Un cutremur puternic ar pune la pamant multe cladiri istorice din Timisoara

Clădirile pot fi adevărați „ucigași” în caz de cutremur! Specialiștii în rezistență susțin că este obligatoriu să se țină cont de faptul că orașul apare pe harta seismică a zonei. În Timișoara sunt foarte multe imobile istorice, unde problemele de rezistență sunt serioase. Autoritățile au numărat clădirile și atât.

Victor Gioncu, un nume de rezonanță în ceea ce privește structurile de rezistnță ale imobilelor, este categoric: realizarea hărților de risc în caz de cutremur este foarte importantă, iar autoritățile locale ar trebui să consolideze toate clădirile publice. „Zona Banatului aparține zonei seismice balcanice, nu Vrancei. La noi sunt foarte expuse clădirile din cărămidă”, spune prof. ing. dr. Victor Gioncu. În ultimele două decenii, în zonă au avut loc mai multe cutremure puternice: în anul 1991 la Banloc și Herculane, în 1994 și 2002 la Moldova Nouă. Anul acesta, la Timișoara s-au înregistrat deja două seisme.
Un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter în Banat este echivalent cu unul de 7 grade în Vrancea, întrucât cele din zona noastră sunt de suprafață. Aceasta este concluzia specialiștilor întruniți la o dezbatere publică organizată de municipalitate. „Timişoara se află într-o zonă seismică. În apropierea Timişoarei au fost recent două cutremure, dar de mică intensitate. În zona de vest a Timişoarei există o falie care trece prin zona Metro şi care, dacă se va activa vreodată – deocamdată nu este activă – va afecta foarte mult zona construită a Timişoarei, mai ales că avem foarte multe clădiri vechi. Avem multe clădiri construite înainte de 1850, dar cele mai multe clădiri vechi sunt construite între 1850 şi 1920. Acestea se află în Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Badea Cârţan, zona Iosefin şi Splaiul Tudor Vladimirescu”, a explicat profesorul Marin Marin, de la Facultatea de Construcţii.
Specialiștii atrag atenția dezvoltatorilor imobiliari că este obligatoriu să acorde o importanță majoră structurii de rezistență solide a clădirilor pe care le construiesc. Prof. ing. dr. Victor Gioncu afirmă că, deseori, constructorii sunt preocupați mai mult de latura estetică a unei clădiri, decât de siguranța oferită de aceasta, un rol important avându-l și interesul pentru un preț cât mai redus. „Clădirile sunt în picioare, dar nu se știe ce se poate întâmpla în cazul unui cutremur. La multe clădiri din centrul istoric al Timișoarei, fațadele arată bine, dar în spatele lor e dezastru”, a spus specialistul.
În Timişoara sunt în jur de 600 de clădiri care ar trebui marcate cu bulină roşie, care atrage atenţia că acestea prezintă risc seismic. Potrivit unei statistici a Prefecturii Timiş întocmite anul trecut, numărul clădirilor cu risc seismic în oraşul de pe Bega este de 588. Efortul autorităţilor de a face ceva în această direcţie se opreşte însă aici: au numărat, au constatat şi gata.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

32 de minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

O oră ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

15 ore ago