Petru Ehegartner s-a decis: candideaza la presedintia PNL Timisoara

Senatorul Petru Ehegartner intră în cursa pentru un nou mandat la șefia PNL Timişoara, la alegerile din 23 mai. Chiar dacă o parte a liberalilor a complotat pentru ca alegerile să fie grăbite cu un an, Ehegartner este încrezător. Cu el la conducere, PNL Timişoara a obţinut un rezultat istoric – a câştigat Primăria Timişoarei în 2012. Ehegartner se bate pentru un nou mandat de preşedinte cu actualul viceprimar Dan Diaconu, omul susţinut din umbră de mai mulţi grei din partid.

Cum v-aţi acomodat cu statul de senator?
M-am adaptat, nu pot să spun că mi-a fost uşor. Săptămâna pentru mine are acum două părţi: Bucureşti şi Timişoara. Am senzaţia când sunt în Timişoara că este weekend. Nu este o viaţă de invidiat din acest punct de vedere. Sunt şi după o perioadă lungă în care am avut o activitate mai mult locală, sedentară, este un disconfort.

S-au promis foarte multe lucruri pentru Timişoara, dar la votarea bugetului nu a fost prins la finanţare niciun proiect. Vi se pare normal?
Ca în orice campanie, s-au făcut multe promisiuni. Eu cred că proiectele propuse pentru Timişoara au fost realiste şi într-un mandat nu ar fi de neatins. E adevărat că în primul an, când în mod normal trebuia să beneficiem de nişte resurse mai substanţiale, nu s-a putut. E vorba şi despre condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească începând din martie 2013: obligativitatea de a plăti arieratele, de a plăti facturile la 30 de zile. Este o altă perspectivă asupra bugetului şi sunt nişte constrângeri pe care trebuie să ni le asumăm. Avem posibilităţi mult mai reduse de a finanţa proiectele propuse în campanie.

Sunteţi membru al Comisiei de buget-finanţe. Chiar nu erau bani şi pentru proiectele Timişoarei?
Nu. Nu sunt bani la modul general pentru dezvoltare. Acest balast al areieratelor care se ridică la o sumă fabuloasă a fost impus şi este obligatoriu să plătim firmele care contractaseră lucrări din guvernarea trecută. Noi plătim acum practic datoriile făcute de guvernul precedent.

Aveţi timp să vă întâlniţi cu oameni din colegiu? Cum le explicaţi că nici actuala puterea nu prea bagă în seamă Timişoara?
Eu îmi amintesc bine promisiunile pe care mi le-am asumat în campanie. Nici populaţia la vremea respectivă nu se aştepta la realizări fabuloase din punct de vedere al investiţiilor. Toată lumea e conştientă că este o perioadă de criză şi constrângerile bugetare impun anumite restricţii. În primul rând, populaţia avea aşteptări de ordin moral, de schimbare a opticii politicianului despre cetăţean şi viaţa publică.

Poate nu am progresat foarte mult. Sunt însă două-trei semnale care trebuie remarcate: chiverniseala bugetului în această formă care, pentru început, înseamnă o constrângere şi o deschidere asupra unei economii reale cu cărţile pe faţă. Trebuie ajuns la momentul zero, să spunem că de aici plecăm şi trebuie să înţelegem limitele pe care ni le oferă aceste condiţii. Din acest punct de vedere, USL a făcut acte reparatorii.

Mai candidați pentru funcţia de preşedinte al PNL Timişoara?
Este o întrebare care mi s-a pus adesea în ultima perioadă. M-am gândit foarte mult la această chestiune. Pentru un mandat mai scurt cu un an, pentru ceea ce am realizat cu acest birou, pentru performanţele obţinute de PNL Timişoara, cred că merită să merg în faţa membrilor PNL, pentru a prezenta raportul şi a candida din nou. Dacă aşteptările erau altele, cred că era justificată părerea unora de a avea loc o schimbare. În aceşti trei, ani organizaţia PNL Timişoara a obţinut suprema performanţă. Nu poţi cere altceva unei organizaţii locale decât să nominalizeze un primar şi să câştige primăria unui oraş.

De ce v-aţi gândit atât de mult dacă să candidaţi sau nu?
Orice competiţie într-un partid duce la o dispută, la o dihotomie a organizaţiei, pentru că fiecare dintre competitori îşi are partea sa de susţinere. Dacă această campanie este dusă cu mijloace mai puţin ortodoxe, cu accente care deranjează, poate face rău organizaţiei locale. La modul la care eu am gândit această candidatură, va fi ultimul lucru care se poate întâmpla. Succesul organizaţiei pentru rezultatele obţinute în acest mandat a fost asigurat de unitate şi de o atmosferă de echilibru.

De unde a pornit totuşi demersul de-a fi organizate alegeri mai repede cu un an pentru funcţia de preşedinte al PNL Timişoara? Sunt alegerile la limita legii?
M-am gândit mult dacă să accept această forţare a alegerilor cu un an înainte. Sunt însă un ostaş disciplinat şi mă voi supune hotărârilor biroului. Nu aş vrea să comentez prea mult această decizie. M-a mâhnit la un moment dat, dar încerc să trec peste acest amănunt.

