Categories: Administratie

Inca 40.000 de euro de la bugetul local pentru biserici, cu critici de la consilieri

Cu un vot împotrivă și cinci abțineri, consilierii locali au votat pentru alocarea a aproape 40.000 de euro de la bugetul local, pentru reparații la o biserică ortodoxă și la una baptistă. Primarul Nicolae Robu s-a iritat când a fost întrebat dacă alocarea acestor bani are legătură cu faptul că senatorul Ben-Oni Ardelean predică la respectiva biserică baptistă.

Biserica Creștină Baptistă Golgota va primi 100.000 lei pentru repararea acoperișului și realizarea termoizolației și hidroizolației. Suma reprezintă aproape jumătate din devizul lucrării. De asemenea, 65.000 lei se vor duce către Biserica Ortodoxă din Freidorf. Banii sunt necesari pentru „desprăfuire, curățare, spălare, îngrășare, vernisare, integrare“ a picturii din lăcașul de cult. Înainte ca proiectele să fie supuse la vot, Nistor Geană (PC) a spus că nu este de acord cu alocarea acestor bani. „N-aș vrea să se creadă că am ceva cu o biserică sau alta, dar mi se pare că prea mulți bani se dau bisericii, în detrimentul școlii. Pot să dau un exemplu. De opt luni, cantina Liceului Agricol nu funcționează, pentru că hidroizolația nu este în regulă. Conducerea a fost obligată să apeleze la catering. Din toamnă vor funcționa niște clase profesionale pentru copii care nu sunt din Timișoara. Au cazare, dar nu vor avea masă. Renovarea cantinei face în jur de 200.000 de lei. Nu e normal să se dea bani bisericii și educației nu”, a afirmat Geană. S-a raliat acestei poziții și țărănistul Bogdan Herzog. Primarul Nicolae Robu spune însă că trebuie neapărat susținute bisericile. „Mai multă lume mi-a transmis semnale de nemulțumire că alocăm prea mulți bani pentru biserici, mai ales pentru Biserica Ortodoxă Română. Așa este, la o primă privire, dar trebuie să avem în vedere realitățile. Bisericile pentru care alocăm fonduri fac parte din patrimoniul cultural spiritual al orașului. Din păcate, nu numai clădirile școlilor si ale instituțiilor culturale, ci și clădirile sedii de cult au ajuns într-o stare foarte proastă”, a declarat liberalul.

În ceea ce privește Biserica Baptistă Golgota, președintele de ședință Radu Țoancă (PSD) l-a întrebat pe primar dacă această alocare bugetară are vreo legătură cu faptul că senatorul liberal Ben-Oni Ardelean predică, uneori, în respectivul lăcaș de cult. „Nu răspund la astfel de întrebări, e jenant să ducem discuția în această zonă. Trebuie să acordăm sprijin pentru toată diversitatea municipiului nostru, nu avem dreptul să votăm prin prisma cultului de care aparține o biserică, ci cu echidistanță”, a replicat edilul. Ambele proiecte au trecut cu câte un vot contra și cinci abțineri. Pentru viitorul pleb, conservatorul Geană a solicitat un centralizator al sumelor alocate pentru biserici, defalcate pe culte, comparativ cu banii dați pentru învățământ. În 2014, bugetul local prevede 365.000 de euro pentru bisericile din oraș. Până acum au fost alocati 308.000 de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

6 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

9 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

10 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

11 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

11 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

13 ore ago