Management canin a la Robu: amenzi si sterilizari pentru cainii cu sau fara stapan

Primarul Nicolae Robu face sondaj pe Facebook, pe tema câinilor. Măsurile propuse sunt paradoxale: încurajează, pe de o parte, adopția de animale, dar, pe de alta, îi va taxa pe cei care, deși stau la case, au mai mult de doi câini. De fapt, Robu nu prea face distincție între câinii fără stăpâni și câinii cu stăpân, dar care nu sunt de rasă.

Nicolae Robu susține că, de opt luni de când e primar, numărul câinilor fără stăpân din Timișoara a scăzut „considerabil, dar nicidecum mulțumitor”. Edilul șef susține că de vină pentru această situație sunt timișorenii care țin câini pe lângă case și blocuri, „câini care, în plus, nu sunt sterilizaţi şi, pe cale de consecinţă se înmulţesc, puii lor ajungând inevitabil pe stradă”.

Planurile lui Robu includ, printre altele, prinderea și sterilizarea câinilor fără stăpân (lucruri care se fac deja), „exportul” de animale și darea spre adopție, dar și lăsarea lor pe străzi „dacă în termen de x zile nu sunt nici exportaţi, nici adoptaţi, adăposturile fiind oricum neîncăpătoare şi costisitoare”. Timișorenilor li se va interzice să aibă mai mult de doi câini dacă stau la bloc, iar cei care stau la case vor plăti taxe suplimentare, dacă dețin mai mult de două animale. Deținătorii de câini fără pedigree urmează să fie obligați să-i sterilizeze „într-un termen fixat, noi aducându-le în cartier clinici mobile de sterilizare, iar pt. cazurile sociale, suportând chiar şi costul sterilizării”.

Cei care nu se vor supune acestor reguli – „lezând prin aceasta interesul public!-, prin adoptarea de câini şi apoi lăsarea lor din nou pe stradă, prin ținerea mai multor câini decât le este permis, respectiv prin nesterilizarea câinilor lor care nu sunt de rasă” – urmează să fie drastic amendați.

Primarul pare însă să se contrazică singur. El nu explică modul în care încurajează adopțiile canine, în condițiile în care va stabili amenzi pentru cei care au mai mult de doi câini, deși stau la casă. Opinia majoritară este că o astfel de măsură nu va face decât să crească numărul de animale de pe stradă. Robu nu spune nici din ce bani va plăti primăria sterilizarea pentru „cazurile sociale”, idee care e oricum discriminatorie din start.

Concluzia îi aparține lui Emanuel Zarcula, prieten de pe Facebook al lui Nicolae Robu: „Într-adevăr, câinii fără stăpân sunt o problemă în Timișoara, încă nerezolvată, doar că din măsurile propuse, nu cred că taxarea celor care au mai mult de 2 câini, sau sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă, va ajuta în vreun fel. Cine are 2 câini/pisici și e nesimțit, poate deranja mai mult decât unul care are 10, dar are grijă de ei. Iar dacă omul vrea să aibă acasă maidanezi și nu vreun câine de rasă, care-i problema primăriei, sau a mea? Problema e când omul îi abandonează pe stradă sau hrănește câinii fără stăpân. Ăștia ar trebui amendați astfel încât să nu mai repete și altă dată”…

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

6 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

7 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

9 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

10 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

15 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

15 ore ago