Categories: Administratie

La abator a inceput defrisarea / VIDEO

Au luat o amendă de 8.000 de lei, au fost amenințați, voalat, cu închisoarea, iar acum s-au apucat de treabă. Proprietarii abatorului au lăsat în paragină imobilul declarat monument istoric și s-au angajat ca, până în ianuarie 2014, să termine consolidarea acestuia.

Proprietarii fostului abator – Țiriac Holding și o firmă spaniolă, asociați în părți egale – au fost amendați recent de primărie cu suma de 8.000 de lei, pentru că au lăsat în paragină clădirea declarată monument istoric și, în plus, n-au respectat autorizația de construcție emisă în anul 2008, a cărei valabilitate a expirat. Pe terenul respectiv există un proiect privind ridicarea unui mare complex, incluzând un mall și un hotel. Investiția a fost însă abandonată, motiv de criză economică.

Acum două săptămâni, proprietarii s-au angajat că vor obține o nouă autorizație de construire pentru reabilitarea clădirilor existente și vor igieniza terenul aferent construcțiilor. „Am o veste bună de la abator și sper ca și ceilalți oameni de afaceri deținători de astfel de spații să facă același lucru. Au tăiat păduricea crescută în timpul în care spațiul a fost total părăsit, fac curățenie și consolidează, ca să nu se accentueze degradarea”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Operațiunile de consolidare ar trebui să se încheie în ianuarie 2014. Apoi, pe baza unei noi autorizații de construire, ar urma, teoretic, ca imobilul să fie readus la vechea formă. Abatorul a fost construit în anii 1904-1905, după planurile arhitectului László Székely, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Timișoarei. Activitatea în abator a încetat în 1989, iar din 1992 clădirea a fost lăsată în paragină.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

20 de minute ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

29 de minute ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

O oră ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

2 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

2 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în zilele următoare

Luni, 20 mai, între orele 8-16 se va executa o conectare de conducte pe strada…

2 ore ago