Pare o execuţie? Vrea cineva să scape de dumneavoastră?
Recunosc, în prima fază, la modul cum s-a pus problema, am interpretat-o ca pe o execuţie. Nu ştiu dacă a fost sau nu. Acum contează mai puţin. Nu a fost un lucru la care să mă aştept.

Aţi avut reproşuri vizavi de modul în care a fost condusă această organizație? Primarul Robu v-a reproşat ceva?
Am fost printre primii care am întrevăzut, am luptat, am susţinut, l-am sprijinit pe domnul Robu în demersul său de a fi candidat al USL la Primăria Timişoara. În tot acest demers am fost şi mă consider în continuare unul dintre cei mai loiali susţinători ai lui Robu. Este foarte posibil să fi şi greşit, dar nici domnul Robu şi nici alţii nu mi-au adus reproşuri. Vreau să cred că nu am făcut greşeli.

Candidaţi împotriva viceprimarului Dan Diaconu. Pe când o eventuală candidatură împotriva lui Nicolae Robu?
(Râde) Nu. Nu întrevăd aşa ceva. Sunt de 17 ani în politică. Consider că am ajuns la un nivel de politică înaltă. Condiţia mea socială îmi pemite să fiu un om politic ieşit din captivitatea anumitor interese care, de cele mai multe ori, au repercusiuni negative. Sunt adeptul unor principii, unul dintre ele ar fi că pentru partid nu este bine ca administraţia sau guvernarea să se suprapună cu valenţa politică a acestei guvernări. Toate partidele, fără excepţie, în urma guvernării au intrat în disoluţie. Dacă partidul ajunge la guvernare, toate efectele guvernării se răsfrâng asupra partidului.

Aveţi o echipă în fruntea căreia candidaţi pentru un nou mandat de preşedinte la PNL Timişoara?
Statutul PNL nu prevede această formulă, deşi tentaţii există. Dacă ar fi statutar să candidez cu o echipă, o voi face. Am anumite preferinţe, dar, spre exemplu, actualul birou nu l-am ales după preferinţele mele. A fost acela cu care a candidat preşedintele Robu, iar eu, după un an, am preluat preşedinţia organizaţiei cu acel birou. Şi am lucrat excelent cu el.

Ne puteţi da nişte nume din PNL Timişoara care vă susţin?
Nu aş vrea să dau nume. Voi face însă o campanie şi voi avea un discurs pentru ca după această competiţie să nu se pună problema separării organizaţiei. Ţin foarte mult la unitatea ei. Sper ca acestă competiţie să fie un exemplu. Să poată fi dusă o campanie internă fără să lase urme, fără să ducă la animozităţi între grupări. Faţă de contracandidatul meu nu voi avea niciodată un reproş sau o atitudine ostilă. Nu mi-a dat niciun motiv şi sper ca nici eu să nu-i fi dat.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

ande a spus: (mai 21st, 2013 at 11:38 )

Petre rupe-i pe corupti! alde Busoi, Vasile, Cristian

ionut a spus: (mai 21st, 2013 at 11:53 )

petre e mult prea elegant pentru golanii din pnl timis/timisoara. sa-i fie rusine primarului pentru felul in care face lucrurile in partid.

aradean a spus: (mai 21st, 2013 at 13:25 )

Petre este un domn…lupta petre inpotriva smecherilor de 2 lei din partid!! Aradul te sustine!!
Jenant ce se intampla la PNL TIMIS!!

liberal a spus: (mai 21st, 2013 at 14:39 )

Robu incearca sa-i indeparteze pe toti cei vechi din PNL. Anul trecut l-a executat pe Coifan, acum incearca cu Ehegartner. El nu are prieteni, doar interese. Daca cei care au fost de la inceput in PNL vor fi uniti, atunci acest puci va esua. Pacat de Diaconu ca se lasa impins in fata. Dar mai are timp sa invete.

ion a spus: (mai 21st, 2013 at 15:31 )

Pacat ca au fugit toti in tabara Diaconu….daca nu au cohones si tremura toti de frica in fata lui Robu…
Bafta in continuare domnule Ehegartner!

Vasi a spus: (mai 21st, 2013 at 15:41 )

Va fi interesant votul de joi, mai ales dupa conversatia de aseara dintre Busoi si Ehegartner

@Vali a spus: (mai 21st, 2013 at 16:26 )

In busoi nu poti sa ai incredere nici daca afara ploua si el iti spune ca ploua….. deci concluzia e ca dupa ce busoi a batut palma cu ehegartner e clar ca diaconu va pierde alegerile

independent a spus: (mai 21st, 2013 at 21:29 )

Pacat de dl. Coifan ca nu candideaza! Vio, rupe-le gura la nimuricii astia.

