Management canin a la Robu: amenzi si sterilizari pentru cainii cu sau fara stapan

Primarul Nicolae Robu face sondaj pe Facebook, pe tema câinilor. Măsurile propuse sunt paradoxale: încurajează, pe de o parte, adopția de animale, dar, pe de alta, îi va taxa pe cei care, deși stau la case, au mai mult de doi câini. De fapt, Robu nu prea face distincție între câinii fără stăpâni și câinii cu stăpân, dar care nu sunt de rasă.

Nicolae Robu susține că, de opt luni de când e primar, numărul câinilor fără stăpân din Timișoara a scăzut „considerabil, dar nicidecum mulțumitor”. Edilul șef susține că de vină pentru această situație sunt timișorenii care țin câini pe lângă case și blocuri, „câini care, în plus, nu sunt sterilizaţi şi, pe cale de consecinţă se înmulţesc, puii lor ajungând inevitabil pe stradă”.

Planurile lui Robu includ, printre altele, prinderea și sterilizarea câinilor fără stăpân (lucruri care se fac deja), „exportul” de animale și darea spre adopție, dar și lăsarea lor pe străzi „dacă în termen de x zile nu sunt nici exportaţi, nici adoptaţi, adăposturile fiind oricum neîncăpătoare şi costisitoare”. Timișorenilor li se va interzice să aibă mai mult de doi câini dacă stau la bloc, iar cei care stau la case vor plăti taxe suplimentare, dacă dețin mai mult de două animale. Deținătorii de câini fără pedigree urmează să fie obligați să-i sterilizeze „într-un termen fixat, noi aducându-le în cartier clinici mobile de sterilizare, iar pt. cazurile sociale, suportând chiar şi costul sterilizării”.

Cei care nu se vor supune acestor reguli – „lezând prin aceasta interesul public!-, prin adoptarea de câini şi apoi lăsarea lor din nou pe stradă, prin ținerea mai multor câini decât le este permis, respectiv prin nesterilizarea câinilor lor care nu sunt de rasă” – urmează să fie drastic amendați.

Primarul pare însă să se contrazică singur. El nu explică modul în care încurajează adopțiile canine, în condițiile în care va stabili amenzi pentru cei care au mai mult de doi câini, deși stau la casă. Opinia majoritară este că o astfel de măsură nu va face decât să crească numărul de animale de pe stradă. Robu nu spune nici din ce bani va plăti primăria sterilizarea pentru „cazurile sociale”, idee care e oricum discriminatorie din start.

Concluzia îi aparține lui Emanuel Zarcula, prieten de pe Facebook al lui Nicolae Robu: „Într-adevăr, câinii fără stăpân sunt o problemă în Timișoara, încă nerezolvată, doar că din măsurile propuse, nu cred că taxarea celor care au mai mult de 2 câini, sau sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă, va ajuta în vreun fel. Cine are 2 câini/pisici și e nesimțit, poate deranja mai mult decât unul care are 10, dar are grijă de ei. Iar dacă omul vrea să aibă acasă maidanezi și nu vreun câine de rasă, care-i problema primăriei, sau a mea? Problema e când omul îi abandonează pe stradă sau hrănește câinii fără stăpân. Ăștia ar trebui amendați astfel încât să nu mai repete și altă dată”…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

dora a spus: (martie 4th, 2013 at 09:35 )

delirant, asta e cuvantul cel mai potrivit pentru orice actiune intreprinsa de acest personaj.

andy a spus: (martie 4th, 2013 at 13:41 )

incredibil! senzational!! primarul a spus ca nu este de acord cu hotararea votata in plen cu privire la maidanezi si taxa pe cap de ….catelus…repet!! senzational!!!! robu NU ESTE DE ACORD cu taxa pe catei….dar este un proiect promovat de el…omul asta mai e normal?

ciudat a spus: (martie 4th, 2013 at 13:49 )

„hai sa facem ceva pt cateii fara stapan…hai sa luam fiecare cate unul acasa, sa nu ii mai lasam pe strada”..cam asa suna indemnul prim-gospodarului timisoarei…dar, incredibil, dupa ce ai luat catelul acasa….stau niste unii dupa colt…si pac!!!!! taxa pe catel da? sa adunam bani la buget…cred ca primarul se ocupa acum de insamantari artificiale la catele ca sa creasca nr patrupezilor aducatori de bani…sunt convinsa ca va promiva un astfel de proiect, proiect pe care probabil il va si conduce! 🙂

cin-xing a spus: (martie 4th, 2013 at 13:51 )

intrebare…primarul face „export” si catre china? m-ar interesa un astfel de contract

timisorean a spus: (martie 4th, 2013 at 13:54 )

