Senatorul Petru Ehegartner intră în cursa pentru un nou mandat la șefia PNL Timişoara, la alegerile din 23 mai. Chiar dacă o parte a liberalilor a complotat pentru ca alegerile să fie grăbite cu un an, Ehegartner este încrezător. Cu el la conducere, PNL Timişoara a obţinut un rezultat istoric – a câştigat Primăria Timişoarei în 2012. Ehegartner se bate pentru un nou mandat de preşedinte cu actualul viceprimar Dan Diaconu, omul susţinut din umbră de mai mulţi grei din partid.
Cum v-aţi acomodat cu statul de senator?
M-am adaptat, nu pot să spun că mi-a fost uşor. Săptămâna pentru mine are acum două părţi: Bucureşti şi Timişoara. Am senzaţia când sunt în Timişoara că este weekend. Nu este o viaţă de invidiat din acest punct de vedere. Sunt şi după o perioadă lungă în care am avut o activitate mai mult locală, sedentară, este un disconfort.
S-au promis foarte multe lucruri pentru Timişoara, dar la votarea bugetului nu a fost prins la finanţare niciun proiect. Vi se pare normal?
Ca în orice campanie, s-au făcut multe promisiuni. Eu cred că proiectele propuse pentru Timişoara au fost realiste şi într-un mandat nu ar fi de neatins. E adevărat că în primul an, când în mod normal trebuia să beneficiem de nişte resurse mai substanţiale, nu s-a putut. E vorba şi despre condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească începând din martie 2013: obligativitatea de a plăti arieratele, de a plăti facturile la 30 de zile. Este o altă perspectivă asupra bugetului şi sunt nişte constrângeri pe care trebuie să ni le asumăm. Avem posibilităţi mult mai reduse de a finanţa proiectele propuse în campanie.
Sunteţi membru al Comisiei de buget-finanţe. Chiar nu erau bani şi pentru proiectele Timişoarei?
Nu. Nu sunt bani la modul general pentru dezvoltare. Acest balast al areieratelor care se ridică la o sumă fabuloasă a fost impus şi este obligatoriu să plătim firmele care contractaseră lucrări din guvernarea trecută. Noi plătim acum practic datoriile făcute de guvernul precedent.
Aveţi timp să vă întâlniţi cu oameni din colegiu? Cum le explicaţi că nici actuala puterea nu prea bagă în seamă Timişoara?
Eu îmi amintesc bine promisiunile pe care mi le-am asumat în campanie. Nici populaţia la vremea respectivă nu se aştepta la realizări fabuloase din punct de vedere al investiţiilor. Toată lumea e conştientă că este o perioadă de criză şi constrângerile bugetare impun anumite restricţii. În primul rând, populaţia avea aşteptări de ordin moral, de schimbare a opticii politicianului despre cetăţean şi viaţa publică.
Poate nu am progresat foarte mult. Sunt însă două-trei semnale care trebuie remarcate: chiverniseala bugetului în această formă care, pentru început, înseamnă o constrângere şi o deschidere asupra unei economii reale cu cărţile pe faţă. Trebuie ajuns la momentul zero, să spunem că de aici plecăm şi trebuie să înţelegem limitele pe care ni le oferă aceste condiţii. Din acest punct de vedere, USL a făcut acte reparatorii.
Mai candidați pentru funcţia de preşedinte al PNL Timişoara?
Este o întrebare care mi s-a pus adesea în ultima perioadă. M-am gândit foarte mult la această chestiune. Pentru un mandat mai scurt cu un an, pentru ceea ce am realizat cu acest birou, pentru performanţele obţinute de PNL Timişoara, cred că merită să merg în faţa membrilor PNL, pentru a prezenta raportul şi a candida din nou. Dacă aşteptările erau altele, cred că era justificată părerea unora de a avea loc o schimbare. În aceşti trei, ani organizaţia PNL Timişoara a obţinut suprema performanţă. Nu poţi cere altceva unei organizaţii locale decât să nominalizeze un primar şi să câştige primăria unui oraş.
