Scandal la Sacalaz: localnicii, disperati ca in zona ar putea incepe prospectiunile

Câteva zeci de locuitori din Săcălaz au ieșit în stradă joi, pentru a-și exprima nemulțumirea că în comuna lor ar putea începe prospecțiunile petroliere. Protestatarii s-au adunat în fața căminului cultural, unde ar fi trebuit să aibă loc o ședință de consiliu local, care însă nu s-a mai ținut. Oamenii spun că primarul Ilie Todașcă și-ar fi dat deja acceptul pentru aceste operațiuni.

protest sacalaz3

Scandalul de la Săcălaz a început în 2012, când localnicii au aflat că în zonă ar urma să se facă prospecțiuni. Supărați, aceștia s-au adresat autorităților, cerându-le să ia măsuri. Doi ani mai târziu, situația este la fel de complicată. Chiar dacă primarul și consilierii locali susțin că sunt împotriva proiectului, Prospecțiuni SA a bătut țăruși pe marginea drumului principal din comună, pentru a începe cercetările. Totul, cu acceptul primarului Ilie Todașcă. Ședința de consiliu local convocată pentru joi nu s-a mai ținut, deoarece nici edilul șef, nici mai mulți aleși locali nu s-au prezentat la plen. Interesant este că această ședință ar fi avut ca obiect votarea unei hotărâri care să permită accesul angajaților unei societăți de prospecțiuni. „Marți s-a convocat consiliul local pentru cei de la gazele de șist, de la firma ADX. Aceștia au început prospecțiunile și au întins cabluri pe terenurile comunei, pe terenul public, cu un accept scris al domnului primar. Consiliul s-a întâlnit și s-a dat o hotărâre, legală, ca nicio lucrare să nu fie făcută pe domeniul public sau privat al comunei fără acordul scris al CL. Joi, la ora 11.30, domnul primar mi-a zis să fac proiect de hotărâre pentru accesul în comună al firmei ADX. Eu i-am făcut o adresă prin care i-am spus că, în calitate de secretar, îi acord tot sprijinul, dar trebuie să-mi aducă motivare în fapt și în drept, cu referate întocmite de compartimentele de specialitate”, susține Simona Vlad, secretarul Primăriei Săcălaz.

protest sacalaz1

Supărați că nu au primit un răspuns clar referitor la problema prospecțiunilor și a posibilelor exploatări, oamenii s-au îndreptat către primărie, pentru a discuta direct cu Ilie Todașcă. Acesta nu era însă în localitate. „Ca primar, sunt între ciocan și nicovală. Eu trebuie să respect legea (…) Consiliul local a dat o hotărâre că orice aprobarea de acces pe domeniul public, pe domeniul privat al comunei se face în urma unei cereri. Cei de la ADX au venit cu o solicitare să primească acces, din păcate joi nu s-a putut lua nicio hotărâre. Hai să vă spun pe cinstite, că și eu am cinci nepoței. Nu-mi convine ca, Doamne ferește, să ne trezim în viitor cu acele gaze de șist. (…) Îi cred pe oameni, sunt speriați, dar după cum știm în România nu prea sunt gaze de șist”, a declarat primarul. Acesta a recunoscut că a primit donații din partea ADX Energy, dar că acestea s-au făcut în baza unui cadrul legal. ADX a oferit mai multe camere video care au fost amplasate în școala de la Săcălaz, dar și șapte laptopuri care au fost distribuite la diverse persoane din primărie. Localnicii spun că valoarea donației depășește 53.000 de lei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

rusine a spus: (decembrie 18th, 2014 at 20:52 )

RUSINE! Salbaticii astia de la firma ADX cu gazele de sist aduc o atingere demnitatii noastre NATIONALE pentru ca de Sfintele Sarbatori fac acest circ ieftin! Ne aduc aminte de epoca ceausista cand de Sarbatorile Religioase erau tulburate linistea oamenilor! Doamne Dumnezeule vezi ce fac salbaticii astia avari (iubirea de arginti!)!

