Categories: SocialUltima ora

Mii de timisoreni au cerut „Romania depontizata” / FOTO+VIDEO

Câteva mii de timișoreni au ieșit, sâmbătă seară, în Piața Victoriei, pentru a cere condiții bune de vot pentru diasporă. S-a scandat pentru libertate, dar și împotriva actualei puteri. Protestul a fost pașnic, dar au existat și câteva incidente pentru aplanarea cărora a fost necesară intervenția jandarmilor.

Totul a pornit de la „event” organizat pe Facebook, care îi invita pe români să iasă în stradă la un miting anti-Victor Ponta. Îndemnul a fost preluat și la Timișoara, locuitorii orașului de pe Bega fiind invitați la protest, sâmbătă, în Piața Victoriei. De la început, organizatorii au ținut să precizeze că nu e vorba de un protest politic, așa că însemnele de partid, oricare ar fi el, nu sunt permise. Participanții s-au conformat iar pe parcursul mitingului nu s-a cerut votul pentru niciun candidat. „Votăm pentru o Românie corectă”, asta au strigat organizatorii, la începutul protestului, făcând, în același timp, un apel la non-violență. Majoritatea celor prezenți s-au confirmat, dar au existat și incidente la care a fost nevoie de intervenția jandarmilor. Astfel, s-au dat șase amenzi de câte 200 lei pentru injurii, o persoană fiind ridicată de oamenii legii pentru lovire și alte violențe. Cel din urmă a lovit un cameraman, iar pentru fapta sa riscă să se aleagă cu dosar penal. La un moment dat, organizatorii s-au adresat unui grup de tineri care instigau la violență și le-au cerut să înceteze sau să plece acasă, pentru că altfel protestul va fi oprit.

Protestul a început timid, în ritmuri de muzică folk, dar, pe măsură ce se adunau oamenii, scandările au devenit din ce în ce mai puternice. S-au auzit astfel: „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”, „Să vină regele!”, „Libertate” sau „Ne pasă, nu vom sta acasă!”. De la astfel de scandări s-a ajuns repede la cele care îl vizau direct pe Victor Ponta. Astfel în Piața Operei au răsunat scandările: „Ponta, nu uita, ești mai rău ca Ebola!”, „Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit!”, „Ponta nu uita, te așteaptă DNA”, „Dacă fură doctorat, sigur fură de la stat”, „România depontizată!” sau „În frunte la popor nu vrem un plagiator!”. O parte din cei prezenți nu au fost prea blânzi nici la adresa opoziției, iar aceștia au strigat: „PNL sau PSD, tot același c***t e!”. În timpul protestului s-a cântat mult, mai ales așa-zisul imn al protestului, „Nouă ne pasă”, al lui Cristian Cazacu. Cântecul a fost folosit însă și în campania electorală a Monicăi Macovei. De asemenea s-au auzit și melodii ale formației Phoenix, dar s-a cântat de trei ori și imnul României. La un moment dat, organizatorii le-au cerut protestatarilor să îngenuncheze pentru a spune „Tatăl Nostru”, însă nu toată lumea a făcut acest gest, considerând că religia nu are nicio legătură cu protestul.

În spatele protestului s-a aflat Edwin Sebastian Marc, un tânăr născut în Germania, dar acum student la Timișoara. „A ieșit extraordinar! Nu-mi vine să cred câtă lume a venit. Vreau să le mulțumesc timișorenilor! (…) Protestul a ieşit incredibil de bine! Nu m-am aşteptat la aşa ceva, nu m-am aşteptat să fie oamenii atât de uniți. Nu m-am aşteptat ca oamenii să păstreze civilizaţia, este extraordinar! Dintr-un punct de vedere, pe timişoreni i-a unit memoria Revoluţia. Dintr-un alt punct de vedere, pe timişoreni i-a unit faptul că, poate, fără să fim acuzaţi de complex de superioritate, oamenii gândesc un pic mai deschis aici. Oamenii nu vor să se compromită, s-au compromis destul. Şi, da, au venit, se vede!”, a spus tânărul. Următorul protest este programat pentru 14 noiembrie, nu pe 15, așa cum s-a anunțat inițial. Totuși, încă nu este nimic bătut în cuie, nefiind încă eliberată o autorizație de la primărie.

Invalid Displayed Gallery



Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago