Categories: Zâmbete amare

Mos Teaca de la primarie

De-a dreptul spumos interviul pe care proaspătul viceprimar PSD Traian Stoia l-a acordat recent site-ului Tion. Și recunosc că o spun și cu o anumită invidie profesională. Interviul devoalează, fără putință de tăgadă, cine și cum este personajul care s-a cocoțat pe scaunul de viceprimar al Timișoarei. Adică al municipiului cu pretenții de capitală culturală europeană! Citindu-l, nu ai cum să treci prin stări contradictorii. Adică, ba să râzi ca de un măscărici, ba să plângi pentru că, totuși, ești timișorean și îți pasă de orașul tău.

Ca un fir roșu al interviului, bate la ochi spiritul cazon al individului. Dar nu cel fin, de popotă a ofițerilor, ci de căprar bătrân, incult, rudimentar. Dacă vreți să apelăm la personaje literare, e un fel de melanj reușit între Moș Teacă și Ghiță Pristanda. E slugarnic față de stăpâni („Frații Cristescu sunt niște oameni cu o dotare naturală peste medie, ca inteligență, peste medie (,..) Și dumneavoastaă când o să ajungeți la vârsta mea, o să spuneți nepoților ‚Băi, eu am fost contemporan cu frații Cristescu!’”), grosolan cu subalternii.

El n-are treabă cu administrația, pentru el primăria e o firmă sau un pluton de răcani. „Țivili” care trebuie numaidecât disciplinați. Și puși să muncească în sluba stăpânilor. C-așa a văzut și la stăpâni. „Băieții, când ia Emil Cristescu cuvântul și le spune câte ceva, sunt foarte de acord, pentru că nu riscă să intre într-o controversă. Sunt pe locul trei din doi concurenți”, mai spune individul. Cu mențiunea că „băieții” sunt membrii Comisiei de circulație, adică primar, directori din primărie, șeful Poliției Rutiere etc.

De altfel, cine citește corect interviul înțelege și care este misiunea ipochimenului prin primărie, pentru ce l-au parașutat stăpânii acolo. Adică, să identifice și să numere terenurile libere ale municipalității, așa cum odinioară număra și Pristanda steagurile. Cică ar fi găsit până acum vreo 8.500 de terenuri și se află în căutarea altor 5.000. Apoi urmează vânzarea patrimoniului primăriei. Luat de val, individul a anunțat că va vinde și partea primăriei din Bastion, și turnurile de apă, și fostul comisariat militar, și o aripă din Primăria Veche din Piața Libertății ș.a.m.d. Să râzi, să plângi?

Probabil ar vinde și clădirea primăriei, dacă ar primi comandă de la „frați”. Și Opera, că nu cred că e pe profit! Ce-i drept, primarul Nicolae Robu i-a mai ostoit individului din aceste porniri de samsar de terenuri. Însă același Robu l-a însărcinat pe Stoia chiar cu coordonarea Direcției de Terenuri și Clădiri. Adică, exact zona de interes a stăpânilor viceprimarului. De altfel, și în perioada în care a fost consilier local, marea majoritate a intervențiilor sale erau legate de zona imobiliară.

Cum a ajuns Stoia să fie ales viceprimar în interiorul PSD Timiș? O spune chiar el: „Pentru că sunt cel mai bun. Clar!”. Nu-i haios individul? Toți din categoria sa au o părere extraordinară despre ei. N-au niciun fel de dubii, că sunt cei mai buni. Și Moș Teacă era convins că-și merită tresele de căpitan. „În viața mea n-am avut relații apropiate cu oamenii proști”, mai spune el. Dacă ar fi să fac o glumă, aș întreba cum se suportă pe sine, dacă nu vrea să aibă legături cu oamenii proști.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

2 ore ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

4 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

5 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

5 ore ago