„Intrebat cand organizeaza o dezbatere publica, primarul Nicolae Robu a precizat ca este momentul faptelor, nu al dezbaterilor. A organizat insa…”dezbateri publice” pe pagina sa de Facebook.”
sursa: opiniatimisoarei.ro

Gusti a spus: (martie 4th, 2013 at 19:21 )

Iata ce scrie Adevarul ca a declaarat Robu:
„Eu personal sunt împotriva unei taxe generalizate care să se aplice proprietarilor de câini. Am înţeles că în contextul discuţiilor care s-au purtat cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţia animalelor a fost emisă şi ideea unei taxe generalizate pe câine, taxă de la care ulterior să fie scutiţi cei ce fac dovada că au sterilizat câinii. Niciodată nu am fost adeptul acestei taxe şi nu am spus că o susţin. Eu nu fac anchete să văd cine a emis o asemenea taxă. Eu doresc să nu fie această taxă. Eu personal nu am fost niciodată de acord cu asta”, a spus primarul Timişoarei la întâlnirea de luni cu jurnaliştii.

@Gusti a spus: (martie 4th, 2013 at 19:32 )

baiete, mai cauta in arhiva sa vezi ce a spus saptamana trecuta. sau nu ai voie? atunci taci naibii din gura si lasa-ne in pace, hahalera nevertebrata care esti.

mario a spus: (martie 4th, 2013 at 20:56 )

andy, tu ai mari probleme cu capu’, se vede de la o posta. Probabil cand ai scris era dupa ce ai uitat sa-ti iei medicamentele. Bietul de tine… Tu habar n-ai ce s-a hotarat de fapt saptamana trecuta in Consiliul. Dar nu-ti fa griji. Oricum esti in categoria celor fara discernamant asa ca poti sa te miri mai departe.

Iar pt. asta de mai sus, @Gusti: L-am auzit pe Robu saptamana trecuta si a spus exact ca si acum ca exista un proiect de hotarare cu taxa pe caine generalizata dar n-a pomenit ca sustine o asemenea taxa ci doar ca unii o vor iar acum a spus clar ca el nu o vrea si ca nu a vrut-o niciodata. Se pare ca pe voi va deranjeaza tocmai ca Robu nu vrea aceasta taxa.

pt gusti a spus: (martie 4th, 2013 at 21:25 )

da ma frate!!!! astia de la debanat au ceva cu idolul tau si scriu stramb de el…ba da`revino la realitate ca e cea prezentata aici nu in mintea ta spalata

Timisorean a spus: (martie 5th, 2013 at 13:32 )

Cainii prea multi la bloc pot fi o problema, mai ales de galagie, dar depinde si de talie, nu doar de numar. Sa zicem ca maximum 3 de talie mica ar fi rezonabil ca limita, daca nu latra non-stop. Nu cred insa ca legal se poate impune o asemenea limita, HCL din 2007 pe aceasta tema fiind si el ilegal. Nu sunt de acord deloc cu limitarea numarului de animale de orice fel la casa (la pisici e si imposibil de stabilit clar care cui apartine) si cu cel al pisicilor la bloc, mai ales in conditiile in care sunt gramada de animale pe strada, nici cu taxarea acestora. Cu atat mai putin daca animalele sunt si sterilizate. Stau la bloc si am o gramada de vecini cu mai mult de 2 pisici si nici nu observi ca le au, nu deranjeaza cu nimic. Pentru cei a caror animale provoaca galagie, mirosuri murdarie, obiectiv si DOVEDIT, nu care sunt reclamati doar ca are ciuda vecinul pe stapan sau ca e vecinul psihopupu, legea nationala are deja instrumente. Unde stapanul e neglijent, iresponsabil si nesimtit, un singur animal e o problema mai mare decat 7 detinute de un stapan responsabil, deci numarul nu e un criteriu relevant.
Sunt de acord cu sterilizarea obligatorie a femelelor cu stapan (masculii nu fata, iar un singur mascul necastrat poate lasa gestante toate femele pe raza de km, castrarea lor e risipa de bani) si asta DOAR acolo unde medicul veterinar decide ca operatia nu prezinta risc major si animalul nu e cu pedigree de reproducator. Sunt de acord cu o taxa anuala DOAR pe femela nesterilizata, dar nu de ordinul sutelor sau miilor de lei. Sunt de acord cu microciparea obligatorie a animalelor, pentru a se identifica autorii de abandonuri. Sunt de acord cu amenzi foarte mari pentru abandonul animalelor de orice specie si pentru lasarea cainilor liberi pe strada (la casa nu poti impune asa ceva si la pisici). Sunt de acord cu amendarea proprietarilor care nu au dispozitive de curatare a excrementelor animalelor si nu le folosesc, precum si a celor care nu plimba cainii in lesa. Sunt de acord cu obligativitatea vaccinarii si deparazitarii tuturor animalelor conform prescriptiilor medical-veterinare. Sunt de acord cu strangerea de pe strada de catre municipalitate a cainilor comunitari, nu si a pisicilor (nu avem nevoie si de invazii de rozatoare, pe deasupra), acestea pot fi insa adoptate de persoane particulare daca doresc. Municipalitatea ar trebui sa se concentreze prioritar pe adunarea cainilor agresivi si cu comportament de haita, (care nu mai trebuie in nici un caz returnati in teritoriu, fiind periculosi si pentru om, si pentru animalele pasnice, cu sau fara stapan), nu ca pana acum, pe a celor razleti si inofensivi, unde sterilizarea (ambelor sexe, in acest caz) si incurajarea adoptiei poate fi suficienta.
Ce am expus e arhisuficient pentru rezolvarea completa a problemelor reale din domeniu. A mai impune si altele, e inutil, abuziv si jecmanitor, si nu denota intentii cinstite.

Bogdan a spus: (martie 6th, 2013 at 11:33 )

Nu sunt de acord cu treaba cu restrictionarea numarului de animale si taxarea/amendarea existentei lor. Si nu stiu de ce scrieti doar de caini, cand intentiile primarului se refera si la pisici, care nu se aduna in haite agresive care sa puna pe cineva in pericol si-si ingropa excrementele chiar si daca traiesc pe strada! Nu inteleg de ce nu promovati si solutii alternative logice si rationale, ca cea propusa pe acest site de @Timisorean.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că, situându-se în primii trei contribuabili ai țării, Timişul are tot dreptul la  investiții serioase atât în județ, cât și în Timișoara. Ca atare timioşorenii şi timişenii nu trebuie să fie șantajați electoral ca să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale.  El porneşte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret

Tinerii handbaliștii alb-violeți participă în aceste zile la turneul Final 8 al Campionatului Național de Tineret. Acesta se dispută la Plopeni, în sistem eliminatoriu. În sferturi, băieții în alb-violet au trecut de HC Buzău, cu 32-29 (18-12). Darius Bran a înscris 9 goluri și a dat 3 pase decisive, Turcitu și Burzo au punctat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că, situându-se în primii trei contribuabili ai țării, Timişul are tot dreptul la  investiții serioase atât în județ, cât și în Timișoara. Ca atare timioşorenii şi timişenii nu trebuie să fie șantajați electoral ca să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale.  El porneşte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale
Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand
Localitatea Otelec, găzduiește în această sâmbătă, un Concurs Internațional Gastronomic, în organizarea  Asociației Ótelek Magyarul Magyarokért. Evenimentul a ajuns la cea de a noua ediție și are loc în proximitatea fostului port din localitate. Cu această ocazie, STPT va oferi o cursă specială, navală, pe Bega, între Timișoara și Otelec. Evenimentul are caracter internațional, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu vaporașul de la Timișoara la Concursul Internațional Gastronomic, la Otelec. Bucătarii din Serbia sosesc pe apă/FOTO
TRIAJ este un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații, tururi ghidate și intervenții culturale, care constă în redeschiderea la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa, instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina. Proiectul își propune își propune să activeze zona de Nord-Vest a Timișoarei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția-multimedia TRIAJ, versiunea reinterpretată a Muzeului Holocaustului din Odessa/FOTO
Alin Nica, președintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că ar fi sunat participanții la o dezbatere despre regionalizare, programată la aceeași oră, la Palatul Administrativ, cu ședința de guvern adusă la Timișoara, care ar urma să aibă loc în sala Multifuncțională, din aceiași clădire. I-au intimidat și le-au cerut să se retragă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că amenință participanții la acțiunea despre regionalizare de la Consiliul Județean pentru a nu se ”dubla” cu ședința de guvern de la Timișoara
Tinerii din liceele și școlile timișorene pot vedea ”pe viu” cum se produce îmbrăcămintea ”Fast Fashion”. Ei pot să ”experimenteze” în aceste zile condițiile de lucru dintr-o fabrică de Fast Fashion, fiind invitați să interacționeze cu o instalație artistică realizată în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, implementat de Asociația CRIES – Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii pot experimenta ce înseamă producția ”Fast Fashion” și ce impact are aceasta asupra mediului/FOTO
Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Top