INDEPENDENT 2 a spus: (mai 22nd, 2013 at 08:28 )

Nu Coifan! mai bine se candideze domnu BORHA, un mare Domn si Inteklectual de rasa. Iel ar trebui sa conduca peneleu nu nimuricii astia diacum.

tamagotchi nikkhoya a spus: (iunie 1st, 2013 at 22:47 )

cu mertzan-ul negru v-ati acomodat domnule tovaras patron ?

tamagotchi nikkhoya a spus: (iunie 1st, 2013 at 22:50 )

pai vad ca deja apierdut. DD de Timisoara a castigat. rai sunt astia, diaconii, si diaconestii…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timişoara a câştigat, în primă instanţă, procesul cu fostul politician Cornel Sămărtinean, pentru un spaţiu de pe strada Alba Iulia

Primăria Timişoara a câştigat în primă instanţă litigiul deschis împotriva municipalităţii de fostul deputat Cornel Sămărtinean. Firma acestuia a fost evacuată dintr-un spaţiu al primăriei de pe strada Alba Iulia, pe care-l subînchiria cu un profit lunar de aproape 1.500 de euro. Firma fostului deputat Cornel Sămărtinean (PDL, PNL, PMP) a închiriat de la primărie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara a câştigat, în primă instanţă, procesul cu fostul politician Cornel Sămărtinean, pentru un spaţiu de pe strada Alba Iulia
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

Radu Țoancă anunță: Noua amendă, de 72 milioane de lei, de la Administrația Fondului de Mediu, ajunge la Colterm

Miercuri, societatea Colterm va intra în posesia scrisorii prin care Administrația Fondului de Mediu înștiințează societatea timișoreană că va fi amendată cu suma de 71.862.921 de lei, pentru că nu a cumpărat 153.443 de certificate de poluare, anunță consilierul local PSD, Radu Țoancă. „Astăzi, această corespondență a ajuns la Timișoara, la Direcția de Poștă, urmând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Radu Țoancă anunță: Noua amendă, de 72 milioane de lei, de la Administrația Fondului de Mediu, ajunge la Colterm
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Shennan rămâne alături de „lei”. Rădoi își va încuraja de acum colegii din tribună

Unul dintre jucătorii importanți ai echipei SCM Timișoara a decis să își pună semnătura pe actul de prelungire a contractului. Este vorba despre Stephen Shennan, a cărui înțelegere ar fi expirat la finele acestei luni. Noul contract este valabil până la 31 decembrie 2023, iar jucătorul în vârstă de 31 de ani și originar din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Shennan rămâne alături de „lei”. Rădoi își va încuraja de acum colegii din tribună
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timişoara a câştigat în primă instanţă litigiul deschis împotriva municipalităţii de fostul deputat Cornel Sămărtinean. Firma acestuia a fost evacuată dintr-un spaţiu al primăriei de pe strada Alba Iulia, pe care-l subînchiria cu un profit lunar de aproape 1.500 de euro. Firma fostului deputat Cornel Sămărtinean (PDL, PNL, PMP) a închiriat de la primărie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara a câştigat, în primă instanţă, procesul cu fostul politician Cornel Sămărtinean, pentru un spaţiu de pe strada Alba Iulia
Universitatea Politehnica Timișoara beneficiază din această săptămână de un nou și performant laborator, realizat cu sprijinul celor de la Nokia Networks. Cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, marcată anual în 17 mai, Universitatea Politehnica Timișoara au inaugurat Laboratorul 5G din cadrul Facultătății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale (EtcTI). În cadrul parteneriatului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara beneficiază de un nou și performant laborator specializat în tehnologia 5G, realizat împreună cu Nokia/Foto
Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș au reușit să își dea mâna și să meargă la București pentru a vedea când va avea orașul stadion nou și sală polivalentă. Nu au fost la discuțiile purtate la Compania de Investiții nici Dominic Fritz, nici Alin Nica, cei doi și-au trimis adjuncții, Cosmin Tabără și Alexandru Proteasa....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încurcături în actele pentru sala polivalentă a Timișoarei. La stadionul mare e ceva mai bine
Miercuri, societatea Colterm va intra în posesia scrisorii prin care Administrația Fondului de Mediu înștiințează societatea timișoreană că va fi amendată cu suma de 71.862.921 de lei, pentru că nu a cumpărat 153.443 de certificate de poluare, anunță consilierul local PSD, Radu Țoancă. „Astăzi, această corespondență a ajuns la Timișoara, la Direcția de Poștă, urmând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Radu Țoancă anunță: Noua amendă, de 72 milioane de lei, de la Administrația Fondului de Mediu, ajunge la Colterm
Problema contestației depuse în proiectul pentru ridicarea noului terminal plecări externe de la Aeroportul Internațional Timișoara a fost rezolvată, iar contractul de construire al acestuia a fost semnat la București. Rezultatul final anunțat se păstrează, societatea Concelex merge mai departe, iar contestația Strabag a fost respinsă. Marți, la Ministerul Transporturilor au fost semnate contractul pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de construire al noului terminal plecări externe de la Aeroportul Internațional Timișoara
Top