Fertilizarea in vitro de la Timisoara depinde de o semnatura de la Bucuresti

Primul copil născut prin fertilizare in vitro în România, la Timișoara, a împlinit deja 18 ani, însă laboratorul FIV de la Maternitatea „Bega” a fost închis în 2009. Reluarea activităţii lui este cea mai mare dorinţă a medicilor, care așteaptă o decizie favorabilă de la București. Totul ține de bunăvoința Agenției Naționale de Transplant, care însă nu se grăbește să dea un răspuns.

fiv

În urmă cu 18 ani, pe 6 februarie 1996, la Maternitatea „Bega” din Timişoara, venea pe lume primul copil conceput prin fertilizare in vitro în România. Autoritatea Naţională pentru Transplant a oprit în urmă cu aproximativ cinci ani programul, deoarece spaţiul şi aparatura nu îndeplineau condiţiile impuse de Uniunea Europeană. Până la sistarea activităţii, alţi 500 de copii s-au născut la Timișoara, prin aceeaşi metodă. Centrul FIV de la Timișoara a fost deschis în 1995, grație sprijinul Crucii Roşii Germane, care a adus aparatura şi a pregătit personalul. Închiderea sa, în 2009, s-a făcut de pe o zi pe alta, cu o hârtie trimisă de ANT, fără să se țină cont că, la vremea respectivă, erau paciente care se aflau în plin tratament.

Acum, aparatura clinicii de fertilizare in vitro stă nefolosită, în timp ce femeile care îşi doresc un copil plătesc mii de euro în spitalele din străinătate. „Asta este durerea noastră cea mai mare. Am trimis documentele la Bucureşti, la Agenţia de Transplant, să ne spună dacă spaţiul pe care l-am propus noi pentru fertilizare este bun şi să vină să ne spună cum să facem circuitele să putem relua activitatea. E ruşinea noastră că am fost prima unitate medicală din ţară care a făcut fertilizare in vitro şi eu spun că fără niciun motiv ne-au închis laboratorul. Au spus că trebuie aer filtrat şi circuite”, precizează şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie, Doru Anastasiu. Dacă va fi reluată activitatea laboratorului, sute de femei din vestul ţării ar putea beneficia gratuit de fertilizare şi nu vor mai fi nevoite să meargă în străinătate.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social