Categories: InterviuUltima ora

Samartinean: „Daca sunt sanatos, candidez impotriva lui Nicolae Robu in 2016”

Dacă Alin Popoviciu vrea să fie doar trompeta primarului Nicolae Robu la Bucureşti, Cornel Sămărtinean își dorește ca, în 2016, să câştige Primăria Timişoara. Împreună cu Alin Popoviciu și Vasile Blaga, a făcut peste 60 de amendamente pe buget. Niciunul nu a trecut însă de comisii, unde, susține el, inclusiv parlamentarii de Timiș ai USL au votat împotrivă. Sămărtinean se bagă şi la o profeţie: dacă USL o tine tot așa, într-un an cade mai multe decât PD-L în sondaje.

Aţi preluat conducerea PD-L Timișoara într-o perioadă grea pentru partid. Ce ați găsit acolo?

Am preluat conducerea filialei municipale după ce am câştigat mandatul de deputat pe un colegiul de Timişora. Până la alegerile locale, organizaţia a avut de suferit din cauza unei structuri mai puţin productive. După ce a fost preluată de Alain Rus, ea a suferit un proces de restructurare, a devenit mult mai eficientă.

Impresia generală este că, la nivelul CL, PD-L nu face deloc opoziție. Se va implica mai mult de acum înainte?
Sper să ne revenim după micile ezitări de la alegerile locale. Consilierii nostri şi-au pierdut elanul, ca după pierdereaa unei bătălii. Trebuie să facem opoziţie şi să arătăm că PD-L rămâne un partid puternic. E clar că în consiliul local e nevoie de profesioniști, pe lângă care să nu treacă multe amendamente şi articole care nu sunt tocmai OK pentru oraş. Nevenind bani de la guvern pe corecţia de buget local pe 2013, timişorenii vor avea de suferit.

Credeți că lucrurile sunt perfecte la nivelul Primăriei Timișoara?

Am înţeles că Nicolae Robu face zilnic conferinţe de presă. În loc să facă treabă, comunică foarte mult. Acesta a fost atu-ul candidaţilor USL: au ştiut să comunice. Noi am făcut foarte multă treabă, dar nu am ştiut să comunicăm. Robu face comunicare la nivel apropiat de perfecţiune şi reuşeşte să păcălească foarte multă lume.

Cu ce i-a păcălit?

Păi nu dă jos „acvariul” din centru, dar scoate un şurub şi zice că a demolat clădirea. Din păcate, lumea îl şi crede. Spune că nu este nicio groapă în Timişoara, dar oraşul e plin de gropi. Spune că rezolvă, în câteva luni, problema câinilor vagabonzi din Timişoara, iar acum propune taxă pentru cei cu câini. E incredibil.

Pregăteşte PD-L un candidat puternic pentru Primăria Timişoara în 2016?

Vreau să preiau ce a făcut bun Alain Rus şi să încercăm împreună să ducem la bun sfârşit reorganizarea pe municipiu. Ţinta noastră este câștigarea Primăriei Timişoara peste trei ani. Eu cel puţin, dacă îmi pun ceva în cap, reuşesc să fac.

Aţi candida la primărie împotriva lui Robu?

Sigur că da. Totul este să fiu sănătos până atunci.

Se vorbea în PD-L că sunt doi consilieri care vor fi dați afară din partid. Când se va întâmpla acest lucru?

Nu se pune problema să fie dat afară vreun membru din CL Timișoara. Se vor face analize la nivelul activităţii tuturor membrilor PD-L. Celor care nu mai doresc să fie alături de noi li se va atrage atenţia. Nu se pune problema să dăm afară pe cineva. Este nevoie de unitate, nu de dezbinare.

Nici măcar primarii așa-ziși trădători, despre care se spune că sunt deja cu valizele în USL, nu vor fi daţi afară?

Lucrurile sunt mai complicate. Eu nu prea am încredere în aşa-zisa listă a lui Bojin. Avem primari care probabil prin inactivitate poţi să spui că au trădat. Prin prezenţa lor la diverse manifestări ale PSD şi ale USL, iar poţi spune că au trădat. Asta nu înseamnă că trebuie daţi afară. Pot fi reconsideraţi. Sunt oameni de calitate.

Și de ce au trădat, dacă sunt de calitate?

Au fost presiuni enorme şi aş vrea să le atrag atenţia celor din USL, că tendinţa asta de a face presiuni pe primarii, pe directorii, pe oamenii de afaceri din opoziţie nu este normală. Dacă îşi doresc să aibă singuri toată puterea revenim la ce a fost înainte de ‘89.

Titu Bojin spunea că prin pupături i-a convins pe edilii PD-L să vină în PSD, nu prin presiuni. Care e realitatea?

Dânsul este un om cu experienţă, dar nu ar trebui să se culce pe o ureche și să zică că s-a născut să fie la putere. Sunt perioade în care omul vine, te perie, îţi jură credinţă şi în secunda doi se leapădă de trine. Cine a trădat o dată o va face şi a doua oară.

V-aţi acomodat cu parlamentul? Nu vă simţiţi stingher? Aveţi un singur coleg din Timiş, pe Alin Popoviciu…

Nu suntem doar eu şi Alin. Atât eu, cât şi Alin suntem doi oameni foarte sociabili şi avem mulţi prieteni în parlament.

El e mai vechi acolo. Dumneavoastră sunteţi la început, mă gândesc că nu ştiţi atâta lume.

Este Alin mai vechi, dar şi eu am cunoştinţe, prin prisma legăturii cu ministerul, şi sunt foşti secretari de stat sau foşti miniştri care azi sunt colegi cu mine. Nu mă preocupă gândul că sunt singur la Bucureştiu. Bătălia mea este să aduc bani pentru Timişoara. Cred că acest lucru îl va face şi Alin Popoviciu. Nu am mers la Bucureşti să ne lamentăm. Eu am spus de la început – nu stau dacă nu pot să fac nimic.

Aţi reuşit să faceţi ceva?

Uitați-vă, i-am muştruluit pe parlamentarii USL în conferinţa de presă de joi şi, în câteva ore, au anunţat că vin primii bani pentru spitalul de copii.

Nu vă surprinde cine a făcut amendamentul?

Nu. Îl cunosc pe Gheorghe Ciobanu, e un om cu mult mai mare forţă decât alţii. Ştie să-şi impună punctul de vedere la Bucureşti. Are contacte şi legături, e foarte bine. Le face pentru Timişoara

Câte amendamente ați făcut la Legea bugetului?

Împreună cu Alin Popoviciu și Vasile Blaga am făcut peste 60 de amendamente pentru Timiş şi Timişoara. Pentru fiecare din cele 15 proiecte majore ale oraşului propuse la întâlnirea cu Nicolae Robu am depus amendamente. Am mers în comisii şi am făcut lobby. Din păcate, inclusiv parlamentarii USL de Timişoara au votat împotrivă.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 minute ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

32 de minute ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

2 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

3 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

4 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

4 ore ago