Categories: SocialUltima ora

Scandal la Sacalaz: localnicii, disperati ca in zona ar putea incepe prospectiunile

Câteva zeci de locuitori din Săcălaz au ieșit în stradă joi, pentru a-și exprima nemulțumirea că în comuna lor ar putea începe prospecțiunile petroliere. Protestatarii s-au adunat în fața căminului cultural, unde ar fi trebuit să aibă loc o ședință de consiliu local, care însă nu s-a mai ținut. Oamenii spun că primarul Ilie Todașcă și-ar fi dat deja acceptul pentru aceste operațiuni.

Scandalul de la Săcălaz a început în 2012, când localnicii au aflat că în zonă ar urma să se facă prospecțiuni. Supărați, aceștia s-au adresat autorităților, cerându-le să ia măsuri. Doi ani mai târziu, situația este la fel de complicată. Chiar dacă primarul și consilierii locali susțin că sunt împotriva proiectului, Prospecțiuni SA a bătut țăruși pe marginea drumului principal din comună, pentru a începe cercetările. Totul, cu acceptul primarului Ilie Todașcă. Ședința de consiliu local convocată pentru joi nu s-a mai ținut, deoarece nici edilul șef, nici mai mulți aleși locali nu s-au prezentat la plen. Interesant este că această ședință ar fi avut ca obiect votarea unei hotărâri care să permită accesul angajaților unei societăți de prospecțiuni. „Marți s-a convocat consiliul local pentru cei de la gazele de șist, de la firma ADX. Aceștia au început prospecțiunile și au întins cabluri pe terenurile comunei, pe terenul public, cu un accept scris al domnului primar. Consiliul s-a întâlnit și s-a dat o hotărâre, legală, ca nicio lucrare să nu fie făcută pe domeniul public sau privat al comunei fără acordul scris al CL. Joi, la ora 11.30, domnul primar mi-a zis să fac proiect de hotărâre pentru accesul în comună al firmei ADX. Eu i-am făcut o adresă prin care i-am spus că, în calitate de secretar, îi acord tot sprijinul, dar trebuie să-mi aducă motivare în fapt și în drept, cu referate întocmite de compartimentele de specialitate”, susține Simona Vlad, secretarul Primăriei Săcălaz.

Supărați că nu au primit un răspuns clar referitor la problema prospecțiunilor și a posibilelor exploatări, oamenii s-au îndreptat către primărie, pentru a discuta direct cu Ilie Todașcă. Acesta nu era însă în localitate. „Ca primar, sunt între ciocan și nicovală. Eu trebuie să respect legea (…) Consiliul local a dat o hotărâre că orice aprobarea de acces pe domeniul public, pe domeniul privat al comunei se face în urma unei cereri. Cei de la ADX au venit cu o solicitare să primească acces, din păcate joi nu s-a putut lua nicio hotărâre. Hai să vă spun pe cinstite, că și eu am cinci nepoței. Nu-mi convine ca, Doamne ferește, să ne trezim în viitor cu acele gaze de șist. (…) Îi cred pe oameni, sunt speriați, dar după cum știm în România nu prea sunt gaze de șist”, a declarat primarul. Acesta a recunoscut că a primit donații din partea ADX Energy, dar că acestea s-au făcut în baza unui cadrul legal. ADX a oferit mai multe camere video care au fost amplasate în școala de la Săcălaz, dar și șapte laptopuri care au fost distribuite la diverse persoane din primărie. Localnicii spun că valoarea donației depășește 53.000 de lei.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

35 de minute ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

O oră ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

2 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

3 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

3 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

3 ore ago