Categories: Zâmbete amare

Derapajele partinice ale „apoliticului” prefect Dogariu

Zilele trecute a avut loc un mic incident cu iz diplomatic, dacă pot să-i spun așa. Trei ambasadori din Levant s-au dus la primărie, iar în momentul în care au văzut că sunt primiți de viceprimarul Dan Diaconu, nu de primarul Nicolae Robu, și-au ridicat poalele în cap și au ieșit supărați. Asta, cu toate că în ziua precedentă au fost anunțați că primarul nu-i va putea primi, fiind plecat la București cu trebi politice. A fost gafă, a fost o neînțelegere? Totuși, nu dacă primarul unui municipiu precum Timișoara trebuie să-și facă programul după cheful unor ambasadori. Fie ei și din țări ca Palestina sau Irak, cu care – ca o părere personală – nu mi-aș dori foarte multe relații pentru Timișoara.

Dar altundeva vreau să ajung. Ca reacție la această întâmplare, cot la cot cu președintele PSD Timiș, Titu Bojin, prefectul Eugen Dogariu a remis un comunicat de presă prin care îi cere socoteală lui Robu. Pot să înțeleg, Bojin e adversarul politic al lui Robu și și-a găsit un motiv de atac. (Discutabil dacă a fost sfătuit bine și va avea câștig de imagine în condițiile în care timișorenii nu prea mor de dragul arabilor.) Mai greu de înțeles este de ce a plonjat și prefectul în această chestiune, precum o muscă în lapte. Prefect care potrivit legii este apolitic. Mai ales semnând alături de șeful PSD Timiș. Da, se știe că, pe sub haina apolitică, Dogariu poartă cămașa roșie de PSD-ist. În calitate de prefect, el n-are ca atribuții ce să-i dea sfaturi de bună purtare primarului, decât în cazul în care acesta ar fi făcut o ilegalitate. Dar n-a fost cazul aici. Atunci, în ce calitate a semnat? În aceea de prim-secretar de partid sau de PSD-ist sub acoperire? Faptul că nu-l mai interesează nici măcar aparențele, având o intervernție pur politicianistă, denotă un grad mare de sfidare.

Un alt episod cu același „apolitic” Dogariu. Săptămâna trecută, la deja celebra tentativă de schimbare a viceprimarului Diaconu, PSD-iștii nu voiau sub nicio formă să introducă pe ordinea de zi un punct privind demiterea consilierilor Bogdan Herzog și Flavius Boncea. La un moment dat, președintele de ședință, Radu Țoancă (PSD), a strigat în gura mare c-a vorbit cu prefectul la telefon, acesta din urmă spunându-i să nu introducă punctul cu pricina pe ordinea de zi. Deci domnul prefect, neavând probabil altă treabă, intră în direct în treburile interne unei ședințe a consiliului local. Cu ce drept? El are într-adevăr ulterior căi de atac împotriva unor hotărâri. Dar este de-a dreptul inadmisibil, chiar grotesc, să intervină direct și abuziv într-o ședință de consiliu local. Fie ea și la Ohaba Lungă, nu doar la Timișoara. Nu mai discut aici că – ultra coincidență! – avea exact aceeași poziție precum Grupul PSD.

Și încă un exemplu care nu știu în ce măsură are conotații de natură politică sau de altă culoare. Este cunoscut faptul că în Consiliul Local Timișoara s-a votat o hotărâre împotriva „Îngerilor Galbeni”, cărora le-a fost interzis să mai pună sechestru pe mașinile timișorenilor. De dragul opoziției la primărie sau din motive mai ascunse, prefectul Dogariu a ieșit în apărarea „Îngerilor”, cerând imperativ ca hotărârea să fie mutilată. Ceea ce s-a și întâmplat. Fiindcă nu putea spune ce e amic cu cei de la „Îngeri” sau că vrea să-i pună piedici primarului, Dogariu a venit cu tot felul de argumente juridice.

Din păcate pentru juristul Dogariu, Curtea de Apel Timișoara a dat o sentință definitivă și executorie în favoarea unui timișorean căruia „Îngerii” îi săltaseră mașina. Pe scurt, Justiția a stabilit că „Îngerii” nu au voie să ridice mașini fără voia proprietarilor, lucru pe care prefectul îl considera perfect legal. Și mai sunt destule procese pe rol. Oare cum va reacționa prefectul? Va ataca și Justiția sau își va cere scuze timișorenilor furați de „Îngeri”? Spun deja o banalitate că într-o țară normală ar trebui să-și dea demisia. Sau demis imediat. Evident că nu se va întâmpla acest lucru. Dar măcar ar putea să-și bage pe foc diploma de jurist.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago