Categories: EconomicUltima ora

Laptele, tot mai aproape sa devina un lux pentru romani

Iarna se anunță foarte grea pentru buzunarele românilor. Lactatele și produsele din carne se vor scumpi și ele până la finele anului. Seceta puternică a avut ca efect o producție slabă, ridicând astfel costurile de producţie şi preţurile materiilor prime.

Fermierii se plâng de faptul că nu vor avea cu ce să își hrănească animalele. Elena Prisacariu, proprietara unei ferme din Botoșani, este foarte îngrijorată cu privire la hrana pe care o va da animalelor sale. Ferma ei numără peste 100 de vaci, 700 de capre și 300 de oi, iar mâncarea pentru animale pusă deoparte pentru iarna 2012/2013 deja a început să fie consumată.

„Am și o fermă vegetală, pe care cultivăm lucernă, porumb și fân, ca să asigurăm hrana animalelor. Imașurile sunt uscate din Iuna iunie, nu am mai putut pune animalele la păscut și am început să le dăm să mănânce lucerna strânsă până la începutul verii pentru mâncarea din iarnă. Pentru că nu au mâncare suculentă, cum ar fi normal, toate dau mai puțin lapte”, a declarat femeia. Vacile, oile și caprele ei dau lapte doar la jumătate din potențial, în contextul în care, pentru a le asigura traiul, cheltuie mai mult decât s-ar fi așteptat.

Cu o producție de grâu la jumătate comparativ cu anul trecut și o cultură de porumb pentru boabe aproape compromisă, afacerea este în pragul colapsului. „Anul acest nu avem profit chiar deloc. Plutim pe piață, așteptând niște zile mai bune”, afirmă Elena Prisacariu.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că situația se regăsește atât în fermele care cresc animale pentu carne, cât și în cele unde se exploatează laptele. „Ne așteptăm la scumpiri de 30%. Este o valoare la limita maximă a suportabilității cumpărătorilor”, spune deputatul. Carnea de porc și de vită va lua în preț câțiva lei, la fel preparatele din carne. Nici laptele nu scapă de scumpiri.

„Preţul laptelui va creşte cu 30% până în iarnă, pentru că producătorii trebuie să-şi acopere costurile, iar furajele sunt extrem de scumpe. Există fermieri care vând direct laptele prin reţeaua de automate de lapte sau direct în piaţă şi pot modifica preţurile. Cei care dau laptele către procesare nu au cum să modifice preţurile decât într-o înţelegere cu procesatorii. Unele fabrici acceptă o majorare de preţ chiar cu 1 septembrie”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Costel Caraş. O creștere a prețului laptelui se va regăsi la raft în prețuri noi la iaurturi, smântână sau unt, toate produse care au laptele ca materie primă.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

39 de minute ago

Tradiţii păstrate! Mândru că mi-s bănăţan, un concurs ce creşte în valoare de la an la an/FOTO

Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…

O oră ago

Vă puteți schimba cartea de identitate chiar și în ziua alegerilor

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…

O oră ago

Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării

O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…

2 ore ago

Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…

2 ore ago

Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București

Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…

2 ore ago