Să ieși de la guvernare nu e un lucru tocmai ușor. Și rareori am avut de-a face cu astfel de gesturi. Nu e vorba aici doar de miniștrii care pleacă. E și o cohortă întreagă de secretari și subsecretari de stat, șefi de agenții, directori și directorași de regii de stat, prefecți, subprefecți și chiar șefi de instituții deconcentrate. Mai devreme sau mai târziu, și aceștia din urmă vor fi nevoiți să plece din funcții. Cu neveste, copii, soacre, amante, cumnați sau cumetri ajungi la zeci de mii de oameni care pierd mult dintr-o singură lovitură. Și nimeni nu-i atât de naiv să creadă că aici e vorba doar de salarii. De altfel, după pierderea alegerilor prezidențiale din 2009, Victor Ponta chiar asta i-a reproșat în primul rând lui Mircea Geoană, c-a decuplat poporul PSD-ist de la conducta cu banul public. Că fără ban public poporul PSD-ist nu prea se descurcă.
Conducerea PNL a decis ieșirea de la guvernare și, pe cale de consecință, decuplarea de la conducta sus-menționată. Nu insist aici asupra motivelor care au condus la această decizie. Ideea este că, odată ce ai plecat de la guvernare și anunți și faptul că vrei să fi number one în Opoziție, nu poți face acest lucru cu oameni plasați în funcții călduțe din zona guvernamentală. Nu poți să fi și în car, și-n teleguță. Nu poți ca PNL să spui că ești mare partid de opoziție, dar să ai în structurile guvernamentale tot felul de directori și directorași. Asta dacă vrei să faci opoziție, nu joc de glezne. Iar acei șefi și șefuleți au fost numiți în funcții nu fiindcă ar fi frumoși, deștepți, cu freza pusă la punct și manichiura făcută. Ei au fost puși în funcțiile cu ciolanele aferente de partidul lor și doar în puține cazuri pe criterii de competență. Din acest punct de vedere, cred că declarația lui Sorin Grindeanu este corectă. Și anume, că așteaptă demisiile liberalilor din funcțiile ocupate pe criterii politice.
Și acum să ajungem și la exemple concrete. Directorul general al Autorității Rutiere Române (ARR), timișoreanul Sorin Supuran, a anunțat deja că nu se gândește să-și dea demisia. Că funcția lui nu are nici măcar rangul de subsecretar de stat, decizia PNL fiind de retragere a miniștrilor și secretarilor de stat. Problema este că, atunci când îi convenea să-și arate mușchii, Supuran se lăuda că are rang de secretar de stat. Când nu-i mai convine acest lucru, nu mai este secretar de stat, e un tehnocrat ajuns în scaun pe motiv de megacompetență. Vajnic liberal din gură, Supuran s-a acomodat așa de bine cu gustul dulce al ciolanului, că nu va vrea să-l scape din gură. Cu riscul de-a trece la PSD! Mă rog, mai are și variantele PC și UNPR: că doar nu se face să-și părăseasca ditamai casa de protocol cu patru camere și 151,80 de metri pătrați suprafață utilă.
De altfel, cine îi știe traiectoria politică știe că el a coabitat excelent cu liderii PSD Timiș, când acest partid era la putere, dar și cu Constantin Ostaficiuc, când PDL era la butoane. A candidat chiar la președinția PNL Timiș la ultimele alegeri, un sprijin important venindu-i chiar de la Ostaficiuc, la acea vreme baron portocaliu de Timiș. La fel de vehementă a fost și Liliana Oneț, subprefect. Mai mult, ea spune că nu este membru de partid și că are multă treabă de făcut la prefectură. Instituție care probabil ar da faliment fără substanțialul ei aport. Uită un singur lucru să spună, și anume cum a ajuns în funcție. Fiindcă avea carnet de partid sau fiindcă deborda de competențe?
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…