Categories: Zâmbete amare

Horia Cristian – candidatul manciurian

A explodat și prima bombă în această campanie electorală, o campanie de altfel destul de searbădă. Asta, după ce Forța Civică l-a acuzat pe deputatul PNL Horia Cristian că a colaborat cu Securitatea în perioada studenției. Acuzația este acoperită de documente provenite din Fondul Arhivistic 677 al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România. O acuzație extrem de gravă, cel puțin pentru electoratul liberal, pe care Horia Cristian l-ar viza.

Cu toate acestea, în cunoscutu-i stil mârlănesco-arogant, Cristian a refuzat să comenteze acuzațiile. Probabil, fiind convins că nimic nu i se poate întâmpla în drumul său spre un nou mandat de deputat. De altfel, cu puține zile în urmă, înfumurat cum este, Cristian afirma că nu are niciun contracandidat în disputa electorală, fiind – vorba lui Holograf – singur pe drum.

Pe ce s-o fi bazând? Pe relațiile securistoide post-comuniste pe care le are, dacă acuzele Forței Civice sunt reale? Că de cunoscut, oricum nu-l cunoaște nimeni pe colegiu. Deoarece, în calitate de parlamentar, n-a făcut absolut nimic din ce-a promis cu mare larghețe acum patru ani. (În paranteză fie spus, în 2008, arogantul domn Cristian a fost abia al treilea pe colegiu, poziție din care a obținut la limită mandatul de deputat.)

Nebăgat în seamă de nimeni, un vârf al carierei sale politice s-a întâmplat prin toamna lui 2010, atunci când a anunțat că vrea să emigreze. Probabil, cu acea ocazie au aflat și timișorenii din Colegiul 1 pe cine au trimis în parlament. La fel de bine, ca să fie luat în serios, putea să protesteze în bikini și sutien în parlament pentru salvarea stratului de ozon sau a balenei albastre.Oricum, tactică ieftină de atragere a atenției, precum a făcut și un coleg al său de partid pe când era senator PRM: dorind celebritate, a rugat niște ziariști să-l filmeze în timp ce se joacă pe calculator. Evident că domnul Cristian n-a emigrat, fiindcă oricum nu avea în gând acest lucru.

Dacă pe oamenii din colegiu nu-i reprezintă în parlament, pe cine ar putea reprezenta? Pe liberali? Mai degrabă nu. Puțini sunt și în interiorul PNL Timiș cei care îi suportă ifosele. De altfel, se știe că, dacă nu era deputat în funcție, nu primea niciun colegiu, dar s-a mers pe o directivă trasată la centru. Horia Cristian a intrat în partid în 2005, exact același an în care a fost numit, politic, director adjunct la Spitalul Județean. În scurta perioadă petrecută în această funcție, spitalul a achiziționat, fără licitație, instalații de climatizare de la o firmă la care Cristian era acționar. Motiv pentru care, la alegerile parlamentare din 2008, a apărut pe o listă a candidaților pătați.

Din 2006 pănă în 2008, susținut tot de PNL, a fost director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Perioadă de care se leagă mai multe scandaluri vizavi de modul de repartizare a banilor. Cristian ajunsese un adevărat baron al sistemului medical din Timiș. Un sistem extrem de sărac, dar condus de oameni foarte bogați. Cert este faptul că, după numai doi ani la CJAST, în toamna lui 2008, Horia Cristian a avut campania cea mai bine finanțată dintre toți candidații liberali. Mă rog, cât de liberal o fi Cristian, care a primit extrem de multe de la partid, dar a oferit în schimb foarte puține.

Nereprezentând nici oamenii din colegiu și nici partidul în parlament, te poți întreba pe cine, totuși, are în spate Horia Cristian. Poatre fi vorba de un grup organizat cu mari interese în sifonarea banului public din sistemul sanitar? Un grup controlat de oameni care aveau legături cu fosta Securitate și care își folosesc și acum vechile relații? Nu știu, mă întreb. Fiindcă nici Cristian nu vrea să explice acuzațiile aduse de Forța Civică.

P.S. Romanul „Candidatul manciurian” și cele două ecranizări care i-au urmat îl au ca protagonist pe un tânăr american de familie bună. În timpul războiului din Coreea, acesta este capturat de inamici, fiindu-i spălat creierul. Astfel, el devine un asasin pus în slujba comuniștilor.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 27 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 27.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

28 de minute ago

Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria…

14 ore ago

Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat

Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează,…

16 ore ago

Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la…

18 ore ago

Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze

Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit,…

18 ore ago

Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata

Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare…

18 ore ago