş Cârpaci, acum Ionel Sandner, cu o avere estimată la 13 milioane de euro. Semianalfabet, asta nu l-a împiedicat să-și croiască un adevărat imperiu imobiliar. Apoi și-a luat profesor de română, ca să înveţe să scrie şi să citească.

Nu are nicio afacere pe numele lui, dar are, în schimb, un număr impresionant de proprietăți, atât imobile de patrimoniu, cât și palate nou construite, în stilul care i-a consacrat etnia. Sandner-Cârpaci a recuperat de la stat și peste 27 de kilograme de aur, despre care spune că au fost confiscate de comuniști. Pentru ca “tacâmul” să fie complet, el deține și nu mai puțin de zece… cavouri, printre care și o capelă în stil gotic, cu o turlă de peste cinci metri.

Ionelaş Cârpaci se numește acum Ionel Sandner pentru că s-a însurat în Germania. El este nu doar cel mai bogat țigan din Timișoara, ci și singurul care este judecat pentru “afacerile” sale imobiliare. Alături de alte nouă persoane, Sandner a fost arestat – și ulterior eliberat – în primul dosar al mafiei imobiliare ţigăneşti, o fraudă de 550.000 de euro. Ionelaș este acuzat de de fals şi uz de fals, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, înşelăciune, instigare la abuz în serviciu. În schema infracţională a intrat şi notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României. Ca un amănunt suplimentar, la biroul notarului Criste și-a făcut practica, înainte de a se lansa pe propria orbită profesională, Paula Cojocari, fiica secretarului Primăriei Timişoara.

Nici Ionelaş Cârpaci, nici Ionel Sandner nu dețin vreo firmă, măcar pentru a da impresia că banii pe care îi învârt nu pică din cer. Singurul din clan care are o afacere e un verișor, Joiţă Cârpaci, zis Joe Marinescu. Acesta este proprietarul unei firme de leasing şi închirieri auto, Joe Auto Rent SRL. Societatea a fost înfiinţată în 2007 și are un singur angajat. Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 18.000 de lei, iar datoriile către stat, de cinci ori mai mari.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago