Așadar, după aproape cinci ani de „domnie”, Titu Bojin a demisionat din fruntea PSD Timiș. O demisie cât o demitere, fiindcă nu mai era cale de ales pentru încă liderul CJ Timiș. Demisia/demiterea sa vine nu atât din cauza ultimelor probleme penale (care au contat însă foarte mult), fiindcă să fim serioși, Bojin e un îngeraș în comparație cu un Oprișan, Mazăre, Duicu sau ce mai au PSD-iștii prin ograda lor. Bojin a căzut mai ales în urma frământărilor de la nivelul conducerii PSD unde a fost demarată o campanie de „rebrenduire” prin „deparazitarea” de baronii locali, dar și de imaginea de partid profund corupt. Înfrângerea din alegerile prezidențiale i-a obligat pe PSD-iști să ia unele măsuri extrem de dure, unele atingând chiar fibra acestui partid. Fiindcă un PSD fără baroni pare ceva inacceptabil, ca un Crăciun fără brad și colinde. Separarea funcției administrative de cea politică pe care o încearcă acum PSD e o primă lovitură dată baronilor. Lovitură care urma să-l atingă și pe Bojin. Având în plus problemele pe care le are, Bojin a făcut însă un pas lateral absolut normal și de așteptat.
Prin „decapitarea” baronilor locali, liderii PSD fac o lucrare cu bătaie lungă, fiind conștienți că alegerile parlamentare din 2016 sunt pierdute. Sau mai exact spus, accesul la guvernare după 2016 este ca și ratat, în condițiile în care viitorul premier va fi numit de Klaus Ioohannis. În atare condiții, social-democrații sunt obligați să facă unele mutări pe muchie de cuțit, cum este și cruciada anti-baronilor. În cele din urmă, liderii PSD au devenit conștienți că trebuie să scape de imaginea de partid tolerant cu corupția, partid prizonier propriilor baroni. În paranteză fie spus, deși titulatura de baron local este lipită de PSD, nu poți să spui că PDL și PNL n-au avut sau nu au astfel de exemplare. Exemplu concret în Timiș: cu cât mai „baron” a fost Bojin decât Costi Ostaficiuc? Paradoxul e că acțiunea anti-baroni a venit la inițiativa unul fost mega-baron de Teleorman. Evident, toată lumea se poate întreba cât este ipocrizie aici și cât un demers chiar dorit de social-democrați.
Pe de altă parte, prin decuplarea baronilor de funcțiile politice, problema nu e ca și rezolvată. Contează în continuare calitatea oamenilor promovați de PSD și modul în care se vor comporta în viitor actualii baroni, chit că nu vor mai mai fi președinți de filială. De exemplu, atâta timp cât un măscărici ca Radu Mazăre, cu sau fără funcția de staroste de filială, vorbește în numele PSD, totul e de prisos. Ca să nu spun că se poate ajunge ca în cazul prefecților. Se știe, în marea majoritate a cazurilor, au fost unși pe funcții de prefect slugoi ai baronilor. Dau iar un exemplu din Timiș, dar din trecut: fostul prefect Mircea Băcală doar pantofii nu-i lingea lui Ostaficiuc. Și acum există riscul ca președinți de filiale să ajungă niște obiedenți ai baronilor. Și iar n-au rezolvat nimic. De altfel, PSD Timiș a trăit această decuplare a funcției administrative de cea politică în perioada 2001-2004, când Dan Poenaru era șeful filialei de partid, iar Dan Ioan Șipoș al CJT. Comportamentul de multe ori deviant al celui de-al doilea nu doar că i-au pus eticheta de baron, dar a adus PSD-ului mari și irecuperabile pierderi de imagine.
Trecând peste această poate prea lungă paranteză, să ne întoarcem la problemele din PSD Timiș. Așa cum se știe, gestul lui Bojin a fost urmat – tot pe motive penale – de cel al președintelui executiv Adam Crăciunescu, cel care trebui să-i ia locul. În mod normal, îndrituit să preia prima funcție în filială ar fi Sorin Grindeanu. Numirea sa nu este însă foarte sigură, aspirând la aceeași poziție și actualul deputat și fost vameș Gheorghe Ciobanu, cunoscut traseist politic. Potrivit unor surse, Ciobanu s-a autopropus pentru șefia filialei, unul din argumentele invocate de el fiind faptul că – spre deosebire de Grindeanu – ar avea control asupra presei din Timișoara. Bravo lui! Cu Ciobanu președinte, nu vor lipsi subiectele despre PSD Timiș, ziariștii având o pită de mâncat. Atât la propriu pentru cei care mănâncă din palmele fostului vameș, cât și la figurat.
Nefiind un admirator al acestui partid, personal mi-ar plăcea și m-aș amuza copios ca în fruntea filialei să fie numit, de exemplu, Traian Stoia. Sau Dorin Cândea în tandem cu Matei Suciu. Sau duetul Dorin Cutu – Sorin Cociobea, dacă tot se mizează pe traseiști. Fără a-i ridica statuie lui Grindeanu, chibițând de pe margine cred însă că este cel mai îndreptățit să ocupe această funcție. Adică, a avut o ascensiune normală în partid, parcurgând pas cu pas toate etapele unei evoluții politice. În schimb, ascensiunea lui Ciobanu în PSD a avut loc pe altfel de criterii decât cele ale travaliului dintr-un partid. Și nu mă feresc să spun, o eventuală numire a fostului vameș în fruntea filialei, ar face ca PSD să înceapă marea epocă anti-corupție cu un profund act corupt. Mă repet însă, e treaba celor din PSD cum își aștern patul.
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…