ADN-ul sintetic ar putea fi folosit şi România pentru prinderea hoţilor. Este vorba despre una dintre cele mai interesante invenţii a specialiştilor în sisteme de securitate. Aceștia au dezvoltat o substanţă care rămâne pe mâinile infractorilor timp de aproape două săptămâni.
Un tub poate fi amplasat, de exemplu, deasupra intrărilor în magazine sau locuinţe. În caz de pătrundere prin efracţie, hoţul este stropit din cap până în picioare. Metoda este folosită deja cu succes în Olanda, unde, în ultimul an, spargerile au scăzut cu 30%.
„Dacă un spărgător este marcat cu spray-ul cu ADN şi este supus apoi unui control cu lumină ultra-violetă, el poate fi corelat 100% de locul spargerii”, spune Maurits Dohmen, reprezentant al firmei producătoare.
În judeţul Timiş, de la începutul anului au fost sesizate peste 2.200 de spargeri. „La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş au fost înregistrate 896 de cazuri privind furturile din locuinţe şi 1.360 de furturi din societăţi comerciale. S-a început urmărirea penală în 732 de cazuri în ceea ce priveşte furturile din locuinţe şi în 863 de cazuri în care s-a furat din societăţi comerciale.”, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, Mirela Drăghicioiu.
Utilizarea ADN-ului sintetic ar fi extrem de utilă. Ministerul de Interne a purtat deja o discuţie cu producătorii substanţei, urmând ca o decizie vizavi de implementarea sistemului să fie luată cât de curând.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…