Românii din vestul țării au cucerit definitiv spa-urile și ștrandurile ungurești, de la graniță și până la Budapesta. Potrivit oficialilor maghiari, numărul românilor care vin să se relaxeze în țara lor crește constant cu aproape 10% pe an.
La spa-urile din Câmpia Maghiară de Sud și chiar în Budapesta, personalul a început să vorbească românește. Dacă la Gyula există o importantă comunitate românească, la Mako, o localitate unde spa-ul tocmai a fost modernizat, angajații au fost trimiși la cursuri de limba română, pentru a se înțelege cu clienții.
„Româna a ajuns a doua limbă în ștrandurile noastre”, susțin angajații locurilor de relaxare și distracție cu apă din Szeged, Gyula, Mako sau Kecskemet. Pentru românii care trăiesc în vestul țării, trecerea graniței „la unguri” a devenit, de ani buni, o obișnuință. Mai nou, Ungaria e descoperită și de restul românilor, atrași mai ales de farmecul Budapestei.
Fără îndoială însă, Ungaria rămâne în principal o atracție datorită apelor sale termale. „Turiștii din România ne percep ca o piață importantă în zona hotelurilor balneare și vin la noi pentru cure, tratament sau relaxare. Numărul nopților de cazare în hotelurile balneare a fost în primul semestru al acestui an de 25.000, în creştere de 39,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, spune Julia Soos, directorul Oficiului de Turism al Ungariei în România.
Ştrandul Hagymatikum, de la Mako, aflat la 15 kilometri de graniţă, s-a deschis la începutul anului, este vara aceasta la primul sezon estival. Valuri de români aleg să-și petreacă aici zilele libere de la sfârșit de săptămână sau chiar vacanțele. „La sfârşit de săptămână, aproximativ 60% din oaspeţii noştri sunt din România, iar duminică sau când sunt zile libere de sărbători, mai bine de 80%. Cei mai mulţi vin din judeţele Timiş şi Arad”, a declarat Racz Monica, directorul Hagymatikum.
Din acest motiv, personalul din zona de agrement, dar și vânzătorii de alimentație publică cel puțin înțeleg limba română. Ei au absolvit un curs de limba română. În plus, toate inscripțiile sunt traduse și în română.
Românii se simt bine în Ungaria, chiar dacă, pentru a intra la ștrand, plătesc de la 35 de lei în sus, de persoană. Foarte mulți aleg parcrile acvatice de la Szeged sau Gyula, dar și resorturile din Budapesta, unde, pe lângă o bălăceală pe cinste, au parte și de servicii specializate de masaj sau diverse hidroterapii cu apă termală.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…