Cu toaleta improvizată în fundul curții, fără apă curentă și canalizare – așa se locuiește, în anul de grație 2014, în unele case din zona Fabric. Alte imobile, aflate și ele în proprietatea municipalității, stau să cadă, cu fațade descărnate și acoperișuri improvizate. E constatarea viceprimarului Traian Stoia, după o incursiune în zona Pieței Traian. Soluții nu prea sunt, fiindcă… nu sunt bani!
Viceprimarul Traian Stoia, care susține că a copilărit în zona Fabric, a decis să facă o incursiune în acea parte a orașului, pentru a vedea starea în care se află imobilele. Unele dintre acestea sunt istorice, altele sunt doar în zona de protecție a monumentelor istorie, dar toate au în comun starea de degradare avansată în care se află. „Am hotărât să luăm puțin la control zona Fabric, privind clădirile din proprietatea primăriei. Am luat două-trei străzi din Piața Traian, spre Dorobanților și strada Ștefan cel Mare. Arată foarte-foarte rău. Nu-mi imaginam că lucrurile s-au degradat într-o asemenea situație”, spune Stoia.
Casele cu tencuiala căzută, cu bucăți lipsă de acoperiș, zugrăvite doar în jurul unui geam sau două, dar cu termopane fac parte de mulți ani din peisajul cu care sunt obișnuiți locuitorii zonei. E ceea ce se vede de la stradă, dar, în unele cazuri, în curți, realitatea e și mai sinistră. „Pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 3 e o clădire cu patru apartamente, din care trei sunt în proprietatea statului. S-au făcut lucrări la trotuare, dar în fața casei nu s-a continuat asfaltarea, pentru că acest imobil nu este racordat la rețeaua de canalizare a orașului. WC-ul comun e un fel de latrină. Cei care locuiesc în apartamentele statului plătesc chirie la primărie pentru o zonă bună. Au venit să se plânga la noi, actele s-au facut, mai trebuie banii de renovări, intenționăm să cerem la următoarea rectificare bugetara”, mai spune social-democrat.
Problemele în zonă sunt numeroase: unele case nu mai porți la intrare, la altele atârnă cablurile în stradă, existând pericol de electrocutare, sau cad fațadele și bucăți de acoperiș. Unele imobile au fost lăsate să se degradeze, astfel că au ajuns acum adăposturi pentru boschetari. Printre casele inspectate se numără cele de pe str. Constantin Tinel Petrescu, nr. 6 și 7, strada Dacilor, nr. 8 și 13, str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 3, fosta strada Bicaz, actuala Mihalache, nr. 10, 13, 14, 18, 19 și 24, str. Constantin Negruzzi, nr. 7. Soluții însă nu sunt decât în stadiul de… teorie. Practic, nu sunt bani pentru astfel de lucrări de renovare.
Invalid Displayed Gallery
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…