Arhitectii ii bat obrazul lui Robu in privinta noului stadion

O nouă dispută se conturează între arhitecții din Timișoara și primarul Nicolae Robu. Tema: viitorul stadion pe care și-l dorește edilul și care, conform acestuia, stă pe loc din cauza neseriozității celor care ar trebui să-l proiecteze. Nu e prima dată de la preluarea mandatului de primar de către Robu când liberalul se contrează cu arhitecții.

Cu două zile în urmă, primarul Nicolae Robu spunea că ideea unui concurs de soluții pentru viitorul stadion ultramodern nu mai este de actualitate și găsise și explicația. „O să renunțăm din cauza atitudinii pe care o au arhitecții. Nu avem niciun progres. Concursul înseamnă niște pași în care, practic, nu este decident cel ce organizează concursul. Stăm pe loc de un an. Nu e pregătită nici acum documentația pentru a lansa un concurs de soluții, așa că vom face licitație”, declara edilul. Aceasta spunea, de asemenea, că primăria își va putea permite să plătească studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, urmând să caute apoi bani pentru construcția propriu-zisă. Este vorba, în acest caz, de o sumă de ordinul zecilor de milioane de euro. Robu afirma că stadionul ar urma să fie construit în zona fostului teren de rugby din apropierea arenei „Dan Păltinișanu”, dar și pe o parte din actualele terenuri de antrenament, parcele pe care primăria ar fi proprietară.

Prima reacție a venit chiar de la cei arătați cu degetul pentru întârziere. Arhitecții timișeni îl contrazic pe primarul Nicolae Robu și îl trimit să caute în propria ogradă, înainte să arunce vina pe alții. „Arhitectul șef al Timișoarei a avut o discuție de principiu pe această temă la OAR Național cu coordonatorului departamentului de concursuri, urmând ca Primăria Timișoara să facă demersurile necesare pentru începerea organizării concursului de arhitectură în momentul în care este pregătită. Lucrările au stagnat din cauza clarificării juridice a terenului destinat noului stadion, primăria urmând să solicite oficial ajutorului Departamentului național de concursuri din cadrul Ordinului Arhitecților din România în momentul clarificării acestor probleme”, precizează conf. univ. dr. Vlad Gaivoronschi, președintele OAR Timiș. Acesta îi solicită explicații primarului, considerând inacceptabilă responsabilizarea arhitecților pentru neorganizarea concursului de arhitectură.

Nu e prima dată când primarul Robu se contrează cu arhitecții din Timișoara. Acum un an, edilul susținea că niciun specialist local nu a vrut să se apuce de proiectul de reorganizare a circulaţiei din zona centrală şi de pasajul din Piaţa Victoriei, considerând că se plătește prea puțin, așa că primăria a fost nevoită să organizeze o licitație. Vlad Gaivoronschi spunea însă că discutase cu Robu, pe teren, cu vreo trei luni înainte de lansarea licitației. În aceeași perioadă, primarul se arăta nemulțumit și de felul în care arată treptele Catedralei Mitropolitane, a căror înlocuire a fost plătită pe jumătate de la bugetul local. „Mai bine ar fi fost atenți arhitecții să arate bine treptele. Am dat o grămadă de bani acolo și, dacă e să facem un sondaj, nu știu dacă lumea e chiar încântată de aspectul lor, spune Robu. Același Vlad Gaivoronschi prefera să nu comenteze prea mult. „Lucrarea a fost proiectată bine, dar, din câte știu eu, a fost o problemă cu pietrarii, care erau slabi și au fost înlocuiți. Proiectul a fost făcut cu ingineri. Încep să cred că domnul primar are o problemă cu mine”, s-a limitat să declare arhitectul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago