Categories: Administratie

Modelul Singapore, partial: Robu vrea cladiri verzi, nu si Big Brother pe strazi

După World Cities Summit, la care a participat în Singapore, Nicolae Robu a ajuns la concluzia că trebuie să gândească mult mai în perspectivă. Edilul recunoaște că România e foarte departe de ceea ce înseamnă dezvoltare urbană modernă, dar ar vrea mai multe „clădiri verzi” la Timișoara.

World Cities Summit s-a desfășurat la începutul lunii iunie în Singapore. Nicolae Robu a fost singurul primar din România care a participat la acest eveniment și unul dintre puținii din estul Europei. Prima concluzie: în România, dezvoltarea orașelor este gândită… pompieristic. „Ei vorbesc despre orașele lor la anul 2050. De exemplu, primarul unui oraș din Canada, care are la momentul actual 250.000 de locuitori, îmi spunea că acum fac masterplanul pentru momentul în care orașul va avea peste un million de locuitori. Noi suntem obișnuiți doar să intervenim pompieristic, să mai punem o plombă pe ici, pe colo. Când cineva vine să abordeze lucrurile vizionar și cu proiecte îndrăznețe, în România este luat în derâdere”, spune primarul Timișoarei.

Robu a fost impresionat. „Este o dezvoltare urbană ieșită din comun. S-a reușit, pe de o parte, să se construiască enorm, și deasupra, și în subteran, dar s-a reușit să se asigure și foarte, foarte multă vegetație. Sunt spații verzi în neștire, e adevărat că și clima este foarte prielnică și vegetația merge foarte bine”, spune liberalul. Ideea așa-numitelor clădiri verzi i se pare cea mai potrivită – și cel mai simplu – de pus în practică la Timișoara. „Cred că putem să dezvoltăm și noi clădiri verzi. Am văzut câteva, unde erau etaje dedicate pentru a fi spații verzi, unde erau sus arbori, chiar destul de înalți. Eu am stat într-un hotel cu 57 de etaje, iar la etajul 57 era piscină în aer liber. Acolo n-au fost inhibiții. Proiectele au fost făcute de arhitecți de prim rang din lume, așa se produc dezvoltările acestea avangardiste”, explică Robu.

Edilul admite însă, pe de altă parte, că nu tot ce a văzut în Singapore e… confortabil. „Nu trebuie neapărat ce am văzut în Singapore să implementăm la noi. Am văzut însă preocuparea pentru conceptul de oraș inteligent, management inteligent al iluminatului, al energiei în general și așa mai departe. Noi suntem cu anumite lucruri pe trend. Am văzut demonstrații făcute de firme, pentru asigurarea securității în orașe. Instantaneu te localizau în zona în care s-a întâmplat ceva ce prezenta interes. Această idee nu este confortabilă, ajungem în zona Big Brother, în zona în care ne pierdem intimitatea. De aceea, trebuie să avem și o doză de reținere, să nu aplicăm aceste soluții în mod exagerat”, a conchis primarul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

15 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

16 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

16 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

16 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

16 ore ago