Nicolae a spus: (decembrie 20th, 2014 at 23:24 )

Spaima locuitorilor din Banat fata de prospectiunile seismice din zona este neintemeiata. Nici o firma concesionara a vreunui perimetru petrolier din Banat nu a declarat vreodata ca ar fi interesata de exploatarea gazului de sist. Singura care a recunoscut chiar de la inceput acest fapt este compania americana Chevron, care a concesionat doar perimetrele din jud. Vaslui si Constanta. Perimetrul din jud. Vaslui, ajuns cunoscut in toata Europa in urma revoltelor din com. Pungesti, a apartinut initial firmei Regal, proprietatea lui Frank Timis si a lui Ovidiu Tender (patronul SC Prospectiuni SA) si a fost prospectat initial intre 2003 – 2006. Pentru ca acele prospectiuni nu au identificat zone cu potential pentru formarea pungilor de petrol sau gaz, dreptul de exploatare a fost vandut in februarie 2011 companiei Chevron cu pretul de 25 milioane USD fara taxele aferente. Din informatiile aparute in presa din ultimul timp se pare ca nici gaze de sist nu exista acolo.
Lucrarile de prospectiune seismica preced toate celelalte lucrari de explorare, se desfasoara in acelasi mod indiferent ce anume se cauta (petrol, gaze naturale sau gaze de sist) si nu detecteaza ce anume se gaseste acolo. Ele fac doar o ecografie a subsolului, nu cu ultrasunete, ca in ecografia medicala, ci cu unde seismice – vibratii ale pamantului – de aceea se si numesc prospectiuni seismice. Pe imaginile ecografice (numite aici sectiuni sau profile seismice) se vad stratele din subsol, adancimile si formele acestora, fara a se putea observa ce anume contin. Din forma stratelor se deduc acele zone in care este posibil sa se acumuleze petrol sau gaze (numite „capcane de hidrocarburi”), dar si zonele unde nu sunt indeplinite conditiile necesare pentru aceasta.
Dupa prospectiunile seismice urmeaza lucrarile de explorare, cand se foreaza cate o sonda de mare adancime in fiecare capcana identificata anterior si abia atunci se vede daca acolo sunt sau nu hidrocarburi (petrol si/sau gaz). Daca se gasesc urmeaza exploatarea, se foreaza deci si alte sonde din care se vor extrage hidrocarburile. Daca nu se gasesc, inseamna ca respectivele capcane sunt sterile, iar zonele acelea sunt abandonate.
Lucrarile de prospectiuni seismice in Banat se desfasoara de multi ani, au inceput inca din anul 1950, cand s-a infiintat Intrepr. de Prospectiuni Geologice si Geofizice (IPGG) Bucuresti, aceea care a devenit dupa 1990 SC Prospectiuni SA si in anul 2000 a fost primita („cumparata”) de Ovidiu Tender. Aceasta este singura firma din Romania specializata in lucrari de prospectiuni seismice, in prezent este a 3-a ca marime din Europa si una dintre cele mai mari din lume. Metodele de lucru nu s-au schimbat foarte mult in cei 64 ani de existenta, undele seismice sunt generate tot prin explozii subterane in sonde de mica adancime (pana la 10 – 15 m), undele care ajung la suprafata dupa ce sunt reflectate de stratele din adancime (un fel de ecouri, de aceea este o metoda ecografica) sunt transformate in semnale electrice tot de traductoare de miscare numite geofoni, iar acestea sunt apoi inregistrate in statiile de inregistrare seismica. Evolutia a fost in privinta aparaturii folosite (statiile s-au dezvoltat foarte mult si acum lucreaza cu mai multe mii de canale, fata de 24 canale ca acum 40 – 50 ani) iar pentru generarea undelor seismice au aparut acele utilaje foarte complexe numite vibratoare seismice. Prin explozii in sonde se produc modificari ale structurii stratelor de mica adancime ce se pot manifesta prin accentuarea eroziunii solului prin alunecari de teren (acolo unde terenul este in panta) sau infestarea stratului freatic prin patrunderea in adancime (prin sonde si fisuri produse de explozii) a apelor meteorice care antreneaza si substante toxice rezultate din descompunerea deseurilor menajere, dejectiilor sau a cadavrelor de animale de la suprafata. Prin folosirea vibratoarelor insa, aceste probleme sunt eliminate, de aceea metoda generarii prin vibratii (vibroseis) este considerata drept cea mai moderna de la ora actuala din intreaga lume. Dar, deoarece vibratoarele sunt utilaje de mare greutate (au pana la 30 tone), lucrul cu acestea trebuie facut numai atunci cand solul este uscat si nu apare imprimarea in sol a amprentei rotilor sau aderenta solului pe anvelope, altfel pagubele produse culturilor agricole sunt importante, ca si distrugerea drumurilor fara o infrastructura solida, asa cum sunt drumurile de pamant.
In concluzie lucrarile de prospectiuni seismice nu sunt atat de catastrofale cum crede o mare parte din populatia tarii, dar necesita o mare responsabilitate din partea acelora care le executa, atat la nivelul firmelor, cat si al angajatilor.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top