Categories: Sfatul medicului

Dr. Bogdan Fondrea: „Un stomatolog bun este un om responsabil, corect si in continua perfectionare”

Dr. Bogdan Fondrea, dețineți una dintre cele mai mari și reputate clinici de stomatologie din vestul României, Dental Design din Timișoara. Cum ați ajuns la această performanță, atât de tânăr?

Totul a început cu o scurtă oprire în Timișoara, în drumul meu spre străinătate. Aceasta avea să se dovedească, ulterior, primul popas din calea destinului, dacă pot spune așa. Mi-a plăcut orașul, mi-au placut timișorenii, am simțit că destinația mea se afla chiar la acest „popas”. Încet-incet, am ajuns, de la a fi angajat într-un cabinet și a avea un pacient pe zi, să am clinica Dental Design, cu tot ce înseamnă ea în prezent. Toate s-au legat, am fost norocos. Timișoara mi-a dat motivul să nu plec atunci din țară și să dau o șansă României. Această șansă mi-a fost întoarsă, iar materializarea Dental Design este dovada vie.
Nu aș vrea să se înțeleagă că a fost ușor, din contră, a fost o muncă asiduă, dublată de o dorință acerbă de a face ceea ce îmi plăcea, și anume stomatologia. Dental Design este încununarea acestor ani de muncă.

Care a fost acel moment definitoriu din viața dumneavoastră, în care v-ați spus că vreți să fiți dentist?

Totul a început încă din copilarie. Îmi amintesc cu drag zilele de vară, petrecute la țară, când alergam în natură cu câinele, prindeam pești și mâncam cirețe cocoțat pe crengi, mă ascundeam sub căpița de fân și colecționam, cu mult sârg, insecte, iar în casă intram doar când afara era deja întuneric și eram sleit de puteri. Cred că am avut, încă de pe atunci, o curiozitate accentuată pentru… dinți. Am ales această specializare de mic, de când îmi strângeam dinții de lapte. Nu-i puneam sub pernă să primesc bani de la Zâna Măseluță, ci îi țineam pentru că îmi plăceau. Și acum îi am.

În plus, am avut norocul de a avea un dentist care îmi plăcea foarte mult, care îmi explica ce făcea și care mi-a insuflat pasiunea pentru acest domeniu. Eram încântat să aflu ce taine se ascund în spatele noțiunii de „dentist”, atât de înspăimântătoare pentru unii copii, dar, totuși, atât de fascinantă pentru mine. Numele lui este dr. Enescu și îi mulțumesc! Acum încerc și eu să urmez exemplul lui, să explic și eu, la rândul meu, celorlalți ce presupune această profesie.

Sunteți în permanent contact cu cititorii pe blogul personal, cum reușiți să faceți față, pe lângă provocarile de zi cu zi, la miile de oameni care vă scriu despre problemele cu care se confruntă?

Am avut, spun eu, norocul și inspirația să am alături de mine o echipă de adevărați profesioniști, de la manager, la doctori, la asistente, întreg personalul este la înălțimea așteptărilor mele și vă mărturisesc că am așteptări mari. Gestionarea timpului este factorul cheie în zilele noastre, iar dacă înțelegi că pentru a reuși să faci tot ceea ce ți-ai propus este nevoie să delegi atribuții fiecăruia, vei putea să-ți faci și meseria cu succes și să te ocupi de timpul liber cum dorești, în cazul meu o mare parte din acest timp fiind dedicată blogului.

Pentru mine blogul este foarte important, deoarece mă ajuta să fiu mereu ancorat la problemele cu care se confruntă cei din jur, să ofer un sfat atunci când este posibil. Sunt în permanent contact cu cititorii, atât prin intermediul materialelor pe care le scriu pentru ei, tocmai pentru a le oferi cât mai multe informații utile, cât și prin intermediul comentariilor ca răspuns la întrebările lor. Până acum, am ajuns la aproape 6.000 de comentarii, iar acestea sunt în continuă creștere, dovadă că oamenii sunt foarte dornici să afle cât mai multe lucruri despre modalitatea în care își pot rezolva problemele dentare, iar acest lucru mă bucură.

Care credeți că este situația românilor la capitolul „dantură”? Se vorbește foarte mult de probleme mari, comparativ cu alte popoare europene. Credeți că sistemul de asigurări poartă vreo vină în acest sens?

Majoritatea problemelor apar la pacienții care au copilărit în perioada comunistă, deoarece ei s-au confruntat cu o imagine denaturată a profesiei de stomatolog, cauzata, în principal, de nivelul scăzut al acestui domeniu în acea perioadă. Pot spune că, acum, lucrurile s-au schimbat. La fel ca și în alte ramuri ale medicinei, România beneficiază de un număr foarte mare de profesioniști, de o tehnică avansată, la fel ca în Europa occidentală. Din păcate, încă plătim repercusiunile stomatologiei comuniste.

