O scară din lemn, lipită de zid, e singura lor legătură spre lumea de afară. O familie din Timișoara a rămas, prin decizie judecătorească, fără acces la propria locuință, iar acum membrii ei sunt nevoiți să facă echilibristică pentru a putea intra sau ieși din casă.
Familia Dimistrian locuiște pe strada Țibleșului, în imobilul de la numărul 24B, de mai bine de un sfert de secol. De-a lungul timpului au avut tot felul de probleme, dar ultima dintre ele depășește orice imaginație.
„În 1981, vecinul care locuia la numărul 24A și-a vândut partea de casă, iar noul proprietar a pus o condiție: să îi rămână doar lui accesul comun. S-au făcut atunci diligențe la primărie, primăria a acceptat și mi-au amenajat intrarea în casă, pe cealaltă laterală. Mi s-a făcut un culoar, lung de 14 metri și îngust, cât să ajungem, pe lângă casă, la ușă”, povestește Ioan Dimistrian. În 1998, omul a reușit să cumpere casa. În 2008 însă, vecinul din partea pe care se află culoarul de trecere și-a vândut imobilul.
Noul proprietar a cerut în instanță drept de posedie asupra culoarului pe care intra în casă familia Dimistrian. Anul trecut, judecătorul Adriana Stoicescu, de la Judecătoria Timișoara, a respins acțiunea, notând, în motivarea sentinței, că „literalmente, pârâtul (Ioan Dimistrian) nu are alt acces la propriul imobil”. Vasile Câmpanu a făcut însă recurs, iar Tribunalul Timiș i-a dat dreptate. „Proprietarii anteriori au acceptat în mod tacit această stare de fapt (n.r. culoarul de trecere care ausigura accesul familiei Dimitrian în propriul imobil) (…) Ioan Dimistrian i-a ocupat reclamantului Vasile Câmpanu abuziv o parte din proprietate, respectiv 21 mp, pentru a-și asigura accesul în imobil (…) pârâtul Ioan Dimistrian trebuie să elibereze terenul ocupat și să desființeze toate construcțiile anexe de pe acest teren, să ridice conductele de apă și canalizare, racordul de electricitate”, a considerat judecătorul Alina Crăiniceanu. În caz contrar, reclamantul poate să facă singur lucrările și să ceară apoi banii de la familia Dimistrian. Ceea ce, de altfel, a și făcut, obturând și canalizarea familiei Dimistrian, fără să țină cont că e o lucrare a municipalității. „Trebuie sancționată lipsa de diligență a părâtului, care nu a întreprins niciun demers pentru clarificarea situației (…) fiind culpa sa că în prezent trebuie să își creeze un acces nou pentru ieșire la drumul public”, a concluzionat judecătorul Crăiniceanu.
Familia Dimistrian nu are cum să intre sau să iasă în propria casă. Pentru moment, o scară a fost fixată sub una dintre ferestre. „De când a început problema, tata s-a îmbolnăvit. Totul s-a acutizat după ce a venit somația de executare silită. Vreo două zile a meșterit scărița pe care intrăm în casă. Ce se întâmplă dacă, Doamne ferește, face infarct în casă, cu mama bolnavă și ea? Cum îl va scoate Salvarea? Vor intra brancardierii pe fereastră?”, spune Florin Dimistrian.
Varianta cu scărița pusă pe trotuar, până la una dintre ferestre, e oricum provizorie. Când Poliția Locală va constata construcția fără autorizație, va dispune demolarea ei, iar familia Dimistrian va rămâne blocată în casă. Evident, din vina ei, dacă e să urmăm logica unui judecător.
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…