Categories: SocialUltima ora

Constantin Istrate, „monstrul” de langa Timisoara, ar putea fi judecat pentru ororile de la Gherla

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a cerut Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale în cazul lui Constantin Istrate, unul dintre cei mai siniștri torționari ai universului concentraționar românesc. Fostul adjunct al comandantului Penitenciarului Gherla are 88 de ani și trăiește acum în Peciu Nou. Ginerele și vecinii săi nu sunt foarte convinși că mărturiile foștilor deținuți terorizați de Constantin Istrate sunt adevărate.

La o aruncătură de băț de Timișoara, la Peciu Nou, își duce bătrânețile liniștite unul dintre cei mai siniștri torționari din sistemul penitenciar al anilor 50. Este vorba de Constantin Istrate, fost adjunct al comandantului Penitenciarului Gherla. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, marți, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale împotriva acestuia, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. „Constantin Istrate se face vinovat de un număr foarte mare de persoane care au decedat, mai exact 217. În afară de asta, foarte mulţi deţinuţi au fost bătuţi, schingiuiţi, li s-au aplicat pedepse foarte dure pentru abateri minore de la regulament. Bătaia cu picioarele era una dintre specializările lui. Deţinutul era obligat să treacă printr-un tunel de bâte, era lovit până cădea la pământ, unde era bătut cu picioarele”, spune Cosmin Budeancă, directorul general al IICCMER.

Miliția Spirituală a publicat pe site-ul său o amplă biografie a fostului torționar retras în zilele noastre la Peciu Nou. O biografie atipică a unui om care, rând pe rând, a fost ofițer de Securitate, torționar, primar al orașului Gherla, deținut de drept comun și informator al organelor de contrainformații. Investigația se bazează în mare pe două dosare de rețea întocmite de Securitate, dar și pe memoriile publicate după 1989 de către deținuți politici care au avut de-a face cu Istrate. Printre aceștia s-a numărat și scriitorul Paul Goma. De altfel, torționarul apare și în celebrul volum „Gherla” al scriitorului exilat la Paris. „Știam de la alții că Istrate e în stare să-ți dea cep burții cu degetul mic, cu unghia să despice, în sus și, fără să se grăbească, să vâre mâna în burtă, să-și înfășoare mațele pe degete și să le tragă afară, centimetru cu centimetru, rămânând calm, politicos, bine crescut”, este un scurt „portret” al lui Istrate făcut de Goma în „Gherla”.

Constantin Istrate își trăiește bătrânețile la Peciu Nou, netulburat decât de problemele de sănătate inerente vârstei sale. Vecinii săi nu par prea impresionați de trecutul întunecat al octogenarului și nici nu prea le vine să creadă că este vorba despre aceeași persoană. „E un om în vârstă, foarte în vârstă, e foarte bolnav… că ar fi lucrat unde a lucrat s-au auzit multe, dar nu ştim. Nu cred că ar fi în stare de asemenea treburi. E adevărat că se aud tot felul de lucruri, dar mie chiar nu-mi vine să cred, e un om foarte respectuos, saluta pe toată lumea, chiar nu-mi vine să cred”, spune una dintre vecine. „Nu a povestit niciodată unde a lucrat. Era om la locul lui, stătea pe bancă, acum e bolnav. Nu pare aşa om rău, adică nu a părut, că acum e bătrân, a fost operat de mai multe ori, nici nu l-am mai văzut pe afară”, susține un alt bărbat.

Istrate este bine păzit de familie, care încearcă să țină la distanță orice curioși. Ginerele fostului torționar a fost singurul care a ieșit din casă, dar numai pentru a vedea ce se întâmplă la poartă. „Ştiţi bine că s-a anunţat urmărirea penală. Din păcate, nu se mai poate vorbi decât în faţa avocatului. Cine ştie dacă sunt adevărate acuzaţiile din 1940-1950, cine ştie? Nu mi-a povestit niciodată şi nici n-am întrebat. Se simte foarte rău, e foarte bolnav, a trecut deja prin patru operaţii. Din păcate, s-a făcut plângerea penală… asta este”, a spus, peste umăr, bărbatul, în timp ce era chemat înapoi în casă de două femei.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

60 de minute ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

O oră ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

8 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

8 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

8 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

10 ore ago