Președinte interimar al PSD Timiș, deputatul Sorin Grindeanu e cât se poate de diplomat când vine vorba despre ce a găsit în filială. E însă categoric în două privințe: nu mai vrea traseiști și spune că, dacă va părăsi vreodată PSD, va ieși definitiv din politică. Grindeanu explică de ce PSD a făcut ciocul mic în CL Timișoara, dar și cum ar putea fi Titu Bojin candidat la președinția CJ, în 2016.
Sunteți președinte interimar al PSD Timiș de câteva săptămâni. Cum ați găsit filiala? Se poate vorbi despre „o grea moștenire”?
Și dacă ar fi așa, nu cred că ar fi bine să spun lucrul ăsta. Toată lumea știe că vorbim despre o situație nu simplă. Am preluat o filială cu probleme de imagine, cu probleme organizatorice, cu o situație nu foarte fericită din punct de vedere al rezultatelor alegerilor din noiembrie 2014… Dar asta nu este valabil doar în Timiș.
Cum vă înțelegeți cu Titu Bojin, fostul președinte? Ați mai vorbit cu el?
Am discutat cu Titu Bojin, e fostul președinte al filialei, un om pe care eu, când m-am înscris în 1996 în partid, l-am găsit acolo. E în continuare membru, e președinte al CJ, susținut de PSD Timiș. Sper să-și rezolve chestiunile care țin de partea de justiție și să fie nevinovat.
În cazul în care veți candida la președinția filialei, o veți face în tandem cu un viitor președinte executiv? Credeți că veți avea vreun contracandidat?
Ca să candidez trebuie să văd, în primul rând, condițiile după modificarea statutului. Dacă voi candida, există două scenarii posibile: să propun o echipă, nu doar un președinte executiv, ci și secretar general, vicepreședinți și așa mai departe, sau să candidăm fiecare pe funcții și cel mai bun să câștige. Eu sper să am și contracandidați.
Circulă un zvon conform căruia deputatul Gheorghe Ciobanu ar putea deveni președinte executiv al PSD Timiș. Există un sâmbure de adevăr?
Suntem un partid liber. Ar putea fi Ghiță Ciobanu, ar putea fi Călin Dobra, ar putea fi primarul Lugojului, Francisc Boldea, ar putea fi mulți alții… Nu e o funcție simplă, eu am fost zece ani președinte executiv. Înseamnă muncă efectivă. Există însă anumite principii care se referă inclusiv la persoane și de la care eu nu abdic. Vreau o reîmprospătare, vreau să ne adresăm în primul rând acelor oameni care n-au făcut niciodată politică și pe care vreau să-i atragem către PSD. Nu mai vreau înscrieri în partid ale unora care au trecut pe la diverse alte formațiuni politice.
Se mai înscrie lumea în PSD?
Ați fi uimiți: există astfel de oameni Mai sunt și din cei care s-au înscris cum m-am înscris eu, la trei zile după pierderea alegerilor din 1996. M-am înscris atunci cu doi foști colegi. Unul nu mai e în țară, celălalt este actualul prefect de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu. Ne-am înscris pe 6 noiembrie 1996, după ce pe 3 noiembrie s-au pierdut alegerile. „Majoratul” ne-a prins în diverse posturi. Dar se înscriu oameni în PSD. Există însă și alt fel de persoane și de aceea am hotărât stoparea acelora care și-au făcut o carieră din a trece de la un partid în altul, atâta timp cât partidul e la putere. PSD va rămâne la guvernare și atunci sigur că e eligibil pentru diverși care n-au nicio legătură cu social-democrația, ci au legătură cu un singur lucru: cu dorința de a fi pe anumite funcții, de a fi într-un partid la guvernare. Vom spune „stop”.
În anumite cercuri circulă o informație conform căreia Eugen Dogariu ar pleca de la prefectură, pentru a veni în PSD și a da o mână de ajutor la reclădirea filialei. Luați în considerare o astfel de variantă?
Eugen Dogariu este un prefect foarte bun. Este nevoie de el și la prefectură, unde a asigurat un echilibru instituțional foarte bun. Ar fi greu să propunem pe altcineva, dacă și-ar dori să plece de la prefectură și să facă parte din noua echipă… În momentul de față nu este membru PSD. Eventuala lui plecare ar fi, pentru mine, și o bucurie, și o problemă. Ar trebui să facem o propunere pentru funcția de prefect și ar fi foarte greu să găsim pe cineva. Fiind camarad vechi cu el, făcând echipă cu el și știind cum este Eugen Dogariu, dacă aș vorbi doar din punctul de vedere al președintelui PSD Timiș, aș zice că e o bucurie. Dacă aș vorbi din punct de vedere guvernamental, am avea în mod sigur un minus. Dar nu e decizia mea.
În ultima perioadă, mai exact după pierderea alegerilor, social-democrații abia se aud în CL Timișoara. Ce se întâmplă acolo?
Există un spectacol de artificii, de tot ce vreți dumneavoastră, venind dinspre partea primăriei, în speță a primarului Nicolae Robu: metrou, grădini suspendate, diverse chestiuni… Lucruri neserioase, în general. Cel puțin pentru metrou sunt bani aruncați… Eu cred că abordarea cea mai bună în ceea ce înseamnă primăria, dincolo de acest spectacol de zi cu zi, de vizite la Barack Obama, este una serioasă. Să propunem proiecte, și o să se vadă lucrul ăsta la propunere de buget, propuneri realizabile, dincolo de senzațional. Chiar dacă nu țin prima pagină în mass-media, cred că, într-un final, abordarea asta este cea corectă.
PSD este la putere sau în opoziție în Consiliul Local Timișoara?
Foarte dificil de spus. Dacă luăm din punct de vedere al majorității în CL Timișoara, este un echilibru, pentru că, dacă nu ar fi existat acesta, ar fi fost schimbări la nivel de viceprimari. Prin pârghiile date viceprimarului Traian Stoia, care răspunde de Direcția Socială… Este un domeniu care ne preocupă, ca social-democrați, dar nu pot să nu pun în balanță cu ceea ce am avut eu ca responsabilități în momentul în care eram viceprimar, inclusiv cu Nicolae Robu, că am prins șase luni și din mandatul acestuia. Având în vedere aceste lucruri, aș zice că nu suntem la putere. Din punctul meu de vedere, instituțional, în acest moment, prin retrageri de atribuțiuni, prin șicanări, nu prea suntem la putere.
Ar putea fi schimbat viceprimarul Traian Stoia?
PSD nu îl va schimba pe viceprimarul Stoia. De ce să-l schimbăm? Ca să pățim ceva de tipul ce-a făcut Mircea Geoană cu Adrian Năstase – sigur, e comparație la alt nivel – prin 2006, dacă nu mă înșel… L-a schimbat din funcția de președinte al Camerei Deputaților, c-o să pună PSD pe altcineva și a ajuns liberalul Bogdan Olteanu… Oricum a fost un demers care n-a adus niciun plus.
Se vorbește tot mai insistent despre un nou partid al lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie. Au fost avansate unele nume, se spune că ar avea deja 50 de parlamentari… Pleacă cineva din Timiș?
Din Timiș nu pleacă nimeni la un eventual partid al lui Mircea Geoană. Să știți că nu-l interesează membri simpli, pe Geoană îl interesează un singur lucru: parlamentari, astfel încât să aibă o anumită pondere în parlament, care să-l facă jucător. În Timiș, PSD are nouă parlamentari. Nu pleacă niciunul, garantez. La nivel național, vor fi câțiva care au arătat deja acest lucru, dar nu cred că vor fi mai mult de patru sau cinci. Nici la Sebi Ghiță nu va pleca nimeni. Pot să vă spun în nume personal că dacă e să plec vreodată din PSD, o să plec din politică. N-o să mă duc în alt partid.
Se fac deja calcule privind susținerea de care are nevoie moțiunea de cenzură a opoziției. Ar putea vota „pentru” vreunul dintre parlamentarii PSD de Timiș?
Niciun parlamentar PSD de Timiș nu va vota în favoarea unei moțiuni de cenzură introduse de opoziție. Cel puțin în acest moment, nu-mi dau niciun motiv, absolut niciunul, care să mă facă să cred că unii dintre ei nu mai vor să fie la PSD.
Candidați anul viitor pentru funcția de primar al Timișoarei?
O să vedem prioritățile, o să vedem schimbările Codului Electoral, care se vor face în această primăvară, o să vedem ce vor timișorenii, o să facem studii… Funcția de primar e cea pe care n-aș da-o pentru nimic, nici măcar pentru cea de președinte al țării.
Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș există vreun candidat în pole-position, să spunem?
Trebuie să vedem cum vor fi aleși președinții de consilii județene. Îmi doresc ca Titu Bojin să nu aibă niciun fel de probleme care să-l facă incompatibil cu o eventuală candidatură. Dacă instanța spune că nu e niciun fel de problemă, dacă se mai află în preferințele timișenilor, pentru că în momentul de față, vrem, nu vrem, există un deficit major de imagine în ceea ce-l privește… Dacă din sondaje reiese acest lucru, dar, repet, condiționat de anumite lucruri, Titu Bojin este încă o variantă viabilă.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…