Categories: Sfatul medicului

Zirconiul in stomatologie

Zirconiul a devenit rapid materialul de elecție pentru realizarea coroanelor dentare în stomatologie. Acest material este utilizat pentru realizarea coroanelor dentare, punților dentare, dar și în implantologie. Acest lucru se datorează calităților inegalabile ale acestui material: estetică, biocompatibilitate și rezistență.

Precizia lucrării din zirconiu este garantată de realizarea structurii interne de către computer, prin tăierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorită adaptării extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu materiale biocompatibile care nu produc iritații pulpare. Tehnologia sofisticată utilizată pentru realizarea lucrărilor din zirconiu, precum și faptul că zirconiul de calitate este scump fac ca prețul unei coroane de acest tip să fie ridicat. Zirconiul este un material de calitate obținut printr-un proces tehnologic complex, iar calitățile sale justifică pe deplin prețul ridicat.

Zirconiul are o transluciditate similară cu cea a dinților naturali, ceea ce sporește efectul estetic. Datorită absenței suportului metalic, lumina este reflectată de o coroană de zirconiu la fel ca la un dinte natural. Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important dacă noile coroane sunt localizate la nivelul dinților frontali și mai ales dacă ele se vor învecina cu dinții naturali.

O altă calitate majoră a zirconiului este absența coroziunii. Astfel, reacțiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga cenușie) din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea, lipsește gustul metalic atât de deranjant. Riscul de alergie în cazul zirconiului este nul. Nu există pacienți alergici la acest material, este biocompatibil și bioinert.
Oxidul de zirconiu este un material foarte rezistent, utilizat de exemplu în medicina generală pentru proteze de sold. Rezistența deosebită la presiune îl face capabil să suporte solicitările masticatorii și uzura zilnică fără a se fractura.

De asemenea, coroanele de zirconiu sunt mai ușoare decât cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrări protetice se realizează mult mai repede. Acest lucru este foarte important în special în cazul punților dentare cu multe elemente. Zirconiul este considerat cel mai biocompatibil material pentru restaurările protetice și este supranumit „materialul mileniul III”.

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

18 minute ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

38 de minute ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

3 ore ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

3 ore ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

4 ore ago

CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ

Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea…

5 ore ago