Categories: Administratie

Modelul Singapore, partial: Robu vrea cladiri verzi, nu si Big Brother pe strazi

După World Cities Summit, la care a participat în Singapore, Nicolae Robu a ajuns la concluzia că trebuie să gândească mult mai în perspectivă. Edilul recunoaște că România e foarte departe de ceea ce înseamnă dezvoltare urbană modernă, dar ar vrea mai multe „clădiri verzi” la Timișoara.

World Cities Summit s-a desfășurat la începutul lunii iunie în Singapore. Nicolae Robu a fost singurul primar din România care a participat la acest eveniment și unul dintre puținii din estul Europei. Prima concluzie: în România, dezvoltarea orașelor este gândită… pompieristic. „Ei vorbesc despre orașele lor la anul 2050. De exemplu, primarul unui oraș din Canada, care are la momentul actual 250.000 de locuitori, îmi spunea că acum fac masterplanul pentru momentul în care orașul va avea peste un million de locuitori. Noi suntem obișnuiți doar să intervenim pompieristic, să mai punem o plombă pe ici, pe colo. Când cineva vine să abordeze lucrurile vizionar și cu proiecte îndrăznețe, în România este luat în derâdere”, spune primarul Timișoarei.

Robu a fost impresionat. „Este o dezvoltare urbană ieșită din comun. S-a reușit, pe de o parte, să se construiască enorm, și deasupra, și în subteran, dar s-a reușit să se asigure și foarte, foarte multă vegetație. Sunt spații verzi în neștire, e adevărat că și clima este foarte prielnică și vegetația merge foarte bine”, spune liberalul. Ideea așa-numitelor clădiri verzi i se pare cea mai potrivită – și cel mai simplu – de pus în practică la Timișoara. „Cred că putem să dezvoltăm și noi clădiri verzi. Am văzut câteva, unde erau etaje dedicate pentru a fi spații verzi, unde erau sus arbori, chiar destul de înalți. Eu am stat într-un hotel cu 57 de etaje, iar la etajul 57 era piscină în aer liber. Acolo n-au fost inhibiții. Proiectele au fost făcute de arhitecți de prim rang din lume, așa se produc dezvoltările acestea avangardiste”, explică Robu.

Edilul admite însă, pe de altă parte, că nu tot ce a văzut în Singapore e… confortabil. „Nu trebuie neapărat ce am văzut în Singapore să implementăm la noi. Am văzut însă preocuparea pentru conceptul de oraș inteligent, management inteligent al iluminatului, al energiei în general și așa mai departe. Noi suntem cu anumite lucruri pe trend. Am văzut demonstrații făcute de firme, pentru asigurarea securității în orașe. Instantaneu te localizau în zona în care s-a întâmplat ceva ce prezenta interes. Această idee nu este confortabilă, ajungem în zona Big Brother, în zona în care ne pierdem intimitatea. De aceea, trebuie să avem și o doză de reținere, să nu aplicăm aceste soluții în mod exagerat”, a conchis primarul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

11 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

13 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

13 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

15 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

16 ore ago