Categories: Sfatul medicului

Ce cauzeaza aparitia cariei dentare?

În geneza cariei dentare există trei factori principali, și anume flora microbiană bucală, unele componente alimentare și calitatea structurilor dentare. Calitatea structurilor dentare nu poate fi influențată prea mult, însă ceilalți doi factori, da.

Flora bacteriană trebuie îndepărtată de fiecare dintre noi acasă, utilizând mijloacele de igienă orală existente, dar și cu ajutorul igienizării profesionale realizate la fiecare șase luni.

Alimentația este cel de-al treilea factor determinant în producerea cariei dentare, implicațiile ei fiind dominate de rolul decisiv cariogen al hidraților de carbon și de lipsa de nocivitate a lipidelor și proteinelor. Efectul nociv al carbohidraților a fost probat de observațiile efectuate pe populații care au o alimentație exclusiv de origine vegetală (așa cum sunt locuitorii din insulele polineziene) sau exclusiv animală (eschimoșii) și care au dinții perfect sănătoși, atât timp cât nu consumă hidrați de carbon. O dată cu introducerea acestora în alimentație, asa cum s-a întâmplat după instalarea porturilor și a bazelor militare, caria apare cu o frecvență mai mare

Efectul cariogen al carbohidraților nu depinde numai de contactul lor cu dintele, ci și de durata acestui contact. Un rol important în acest sens îl are consistența alimentației, alimentele moi fiind mai cariogene decât cele tari, ca și cele sub formă de pulberi fine față de cele lichide. De asemenea, adezivitatea și viscozitatea unor produse zaharoase (caramele, jeleuri, rahat) favorizează în mod deosebit apariția cariei prin staționarea lor îndelungată în cavitatea bucală, îndeosebi în locurile retentive, greu accesibile (fosete, șanțuri dentare). Asocierea lipidelor (grăsimilor) în produsele zaharoase le reduce timpul de retenție pe dinte și, deci, nocivitatea.

Consumați alimente crude bogate în fibre, care masează gingiile și curăță dinții. Aceste alimente stimulează salivația, iar saliva neutralizează acizii.

Ca și concluzie, caria dentară apare ca urmare a interferării acestor trei factori. Cariile dentare pot fi ținute sub control doar prin periaj riguros acasă, împreună cu mijloace auxiliare de igienă dentară (ață dentară, apă de gură) și prin vizite regulate la stomatolog, o dată la șase luni.

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

O oră ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

5 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

5 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

5 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

6 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

6 ore ago