Disperarea îi face pe bolnavii de cancer să încerce orice pentru a supravieţui. Dintre toți europenii, românii sunt cei mai deschiși către variantele alternative, pentru care cheltuie sute de milioane de euro anual. Specialiştii avertizează însă asupra pericolului apariţiei unor complicaţii grave sau a efectelor secundare.
Cancerul este o maladie care face ravagii în România. În 2012 s-au înregistrat peste 78.000 de noi cazuri, creșterea fiind substanțial mai mare față de anul 2011, când au fost aproape 52.000 de noi cazuri. Conform statisticilor, cele mai des întâlnite tipuri de cancer sunt cancerul la sân, la plămâni și colon. Disperați, tot mai mulți bolnavi sunt dispuși să încerce și alte tratamente, dincolo de cele clasice, stabilite de oncologi.
Secolul în care trăim oferă sute de variante presupus salvatoare, uneori doar de dragul de a vinde, odată cu speranţa de viaţă, un tratament al cărui efect nu a fost dovedit a fi eficient.. Aceste soluţii de multe ori cresc riscul infecţiilor şi complică evoluţia afecţiunii. „Aceste produse nu au fost aprobate de Ministerul Sănătăţii, ele sunt aprobate de Ministerul Agriculturii ca suplimente nutritive. Nu sunt foarte multe cereri ca producătorii să prezinte dovezi că produsul e eficient. De aici, o invazie a acestor tratamente, din care unele sunt toxice”, susține medicul Ștefan Curescu, şeful Clinicii de Oncologie din Timişoara.
Mulţi pacienţi îşi cheltuie chiar şi ultimii bani pentru speranţă. „Românii cheltuie cei mai mulţi bani dintre europeni pe tratamentele alternative. Se apreciază că este o piaţă destul de necunoscută, de 450 până la 700 de milioane de euro pe an”, mai spune Curescu. Este foarte important ca bolnavii să discute întotdeauna cu medicul înainte de a lua decizii în privinţa tratamentului, pentru că aceste terapii alternative pot duce la complicaţii grave. Ele pot ameliora unele simptome ale bolii, însă nu sunt suficient de puternice pentru a înlocui medicamentele prescrise de specialist.
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…