Primul copil născut prin fertilizare in vitro în România, la Timișoara, a împlinit deja 18 ani, însă laboratorul FIV de la Maternitatea „Bega” a fost închis în 2009. Reluarea activităţii lui este cea mai mare dorinţă a medicilor, care așteaptă o decizie favorabilă de la București. Totul ține de bunăvoința Agenției Naționale de Transplant, care însă nu se grăbește să dea un răspuns.
În urmă cu 18 ani, pe 6 februarie 1996, la Maternitatea „Bega” din Timişoara, venea pe lume primul copil conceput prin fertilizare in vitro în România. Autoritatea Naţională pentru Transplant a oprit în urmă cu aproximativ cinci ani programul, deoarece spaţiul şi aparatura nu îndeplineau condiţiile impuse de Uniunea Europeană. Până la sistarea activităţii, alţi 500 de copii s-au născut la Timișoara, prin aceeaşi metodă. Centrul FIV de la Timișoara a fost deschis în 1995, grație sprijinul Crucii Roşii Germane, care a adus aparatura şi a pregătit personalul. Închiderea sa, în 2009, s-a făcut de pe o zi pe alta, cu o hârtie trimisă de ANT, fără să se țină cont că, la vremea respectivă, erau paciente care se aflau în plin tratament.
Acum, aparatura clinicii de fertilizare in vitro stă nefolosită, în timp ce femeile care îşi doresc un copil plătesc mii de euro în spitalele din străinătate. „Asta este durerea noastră cea mai mare. Am trimis documentele la Bucureşti, la Agenţia de Transplant, să ne spună dacă spaţiul pe care l-am propus noi pentru fertilizare este bun şi să vină să ne spună cum să facem circuitele să putem relua activitatea. E ruşinea noastră că am fost prima unitate medicală din ţară care a făcut fertilizare in vitro şi eu spun că fără niciun motiv ne-au închis laboratorul. Au spus că trebuie aer filtrat şi circuite”, precizează şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie, Doru Anastasiu. Dacă va fi reluată activitatea laboratorului, sute de femei din vestul ţării ar putea beneficia gratuit de fertilizare şi nu vor mai fi nevoite să meargă în străinătate.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…