Câteva mii de timișoreni au ieșit, sâmbătă seară, în Piața Victoriei, pentru a cere condiții bune de vot pentru diasporă. S-a scandat pentru libertate, dar și împotriva actualei puteri. Protestul a fost pașnic, dar au existat și câteva incidente pentru aplanarea cărora a fost necesară intervenția jandarmilor.
Totul a pornit de la „event” organizat pe Facebook, care îi invita pe români să iasă în stradă la un miting anti-Victor Ponta. Îndemnul a fost preluat și la Timișoara, locuitorii orașului de pe Bega fiind invitați la protest, sâmbătă, în Piața Victoriei. De la început, organizatorii au ținut să precizeze că nu e vorba de un protest politic, așa că însemnele de partid, oricare ar fi el, nu sunt permise. Participanții s-au conformat iar pe parcursul mitingului nu s-a cerut votul pentru niciun candidat. „Votăm pentru o Românie corectă”, asta au strigat organizatorii, la începutul protestului, făcând, în același timp, un apel la non-violență. Majoritatea celor prezenți s-au confirmat, dar au existat și incidente la care a fost nevoie de intervenția jandarmilor. Astfel, s-au dat șase amenzi de câte 200 lei pentru injurii, o persoană fiind ridicată de oamenii legii pentru lovire și alte violențe. Cel din urmă a lovit un cameraman, iar pentru fapta sa riscă să se aleagă cu dosar penal. La un moment dat, organizatorii s-au adresat unui grup de tineri care instigau la violență și le-au cerut să înceteze sau să plece acasă, pentru că altfel protestul va fi oprit.
Protestul a început timid, în ritmuri de muzică folk, dar, pe măsură ce se adunau oamenii, scandările au devenit din ce în ce mai puternice. S-au auzit astfel: „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”, „Să vină regele!”, „Libertate” sau „Ne pasă, nu vom sta acasă!”. De la astfel de scandări s-a ajuns repede la cele care îl vizau direct pe Victor Ponta. Astfel în Piața Operei au răsunat scandările: „Ponta, nu uita, ești mai rău ca Ebola!”, „Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit!”, „Ponta nu uita, te așteaptă DNA”, „Dacă fură doctorat, sigur fură de la stat”, „România depontizată!” sau „În frunte la popor nu vrem un plagiator!”. O parte din cei prezenți nu au fost prea blânzi nici la adresa opoziției, iar aceștia au strigat: „PNL sau PSD, tot același c***t e!”. În timpul protestului s-a cântat mult, mai ales așa-zisul imn al protestului, „Nouă ne pasă”, al lui Cristian Cazacu. Cântecul a fost folosit însă și în campania electorală a Monicăi Macovei. De asemenea s-au auzit și melodii ale formației Phoenix, dar s-a cântat de trei ori și imnul României. La un moment dat, organizatorii le-au cerut protestatarilor să îngenuncheze pentru a spune „Tatăl Nostru”, însă nu toată lumea a făcut acest gest, considerând că religia nu are nicio legătură cu protestul.
În spatele protestului s-a aflat Edwin Sebastian Marc, un tânăr născut în Germania, dar acum student la Timișoara. „A ieșit extraordinar! Nu-mi vine să cred câtă lume a venit. Vreau să le mulțumesc timișorenilor! (…) Protestul a ieşit incredibil de bine! Nu m-am aşteptat la aşa ceva, nu m-am aşteptat să fie oamenii atât de uniți. Nu m-am aşteptat ca oamenii să păstreze civilizaţia, este extraordinar! Dintr-un punct de vedere, pe timişoreni i-a unit memoria Revoluţia. Dintr-un alt punct de vedere, pe timişoreni i-a unit faptul că, poate, fără să fim acuzaţi de complex de superioritate, oamenii gândesc un pic mai deschis aici. Oamenii nu vor să se compromită, s-au compromis destul. Şi, da, au venit, se vede!”, a spus tânărul. Următorul protest este programat pentru 14 noiembrie, nu pe 15, așa cum s-a anunțat inițial. Totuși, încă nu este nimic bătut în cuie, nefiind încă eliberată o autorizație de la primărie.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook