Categories: Economic

Protocol anti-contrabanda intre Romania si Serbia

Reprezentații Direcției Generale a Vămilor din România și omologii din Serbia s-a întâlnit, joi, la Timișoara pentru a semna un protocol de colaborare. Asta, în condițiile în care contrabanda cu tutun este încă la un nivel ridicat.

Printre cei prezenți la evenimentul de joi s-au numărat directorul general al Direcției Generale a vămilor, Claudiu Ardeleanu, omologul său sârb, Milos Timic, dar și vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Romeo Nicolae. „Ne dorim o relație de colaborare îndelungată și eficientă care se desfășoară între administrațiile vamale din România și Serbia, eveniment care este organizat cu scopul de a urmări și eficientiza activatea noastră la frontiere, pentru a combate fraudele vamale”, a declarat Claudiu Ardeleanu. Șeful vameșilor nu a putut să ofere detalii concrete despre acțiunile care urmează să se desfășoare în cadrul noii colaborări, dar a pus accent pe schimbul de informații.

Un lucru este cert: la baza protocolului stă și încercarea de a diminua contrabanda cu tutun. „Din analiza care ne-a fost pusă la dispoziție de un studiu independent finanțat de producătorii de tutun este vizibilă o problemă legată de creșterea de contrabandă de țigarete pe frontiera nord-vest. Totuși, studiul arată o scădere a procentului de contrabandă per ansamblu, de la 17% la 15,4%”, mai spune șeful Vămilor. Acesta admite, pe de altă parte, că România este peste media Uniunii Europene în materie de contrabandă cu tutun. „Facem eforturi să reducem contrabanda, dar trebuie să înțelegem că nu se face primăvară cu o floare. Sunt convins că cifra pe care o avem astăzi în față se va diminua, dar nu aș putea să vă spun cu cât”, a concluzionat Ardeleanu. La finalul întrevederii, omologul său sârb, Miloc Timic a ținut să precizeze că este mulțumit de protocolul semnat și că speră să această colaborare va avea efecte benefice pentru Serbia.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago