Categories: Administratie

Palmierii lui Robu s-au ingalbenit de stres!

Palmierii plantați recent în centrul Timișoarei vor ierna, foarte probabil, într-o seră a Universităţii de Ştiinţe Agricole. Asta, dacă vor reuși să supraviețuiască până atunci, în condițiile în care, la numai o săptămână de la instalare, au început să se usuce. Specialiștii spun că situația e mult mai complicată decât cred oficialii primăriei.

Palmierii dau deja semne de oboseală și, de acum încolo, supraviețuirea lor depinde exclusive de felul în care vor fi îngrijiți. „Faptul că dau semne de îngălbenire nu înseamnă neapărat că se usucă. Poate să fie şi asta, dar se poate să fi suferit un şoc de la transport din Olanda în România, de la manipularea ghivecelor, de la depozitare şi până la punerea lor în loc fix. Toate acestea provoacă şocuri fizice la nivelul plantelor şi până intră într-un ciclu normal de funcţionare acestea dau cumva de înţeles că suferă. Încă nu ne putem pronunţa dacă se vor usca sau nu”, spune Andrei Condoroş, Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest.

Condoroş, care și-a exprimat deja îndoiala asupra oportunității plantării acestor arbori, crede că îngrijirea palmierilor le va da bătăi de cap autorităților. „Sunt specii pe care nu le-am studiat și nu le-am folosit niciodată în amenajările noastre. Este clar că au nevoie de alte condiţii de viaţă decât le putem oferi noi aici. De aceea este nevoie de o întreţinere specială. Practic, sunt ca plantele de apartament. Fiind în ghiveci, trebuie îngrijite altfel decât plantele care sunt în parcuri. Acele costuri minime de întreținere despre care s-a vorbit vor fi dublate sau chiar triplate pentru următorii ani”, crede specialistul.

Pe timpul iernii, dacă palmierii vor rezista, ei ar putea fi duşi în una din serele Universităţii de Ştiinţe Agricole. „Din informaţiile pe care le avem, vor fi mutaţi în serele de la Universitatea de Ştiinţe Agricole. Ei au făcut o seră de curând, nu ştiu destinaţia acesteia, dar fiind goală acum, am înţeles că vor fi mutaţi acolo. Pot rezista până la -10 grade. Dacă rămân pe loc, în general se îmbracă, ori în paie ori în material. Dacă vor fi mutați nu e nevoie de «îmbrăcare», în sere pot fi și 30 de grade”, mai spune Andrei Condoroş.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

39 de minute ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

O oră ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

2 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

2 ore ago

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…

3 ore ago

Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30

Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A…

3 ore ago