Categories: Social

Muzeul Satului cauta opt… „tarani” romani, sarbi, unguri si svabi

Muzeul Satului Bănățean caută opt persoane dispuse să se mute, câte opt ore pe zi, în gospodăriile tradiționale de la Pădurea Verde. Este primul pas spre „Muzeul Viu al Satului Bănățean”, proiect desfășurat în parteneriat în județele Csongrad și Timiș, care a ajuns în faza angajării personalului.

La începutul săptămânii viitoare va fi anunţată data la care vor începe înscrierile pentru concurs. Dacă vă interesează experiența, printre cerințele trecute în fișa postului se numără, printre altele, aptitudini privind modul de viaţă din mediul rural tradițional – cultivarea unei grădini de zarzavat, îngrijirea animalelor din gospodărie, pregătirea hranei, cunoaşterea modului de organizare a gospodăriei ţărăneşti tradiţionale, abilităţi de comunicare cu vizitatorii, disponibilitatea de a cunoaşte şi practica în mod uzual tradiţiile şi obiceiurile populare şi religioase. De asemenea, trebuie să fiți dispuși la restructurări frecvente ale programului zilnic, în funcție de „scenariile” stabilite împreună cu muzeografii.

Sună, poate, foarte pretențios, dar, în realitate, e mult mai simplu. „Căutăm opt persoane – români, sârbi, unguri și șvabi, care să fie dispuși să se mute temporar în muzeul nostru. Săptămâna viitoare vom anunța când și unde se depun dosarele pentru cei interesați. Sperăm ca până la sfârșitul lunii să reușim să facem angajările. Căutăm oameni care să știe ce înseamnă munca într-o gospodărie tradițională și să le și placă să facă asta”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului. „Țăranii” nu vor locui permanent îm aceste gospodării, ci vor avea un program de lucru, foarte probabil cu o durată de opt ore pe zi, cu posibilitate de prelungire în cazuri speciale. Proiectul se va derula pe o durată de cinci an

Proiectul „Muzeul Viu al Satului Bănățean” presupune refacerea condițiilor de viață ale satului bănățean din secolul al XIX-lea. Partenerii proiectului sunt Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Timiş, Municipalitatea din Csongrad şi Muzeul Satului Bănăţean Timişoara. Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Mai multe date despre condițiile de angajare găsiți aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

10 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

11 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago