Elevii din Timiș chiulesc pe capete. Polițiștii îi adună pe tineri de prin baruri, la școală li se face morală și apoi… o iau de la început. Inspectorul școlar general Aura Danielescu admite că situația e scăpată de sub control, dar nu știe cum ar putea fi rezolvată problema, deși se încearcă inclusiv consiliere psihologică pentru chiulangiii notorii.
Polițiștii patrulează constant prin barurile și cafenele din Timișoara, dar nu în căutare de răufăcători, ci de… chiulangii. Elevii de liceu sunt total neinteresați de operele lui Eminescu sau de istorie, așa că preferă să plece de la ore pentru a se bucura de, să zicem, o ciocolată caldă în cafenele. „Avem săptămânal, de la poliție, o adresă cu numele și prenumele acestor copii pe care poliția îi identifică. Noi transmitem datele către unitățile de învățământ, ca să se verifice, în primul rând, dacă au fost trecuți absenți. Trebuie să se ia legătura cu familia, dar este de necontrolat această situație. (…) Este foarte greu! Se întâmplă ca ei să nu ajungă deloc la școală. Cadrele didactice îi pun absenți de la prima oră, deși părinții i-au adus la școală. E posibil să nu vină la școală toată ziua. (…) Este destul de greu să controlăm situația asta cu statul și atârnatul în baruri”, spune inspectorul școlar general Aura Danielescu. ISJ urmează să le transmită directorilor de școli să facă ședințe cu părinții, pentru ca aceștia să știe cât de gravă este situația. Totuși, se dorește respectarea intimității elevilor chiulangii, așa că situațiile vor fi discutate, pe larg, în particular, doar cu părintele și copilul. În cazurile speciale, elevii pot beneficia de consiliere psihologică, însă nici aici nu există certitudinea că elevii nu vor chiuli!
Conform informațiilor oferite de IPJ Timiș, de la începutul anului școlar, au fost găsiți în baruri și cafenele peste 200 de elevi. „De la începutul anului școlar au fost organizate șapte acțiuni, din care șase în Timișoara și una în tot județul. S-au efectuat controale în baruri, cafenele, internet cafe-uri și localuri din zona instituțiilor de învățământ și nu numai. Au fost depistați 268 de elevi. Ultima acțiune a fost organizată în 16 ianuarie, în tot județul, fiind depistați 62 de elevi. Toți au fost identificați, iar ISJ Timiș a fost anunțat pentru a se lua măsurile care se impun”, spun reprezentanții IPJ Timiș. În mod normal, elevii chiulangii ar trebui să suporte consecințe drastice atunci când decid să plece de la școală. La fiecare zece absențe nemotivate ar trebui să se scadă câte un punct din media de la purtare. Astfel, dacă un elev nu vine la școală două zile, ar avea deja un punct la purtare scăzut.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…