Categories: Social

Muzeul Satului cauta opt… „tarani” romani, sarbi, unguri si svabi

Muzeul Satului Bănățean caută opt persoane dispuse să se mute, câte opt ore pe zi, în gospodăriile tradiționale de la Pădurea Verde. Este primul pas spre „Muzeul Viu al Satului Bănățean”, proiect desfășurat în parteneriat în județele Csongrad și Timiș, care a ajuns în faza angajării personalului.

La începutul săptămânii viitoare va fi anunţată data la care vor începe înscrierile pentru concurs. Dacă vă interesează experiența, printre cerințele trecute în fișa postului se numără, printre altele, aptitudini privind modul de viaţă din mediul rural tradițional – cultivarea unei grădini de zarzavat, îngrijirea animalelor din gospodărie, pregătirea hranei, cunoaşterea modului de organizare a gospodăriei ţărăneşti tradiţionale, abilităţi de comunicare cu vizitatorii, disponibilitatea de a cunoaşte şi practica în mod uzual tradiţiile şi obiceiurile populare şi religioase. De asemenea, trebuie să fiți dispuși la restructurări frecvente ale programului zilnic, în funcție de „scenariile” stabilite împreună cu muzeografii.

Sună, poate, foarte pretențios, dar, în realitate, e mult mai simplu. „Căutăm opt persoane – români, sârbi, unguri și șvabi, care să fie dispuși să se mute temporar în muzeul nostru. Săptămâna viitoare vom anunța când și unde se depun dosarele pentru cei interesați. Sperăm ca până la sfârșitul lunii să reușim să facem angajările. Căutăm oameni care să știe ce înseamnă munca într-o gospodărie tradițională și să le și placă să facă asta”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului. „Țăranii” nu vor locui permanent îm aceste gospodării, ci vor avea un program de lucru, foarte probabil cu o durată de opt ore pe zi, cu posibilitate de prelungire în cazuri speciale. Proiectul se va derula pe o durată de cinci an

Proiectul „Muzeul Viu al Satului Bănățean” presupune refacerea condițiilor de viață ale satului bănățean din secolul al XIX-lea. Partenerii proiectului sunt Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Timiş, Municipalitatea din Csongrad şi Muzeul Satului Bănăţean Timişoara. Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Mai multe date despre condițiile de angajare găsiți aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

21 de minute ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

38 de minute ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

2 ore ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

2 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

4 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

4 ore ago