Categories: SocialUltima ora

Florarii, „campionii” absoluti ai zilei de 8 Martie / FOTO

Vânzătorii de flori sunt mereu în piețe, gata să le pună la dispoziție timișorenilor, oricând au nevoie, buchete de toate felurile. Câștigurile sunt mai mari sau mai mici, dar nimic nu se compară cu încasările de la începutul primăverii. Ziua de 8 martie bate toate recordurile în materie de vânzare de flori.

Florarii știu că, în această zi, toată lumea cumpără cel puțin un buchețel. Ca să facă față cererii uriașe, în săptămâna anterioară, își refac stocurile de flori. Le aduc din Ungaria sau din Olanda și fac nopți albe în piețe, ca să le păzească. Sunt rupți de oboseală, dar nu contează, rezultatul final va merita fiecare secundă nedormită.
Pe 8 martie, agitația începe de la prima geană de lumină. Florarii se apucă să lege buchetele, să aranjeze florile, în așa fel încât să-i facă pe clienți să lase cât mai mulți bani. Primii clienți apar în jurul orei 7 și sunt, în general, părinți sau funcționari. Primii cumpără flori pentru profesoarele copiilor, ceilalți se pregătesc să le facă o bucurie colegelor de birou. Pe măsură ce trec orele, numărul clienților crește spectaculos. Cel mai aglomerat moment e miezul zilei, când florarii nu mai prididesc. Cumpărătorii sunt din ce în ce mai pretențioși, vor buchete din ce în ce mai sofisticate și sunt dispuși să plătească bani frumoși pentru asta.
Florile nu sunt mai scumpe decât în alte zilele ale anului, dar se vând în număr atât de mare, încât sumele care intră în buzunarele florarilor sunt însemnate. “Sunt foarte obosit, este adevărat, dar merită. 8 martie e ziua în care vând cel mai mult. Nici în prima zi de școală nu e așa o cerere”, spune, grăbit, alegând niște zambile mov, unul dintre florari. În fața tarabei sale așteaptă, răbdători, doi clienți între două vârste. Fiecare vrea mai multe buchete, din flori diferite, așa că vânzătorul abia apucă să respire. ”Sunt zile când vindem de 100-200 de lei, câștigul e mic. De 8 martie însă, Asta avem un rulaj poate și de 100 de ori mai mare. Fiecare o mie de euro investită în flori se dublează cu această ocazie”, mai spune florarul.
Cele mai căutate sunt florile de sezon, așa cum sunt zambilele sau freziile, dar cererea este tot mai diversificată de la an la an. Orhideele, strelițiile sau florile amazoniene nu mai sunt privite cu uimire de bărbații care vor să-și surprindă partenerele, iar unii lasă la florari chiar și câteva sute de lei.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

55 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

2 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago