Categories: Social

Soia, ingredient comun pentru mezeluri si paine

Cea mai sănătoasă pâine este cea integrală, iar numărul celor care o consumă este din ce în ce mai mare. Multe din pâinile integrale care se găsesc pe piață conțin, pe lângă făină integrală de grâu, și soia. Aceasta îmbunătățește aspectul pâinii, iar gustul specific nu se simte deloc.

Fără E-uri, fără conservanți, cu multe fibre și vitamine naturale și cu calorii mai puține decât o pâine obișnuită. Așa se prezintă cumpărătorului „probabil cea mai sănătoasă pâine din România”, Grâu întreg de la Vel Pitar. Aceasta e realizată printr-un proces unic de măcinare a grâului, astfel încât toate proteinele și vitaminele conținute în bob se regăsesc în făină. Potrivit etichetei, pâinea conține și o cantitate de făină de soia. „Este o cantitate foarte mică. Nu putem preciza cantitatea, ține de rețeta noastră”, spune reprezentantul de marketing al companiei.

Făina de soia este des folosită în industria de panificaţie. „Are efect de îmbunătăţire a aromei şi culorii pâinii. În timpul coacerii, activitatea enzimatică este inhibată, iar componenţii care dau aroma neplăcută de făină de soia se volatilizează. Deosebit de eficace este folosirea făinii de soia în vederea măririi valorii biologice a proteinelor datorită aportului de lizină pe care-l aduce”, explică prof. Ersilia Alexa, de la Universitatea de Științe Agricole a Banatului. În Anglia, 95% din făina albă se obţine folosind 0,75% făină de soia activă enzimatic. În S.U.A. folosirea este limitată la 0,5%. În România nu a fost stabilită legal o cantitate anume.

Soia îmbunătățește culoarea pâinii, o face mai hrănitoare și nu o lasă să se fărâmițeze așa tare. „Făina de soia reține apa mai mult decât amidonul sau făina de grâu. La frământarea aluatului cu adaos de făină de soia, creşte cu 1% cantitatea de apă necesară pentru obţinerea consistenţei normale, la fiecare procent de făină de soia adăugată. â Făina de soia adăugată în aluat contribuie la întărirea glutenului”, mai spune prof. Alexa.

Până la urmă, soia se pune în pâine la fel cum se punea pe vremuri, și se pune și acum, în mezeluri. Înainte de Revoluție românii blamau ”salamul de soia”, pentru ca acum să-l consume fără să știe. „Toate mezelurile ieftine conțin proteină de soia adăugată”, explică un om din industrie. La peste 20 de ani de la revoluție, avem certitudinea că soia din mezeluri, pură, nemodificată genetic, este cel mai sanatos aditiv. De fapt, „soia se folosește pentru a înlocui carnea”, explică tehnologul mezelar.

În unităţile de producţie după tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră în mezeluri. Cantităţile sunt ajustate cu slănină, făină de soia și grăsimi hidrogenate. Toate acestea se amestecă, se adaugă coloranți și condimente, în funcție de rețetă. Omogenizarea se face în câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă…

6 minute ago

Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL

În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde…

58 de minute ago

Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale

Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL…

2 ore ago

Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate

Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în…

2 ore ago

Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată

Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei…

2 ore ago

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor…

3 ore ago