Ca majoritatea acestei țări, habar n-am nici eu detaliile tehnice ale afacerii Roșia Montană. Dacă soluția extracției cu cianuri e singura sau se mai poate lua aurul de acolo prin alte metode, mai moderne sau ca pe vremea lui Old Shatterhand, cu sita pe malul râului. Ce știu însă este că singurul lucru bun din demararea afacerii ar fi fost crearea de locuri de muncă într-o zonă cu șomajul în faza cronică. Nici măcar renegocierea procentului luat de statul român din concesiune nu m-ar mai încălzi cu nimic. Dacă e prăduială cu un procent de 6%, atunci singur nu e bine că niște șmecheri ne fură ca la ușa cortului. Dacă, la absurd, vom crește partea statului la 50%, diferența de bani nu o vom vedea niciodată, la cât de prost știe să fie un guvern în gestionarea banului public. Vom câștiga două miliarde în plus din relația cu RMGC? Fiți siguri că se va găsi un ministru ori șef de companie care vor negocia o autostradă cu exact două miliarde mai scumpă decât în alte țări, ca noi oricum să nu vedem ceva din contractul cu aurul de la Roșia Montană.
Am fost duminică la miting. Mi-am și agățat pe tricou un manifest până am observat în ce m-am băgat. Unii vor minerit, dar fără cianură. Alții nu vor deloc minerit, ca și cum s-ar fi pus deja în pielea ălora de acolo fără locuri de muncă și le place. Alții profită de proteste pentru a bate tobele, alții vor desființarea partidelor politice, iar cireașa de pe colivă – un banner anticapitalist. După 24 de ani grei de revenire la democrație, în Piața Operei cineva cere „Jos Capitalismul”. Foarte bine că generația Facebook iese în stradă să protesteze. Are acest drept și dă culoare în obrajii societății civile.
Dar cum o faci, ce ceri, că nu poți veni cu aerul ăsta anarhic să compromiți o întreagă idee, altfel generoasă? Dacă nu capitalism, atunci ce? Comunism? În comunism mai putea sta cineva în Piața Operei să ceară socoteală guvernului? Comunismul e mai ecologic decât capitalismul? Oare acum 30 de ani părinții celor din generația Facebook puteau ieși în stradă să ceară stoparea dezastrului de la Copșa Mică, de la exploatările aurifere din Maramureș și câte altele?
E adevărat. Partidele sunt de condamnat pentru modul ipocrit cum au tratat de-a lungul timpului criza Roșia Montană. Cât au fost la putere, Băsescu și PDL au promovat parteneriatul cu RMGC, iar Ponta și Crin Atonescu n-au făcut decât să se împotrivească, conform fișei postului politicianului de opoziție. Acum este invers. Ponta o tot freacă cu dedublarea sa de personalitate, liberalii ba vor, ba nu mai vor, iar Mișcarea Populară și PDL nechează de plăcere criticând un proiect pe care democrat-liberalii îl susțineau sub conducerea lui Boc. La urma urmelor, m-am săturat de o clasă politică ce conduce România fără să-și asume responsabilități, pornită să ceară părerea străzii pentru orice beșină trasă la guvernare și să se ascundă după aberante referendumuri când ar trebui să-și arate abilități de mari politicieni.
Dar piața cât de statornică este? Aș paria că cei mai mulți dintre tinerii adunați acum în piață l-au dat jos pe Boc în iarna lui 2012, iar mai apoi au votat schimbarea ori nu le-a păsat și nu s-au dus la vot. Clasa politică merită presată civic când o ia pe arătură, merită sanționată electoral odată la patru ani, dar, oameni buni, mai aveți răbdare și spălați-vă pe cap cu Ponta, dacă tot l-a vrut 70% din poporul ăsta suveran!
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…