Categories: Alegeri

Ion Raducanu: „Nu pot sa stau deoparte, sa privesc cum fel de fel de impostori isi bat joc de noi”

Spune că nu-l interesează sub nicio formă partea materială a poziției de parlamentar. Dar nici nu mai poate sta deoparte în fața „hoției, corupției, nedreptății și injustiției”. Este Ion Răducanu, om de afaceri și candidat USL pe Colegiul 4 Timișoara. A intrat în această cursă și pentru că a ajuns la concluzia că Timișoara a devenit o nouă Copșa Mică, din punct de vedere al poluării, iar o schimbare în acest sens se poate face doar în parlament.

Dle Ion Răducanu, de ce vrea un om de afaceri de succes să fie parlamentar?

Pentru că sunt un economist cu experiență care poate să contribuie la elaborarea de proiecte legislative cu multe idei și soluții desprinse din practica întreprinzătorului din economia de piață. Nu am avut și nu am afaceri cu statul, cu bani publici și nici nu voi face vreodată acest lucru. Eu am intrat în politică în 2003. În PSD. După 13 ani de la Revoluție.

M-a revoltat comportamentul ipocrit, oportunist, infracțional al acelor personaje care au ajuns politicieni de ocazie, care-și etalau papagalismul și nesimțirea pe ecranele televizoarelor. În 2004 am fost prefect și am dovedit într-o perioadă relativ scurtă că administrația publică, serviciile publice deconcentrate pot să acționeze cu eficiență pentru aplicarea și respectarea legalității în interesul cetățenilor – dacă sunt conduse cu exigență și răspundere.

Există unii care zic: iar candidează Răducanu? Da, candidez! Candidez pentru că nu pot să stau deoparte și să privesc cum fel de fel de impostori își bat joc de noi, de toți. De întreprinzători, de pensionari, de profesori sau de tineri. Eu încerc să-i lămuresc pe oameni că pot să-i reprezint, că pot să spun adevărul. Că pot să mă opun hoției, corupției, nedreptății și injustiției.

Știu că lucrurile pot sta și altfel, oamenii pot să trăiască în demnitate dacă există voință politică. Vă amintesc că în 2008 am fost ales consilier local la Timișoara. În primele trei ședințe m-am opus aprobării unor proiecte „cu cântec” ale executivului condus de Ciuhandu. Am manifestat o opoziție dură vizavi de majorarea prețului plătit de timișoreni pentru căldură și deșeuri. Ca să mă scoată din consiliul local, „colegii” mei din PSD m-au exclus din partid. Dacă vroiam să fac o carieră în politică sau administrație, pur și simplu tăceam. Îmi încălcam principiile și rămâneam consilier local.

Care ar fi domeniile în care deputatul Ion Răducanu s-ar implica pentru început?

Administrație, pentru că am practicat-o, și în România se poate face administrație de calitate, dacă se îmbunătățește cadrul legislativ. Economie, pentru că și pe aceasta am practicat-o, iar eu cred că cineva mai trebuie să se și bată pentru ea. Altfel ne ducem toți și ne culcăm. Ordine publică, pentru că eu nu suport neaplicarea legilor.

Care ar fi o primă lege care ar trebui dată sau modificată, din punctul de vedere al deputatului Răducanu?

Legea poluării. Și asta în primul rând din interes local. Mă refer la poluarea industrială. Am repetat-o acum patru ani și o repet și acum. Este absurd ca Timișoara să bată toate recordurile în materie de poluare. Am ajuns Copșa Mică a României. Eu, unul, m-am săturat de lucrurile acestea și nu cred că trebuie iertat subiectul. E sensibil pentru foarte mulți, dar am început și n-am de gând să mă las.

Aveți o anumită experiență în administrație – ați fost și prefect de Timiș. Cum vă va ajuta această experiență?

A fost prima oară când am văzut că și structurile statului pot să facă treabă. Trebuie numai puțin scuturate… și merge treaba. Încep să se trezească de dimineață și să muncească.

În urmă cu mai bine de patru ani aveați un slogan celebru vizavi de spargerea unor clanuri. Ați depistat și în parlament clanuri care trebuie distruse?

Am amintit oamenii de afaceri care se bazează pe banii de la buget. Ăsta-i un mare clan care va avea o problemă. Problema Răducanu. Știți că nu tac prea mult.

De ce v-ar vota timișorenii de pe Colegiul 4?

Pentru că suntem la fel de revoltați. Pentru că sunt sincer, n-am alt interes decât să fac ceea ce mi-am propus. Nu mă interesează banii de la parlament. Dar, de fapt, am un interes major. Și eu locuiesc în Colegiul 4.

Există probleme specifice în acest colegiu care pot fi rezolvate în parlament?

Exact cum v-am spus. Poluarea este o problemă rezolvabilă doar în parlament. Doar de acolo poți să te bați cu numele grele din industrie. Doar de acolo poți să te iei de piept cu ei.

Ce ne puteți spune despre contracandidații dvs? Pe care îl considerați mai puternic, pe Ovidiu Ciuhandu sau pe fosta colegă de partid, Maria Barna?

Acum cu Ovidiu Ciuhandu… eu mă bat de fapt cu o brutărie, mă rog, cu pâinea bavareză. Și-a construit imaginea cu luni bune înainte. Își dorește, dar are o problemă. El este coleg de partid cu domnul Popoviciu, cu domnul Boc, cu doamna Udrea. Eu cred că-i de ajuns cu băieții de genul acesta.

A cam ajuns. În ARD nu candidezi că ești tu deștept. Acolo candidezi dacă ți se spune că ai de îndeplinit misiunea să candidezi. Oricum îi doresc, vorba colegei lui de partid, succesuri” pe plan economic. Că are mare nevoie. Cât despre doamna Barna, ce să zic. Doamne-ajută, să trăiască Elodia… iar în rest, sănătate și numai de bine.

Share
Published by
campanie@debanat.ro

Recent Posts

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă…

5 ore ago

Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL

În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde…

5 ore ago

Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale

Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL…

6 ore ago

Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate

Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în…

6 ore ago

Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată

Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei…

6 ore ago

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor…

8 ore ago