De ce v-aţi gândit atât de mult dacă să candidaţi sau nu?
Orice competiţie într-un partid duce la o dispută, la o dihotomie a organizaţiei, pentru că fiecare dintre competitori îşi are partea sa de susţinere. Dacă această campanie este dusă cu mijloace mai puţin ortodoxe, cu accente care deranjează, poate face rău organizaţiei locale. La modul la care eu am gândit această candidatură, va fi ultimul lucru care se poate întâmpla. Succesul organizaţiei pentru rezultatele obţinute în acest mandat a fost asigurat de unitate şi de o atmosferă de echilibru.
De unde a pornit totuşi demersul de-a fi organizate alegeri mai repede cu un an pentru funcţia de preşedinte al PNL Timişoara? Sunt alegerile la limita legii?
M-am gândit mult dacă să accept această forţare a alegerilor cu un an înainte. Sunt însă un ostaş disciplinat şi mă voi supune hotărârilor biroului. Nu aş vrea să comentez prea mult această decizie. M-a mâhnit la un moment dat, dar încerc să trec peste acest amănunt.
Pare o execuţie? Vrea cineva să scape de dumneavoastră?
Recunosc, în prima fază, la modul cum s-a pus problema, am interpretat-o ca pe o execuţie. Nu ştiu dacă a fost sau nu. Acum contează mai puţin. Nu a fost un lucru la care să mă aştept.
Aţi avut reproşuri vizavi de modul în care a fost condusă această organizație? Primarul Robu v-a reproşat ceva?
Am fost printre primii care am întrevăzut, am luptat, am susţinut, l-am sprijinit pe domnul Robu în demersul său de a fi candidat al USL la Primăria Timişoara. În tot acest demers am fost şi mă consider în continuare unul dintre cei mai loiali susţinători ai lui Robu. Este foarte posibil să fi şi greşit, dar nici domnul Robu şi nici alţii nu mi-au adus reproşuri. Vreau să cred că nu am făcut greşeli.
Candidaţi împotriva viceprimarului Dan Diaconu. Pe când o eventuală candidatură împotriva lui Nicolae Robu?
(Râde) Nu. Nu întrevăd aşa ceva. Sunt de 17 ani în politică. Consider că am ajuns la un nivel de politică înaltă. Condiţia mea socială îmi pemite să fiu un om politic ieşit din captivitatea anumitor interese care, de cele mai multe ori, au repercusiuni negative. Sunt adeptul unor principii, unul dintre ele ar fi că pentru partid nu este bine ca administraţia sau guvernarea să se suprapună cu valenţa politică a acestei guvernări. Toate partidele, fără excepţie, în urma guvernării au intrat în disoluţie. Dacă partidul ajunge la guvernare, toate efectele guvernării se răsfrâng asupra partidului.
Aveţi o echipă în fruntea căreia candidaţi pentru un nou mandat de preşedinte la PNL Timişoara?
Statutul PNL nu prevede această formulă, deşi tentaţii există. Dacă ar fi statutar să candidez cu o echipă, o voi face. Am anumite preferinţe, dar, spre exemplu, actualul birou nu l-am ales după preferinţele mele. A fost acela cu care a candidat preşedintele Robu, iar eu, după un an, am preluat preşedinţia organizaţiei cu acel birou. Şi am lucrat excelent cu el.
Ne puteţi da nişte nume din PNL Timişoara care vă susţin?
Nu aş vrea să dau nume. Voi face însă o campanie şi voi avea un discurs pentru ca după această competiţie să nu se pună problema separării organizaţiei. Ţin foarte mult la unitatea ei. Sper ca acestă competiţie să fie un exemplu. Să poată fi dusă o campanie internă fără să lase urme, fără să ducă la animozităţi între grupări. Faţă de contracandidatul meu nu voi avea niciodată un reproş sau o atitudine ostilă. Nu mi-a dat niciun motiv şi sper ca nici eu să nu-i fi dat.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…