Aud deja tot felul de îndemnuri pentru preluarea totală a puterii de către dreapta câștigătoare în alegerile prezidențiale. Pregătiți de răzbel intern, chiar unii pesediști au lansat varianta separării apelor în politica românească, astfel că pe valul de simpatie enorm atras de Klaus Iohannis, ACL să-și asume o „binemeritată” guvernare. N-am nicio îndoială că și de partea cealaltă unii își freacă deja mâinile, simțind în nări mireasma puterii, mirajul împărțirii de posturi, de contracte, rutina politică dâmbovițeană, penalizată, în fond și la urma urmelor, cu ocazia alegerilor de duminică. Liberalii și pedeliștii ar face cea mai mare greșeală dacă se consideră ei marii câștigători. Lumea nu a votat Klaus Iohannis pentru calitățile multor dintre vârfurile ACL. Tineretul nu s-a îngrămădit la vot pentru șarmul lui Blaga sau Predoiu, ori pentru priceperea lui Nicolae Robu sau Ben-Oni Ardelean. Nici măcar pentru „lucrul bine făcut” promis de Iohannis, ci pentru a penaliza un comportament semidictatorial al găștii lui Ponta.
Asta ar fi prima chestiune care ar trebui să le intre bine în cap celor de la ACL, care și-ar dori rapid o intrare la guvernare, ca un eventual răspuns la o așteptare a electoratului, dedusă eronat din rezultatul turului doi al prezidențialelor. Cu un președinte neamț în fruntea statului, cu temperamentul său molcom ardelenesc, PNL și PDL ar trebui să mai stea o vreme la cutie și să lase roadele să se coacă natural, nu să le înhațe încă verzi. Din discursul președintelui Klaus Iohannis am înțeles că PNL nu vrea să atragă trădători, foarte bine, dar că prin 2015 sau 2016 ar putea prelua puterea totală prin reconfigurări în majoritatea parlamentară. Nu zău! Cum ar veni, nu vrem trădători la bucată, dar ar merge cu trădători bine organizați în UNPR, PC, eventual UDMR, care să negocieze hălci din resurse. Care să fie atunci diferența între felul de-a face politică al lui Klaus Iohannis și al lui Victor Ponta ori Traian Băsescu?
Din declarația președintelui ales înțeleg că PNL nu-l ia înapoi pe senatorul Petru Ehegartner, plecat cu „slugile” tăricene pentru un post de ministru al Energiei și Forței Centripete, dar la pachet ar merge un parteneriat la guvernare cu Gabriel Oprea și toate „nevertebratele” din dotare. Toate astea, în 2015, cu un an înainte de revenirea în fața electoratului pentru un vot la parlamentare. Timp prea scurt pentru a arăta ce minuni poți face la guvernare, dar suficient pentru a te compromite în fața unui electorat cu așteptări poate prea mari pentru ce poate oferi imediat Klaus Iohannis și noul PNL.
De ce să le dai celor de la PSD prilejul să-și încheie misiunea la guvernare fără să-și asume nicio responsabilitate? Doi ani n-au putut face nimic din cauza lui Băsescu. Asta era poezia lui Ponta și-a celor de la Antena 3. Apoi nu vor face nimic din cauză că n-a ieșit Ponta președinte, iar în ultimul an vor pierde voioși guvernarea pentru a arunca toată neputința în spatele celorlalți. Culmea, cel mai mare partid invocă mereu neputința de a guverna. Dar își mai aduce aminte din când în când de raportările statisticii, când INS ne arată cât de mare e creșterea economică pe trimestrul cutare și cutare. Păi să-i lăsăm foarte bine să muncească pe cei de la PSD pentru binele națiunii, să crească pensiile, nivelul de trai, să facă sute de kilometri de autostrăzi. Nu vă îngrămădiți toți la muncă, pe rând, oameni buni, pe rând, nu toți odată!
Pe de altă parte, înainte de a se înfrupta din guvernare, cei din noul PNL ar trebui să-și facă ordine în „șpais” și să termine cu bicefalismul ăsta de tranziție. După ce organizațiile județene ale noului PNL nu vor mai fi structurate în „ostaficiuci”, „alinipopovici”, pe de o parte, și „nicolaerobi”, de cealaltă (treabă nu ușoară și generatoare de tensiuni), de abia atunci se va putea încerca și intrarea la guvernare. Nu știu dacă PNL va avea atâta răbdare să facă lucrurile nemțește, așa cum le-a promis candidatul la președinție. Să trăiești însă într-un provizorat continuu în toate structurile partidului, chiar și atunci când trebuie să împarți funcții după pedigree-ul fiecăruia, mi se pare o neseriozitate, dacă nu chiar o sinucidere politică.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…