Un alt factor este și nivelul de trai, mult sub nivelul altor state europene. Este foarte dificil, întrucât eu, ca dentist, trebuie să investesc în materiale, aparatură, tehnică de nivel european, iar salariul pacientului este plătit la nivel autohton. Cu toate acestea, este vorba de sănătate, iar cum aceasta este primordială, deși fac eforturi considerabile, oamenii au înțeles că trebuie să aibă grijă de dinții lor la fel cum au de fiecare alt organ al corpului lor. Educația este foarte importantă.

Aveți tendința, uneori, să vă supărați pe pacienți pentru că nu au grijă de dinții lor?

Nu! Aceasta este treaba fiecăruia. Eu îl ajut pe fiecare în felul în care vrea să fie ajutat. Consider că relația medic – pacient trebuie să fie bazată pe respect, deci o astfel de atitudine mi se pare nelalocul ei. Trebuie să-i explici pacientului care sunt beneficiile unei intervenții, care sunt riscurile, ce poate face pentru a-și îngriji cum trebuie dantura și care este proiecția de viitor. Un stomatolog bun, un medic bun, în genere, este un om responsabil, corect și în continuă perfecționare.

Prin intermediul blogului, încercați să le explicați oamenilor ce înseamnă stomatologia, să le dați răspunsuri la problemele dentare pe care le au, însă, de multe ori, pentru români stomatologia se practică doar la nivel de urgență, în sensul că ne prezentăm la dentist doar când ajungem la un nivel insuportabil de durere sau dinții afectați nu mai pot fi salvati. Ce credeți că s-ar putea face pentru a conștientiza populația în acest sens?

Educația este esențială. Mă bucur să văd că lucrurile evoluează în această direcție, că oamenii încep să înțeleaga ce importantă este prevenția. Ar trebuie să existe mai multe programe educative în grădinițe și școli. Clinica Dental Design s-a implicat voluntar în trecut în astfel de programe, avem medici specializați în pedodonție și avem în plan și alte acțiuni dedicate prevenției.

Vorbeam de prevenție… Care este vârsta la care trebuie să mergem pentru prima dată la dentist?

Cred că la trei ani este bine să se facă prima vizită la dentist. Experiența la dentist trebuie să fie una firească, fără amenințări, fără asigurări, fără recompensări. Uneori, teama de dentist și, în consecință, amânarea rezolvării unor probleme vin tocmai din atitudinea greșită a părinților față de acest subiect.

Implanturile au devenit cea mai actuală alternativă de înlocuire a unui dinte lipsă. Ce presupune această procedură din punct de vedere medical, dar și al costurilor?

Din punct de vedere medical, este vorba de o intervenție minim invazivă, care proteajează sănătatea dinților alăturați și menține structura osoasă. Uneori, pacienții se sperie de prețul unui implant, dar lucrurile nu trebuie să stea așa. Gândiți-vă că o lucrare clasică prespune pilirea, pentru înlocuirea unui singur dinte lipsă, a cel puțin alți doi dinți, posibil tratamente de canal și noii dinți din materialul ales, astfel că ajungem la un cost similar, dacă nu, de multe ori, chiar mai mare. Este, însă, alegerea fiecăruia, iar rolul nostru este să explicăm atât beneficiile, cât și dezavantajele fiecăreia dintre proceduri.

Există, de asemenea, o raportare, în special în rândul tinerilor, la „zâmbetul hollywoodian”. Tot mai mulți își doresc un zâmbet perfect, dinți perfect aliniați și de un alb imaculat. Se pot obține asemenea rezultate?

Perfecțiunea ține de fiecare om în parte. Din punct de vedere estetic, epoca și cultura în care trăim pun, într-adevăr, o mare presiune pe tineri. Eu, ca dentist, trebuie să execut corect procedura din punct de vedere medical, astfel încât pacientul să fie mulțumit atât din perspectiva sănătății, cât și din cea estetică. Asemenea rezultate se pot obține, însă trebuie sa avem în vedere structura dentară a fiecăruia. O metoda des folosită pentru a obține zambetul despre care vorbiți sunt fațetele Lumineers. Acestea sunt fațete ceramice, produse în California, personalizate pentru fiecare pacient în parte, cu care se pot obține rezultate cu adevărat spectaculoase.

Aveți vreun sfat pentru cei care vor citi acest interviu?

Sfatul meu este să se informeze cât mai mult, să nu se teamă să pună întrebări și, mai important decât ceva ieftin și rapid, să se gândească la imaginea de ansamblu pe termen lung.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

3 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

6 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

7 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

7 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

8 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

9 ore ago